Δείτε ΦΩΤΟ
Κατά την διάρκεια του μήνα Φεβρουαρίου 2025, τα Αρσάκεια Σχολεία πραγματοποίησαν αφιέρωμα στο παιδί-θαύμα, Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, με αφορμή τη γενέθλια ημέρα του (27 Ιανουαρίου 1756).
Σε όλα τα Αρσάκεια - Τοσίτσεια (Ψυχικού, Εκάλης, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Ιωαννίνων) υλοποιήθηκαν βιωματικές δράσεις, υπό την επίβλεψη της Συντονίστριας Μουσικής Χριστίνας Βαρσάμη-Κούκνη.
Στο Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Πατρών, με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Μουσικής Πέπης Σουβαλιώτη, οι μαθητές/τριες ήρθαν σε επαφή με το μουσικό έργο του Αμαντέους Μότσαρτ μέσα από ακροάσεις, βίντεο και μουσικές δραστηριότητες, λαμβάνοντας γνώσεις για τη ζωή και το έργο μιας από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες στην ιστορία της παγκόσμιας μουσικής. Τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενθουσιασμό για το καταξιωμένο έργο του καλλιτέχνη και εντυπωσιάστηκαν από το γεγονός ότι όντας συνομήλικός τους έπαιζε με εξαιρετική δεξιοτεχνία πιάνο, βιολί και συνέθετε υπέροχες μελωδίες. Επιπλέον, οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο μάθημα της Μουσικής τούς έδωσαν τη δυνατότητα να συγκρίνουν πολιτιστικά τον 18ο αιώνα στην Αυστρία και στην Ελλάδα, και να μιλήσουν για την επιρροή της Ανατολής στις τέχνες του 18ου αιώνα.
Στο πλαίσιο της διαθεματικότητας, οι μελωδίες του Μότσαρτ αποτέλεσαν πεδίο έμπνευσης και για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής. Η καθηγήτρια του μαθήματος κυρία Ειρήνη Χιώτη σε συνεργασία με την καθηγήτρια Μουσικής, κυρία Πέπη Σουβαλιώτη, σχεδίασαν δράση, στην οποία οι μαθητές συνδύασαν την κίνηση με τη μουσική. Έτσι έπαιξαν ρυθμικό-κινητικό παιχνίδι υπό την ακρόαση του 3ου μέρους (Allegretto), AllaTurca, της σονάτας για πιάνο Νο.11, σε ΛΑ μείζονα. Oι υπέροχες μελωδίες του Μότσαρτ πέρασαν και από το Εργαστήρι Εικαστικών, όπου με την καθοδήγηση της καθηγήτριας, κυρίας Λέλας Στασινοπούλου, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με την κλασική περίοδο στη ζωγραφική μέσα από τα ζωγραφικά μοντέλα του Βόλφανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.
Στις 25 Φεβρουαρίου οι μαθητές/τριες των Ε΄ και ΣΤ΄ του Αρσακείου Δημοτικού Πατρών παρακολούθησαν από το αμφιθέατρο της Εστίας Επιστημών Πατρών σε live Streaming μετάδοση βιωματική μουσική εκδήλωση, προϊόν συνεργασίας της Εποπτείας των Σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και του Mozarteum Hellas. Στην εκδήλωση, παρουσιάστηκε ειδική ξενάγηση στο σπίτι που γεννήθηκε ο Μότσαρτ, το οποίο ανήκει στο Διεθνές Ίδρυμα Mozarteum. Υπεύθυνοι της ξενάγησης ήταν ο Διευθυντής των Μουσείων του Διεθνούς Ιδρύματος Mozarteum Linus Klumpner και η Ευγενία Βοτανοπούλου, Πρόεδρος του Mozarteum Hellas, Καθηγήτρια Μουσικής στα Αρσάκεια Σχολεία Ψυχικού.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της, συμπράττοντας με τον Μουσικό Όμιλο των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων (παιδική-μεικτή νεανική χορωδία) και τη χορωδία Αποφοίτων GraduArti, η Ελληνίδα διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, η οποία οδήγησε με την υψηλή της τέχνη μικρούς και μεγάλους ακροατές στον μουσικό κόσμο του Μότσαρτ.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης τρεις εκπρόσωποι του Αυστριακού Ινστιτούτου ÖSD Ελλάδας, με το οποίο τα Αρσάκεια ξεκινούν συνεργασία: η κ. Christina Ruttner, Διευθύντρια του Ινστιτούτου ÖSD Ελλάδας, η κ. Tina Schürmann, Υποδιευθύντρια του Ινστιτούτου ÖSD Ελλάδας και Διευθύντρια του Τμήματος εξετάσεων και η κ. Ira Valiano, Τμήμα Επικοινωνίας Ινστιτούτου ÖSD Ελλάδας.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr