ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αφρικανική σκόνη: Πότε αναμένεται η επανεμφάνισή της - Αποπνικτικό κοκτέιλ μαζί με τις υψηλές θερμοκρασίες -Συστάσεις του υπουργείου Υγείας

Κοινοποίηση
Tweet

Όπως αναφέρουν οι μετεωρολόγοι, ο υποτροπικός αεροχείμαρρος που πλησιάζει τη χώρα θα «ντύσει» πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα στα... πορτοκαλί λόγω του κύματος σκόνης

Επί ποδός βρίσκονται οι αρχές για τη επανεμφάνιση της αφρικανική σκόνης από την Παρασκευή, η οποία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που αναμένονται από την Παρασκευή, θα δημιουργήσει και πάλι ένα αποπνικτικό κοκτέιλ.

 Οι εκτιμήσεις των μετεωρολόγων

Όπως αναφέρουν οι μετεωρολόγοι, ο υποτροπικός αεροχείμαρρος που πλησιάζει τη χώρα θα «ντύσει» πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα στα... πορτοκαλί λόγω του κύματος σκόνης, ενώ η ατμόσφαιρα θα είναι ακόμα πιο αποπνικτική εξαιτίας και των αρκετά υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται.

 Μάλιστα ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς σε ανάρτησή του στο «X» επεσήμανε: «από την Πέμπτη ξεκινά η μεταφορά σκόνης προς τη χώρα μας από τις ακτές της Αφρικής, με κορύφωση των συγκεντρώσεων την Παρασκευή και το Σάββατο. Οι ποσότητες σκόνης αυτό το διήμερο συγκρινόμενες με το προηγούμενο επεισόδιο, θα είναι μικρότερες και θα επηρεαστούν κυρίως τα δυτικά και τα νότια (κυρίως Πελοπόννησος και Κρήτη). To φαινόμενο αναφέρεται στις γενικές προγνώσεις της ΕΜΥ και παρακολουθείται από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας».

Η πρόγνωση του καιρού
 Για αύριο (16/5) προβλέπονται νεφώσεις, περισσότερο αυξημένες στην Ήπειρο, τη Μακεδονίακαι τη Θεσσαλία όπου θα σημειώνονται τοπικά ασθενείς βροχοπτώσεις. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εντοπίζονται στα ορεινά της Πίνδου, στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα προβλέπεται να σταματήσουν αργά το απόγευμα. Η μεταφορά σκόνης από την Αφρική θα προκαλέσει και λασποβροχές στις προαναφερθείσες περιοχές.

 Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 22 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 8 έως 18 βαθμούς), 15 έως 28 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 14 έως 31 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (από 10 έως 28 βαθμούς στην Ήπειρο), 14 έως 29 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 12 έως 26 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 18 έως 23 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Πρόγνωση Μαρουσάκη
 

Όπως είπε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης το νέο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης θα είναι πιο ήπιο από τα προηγούμενα που καταγράφηκαν, ενώ οι αυξημένες συγκεντρώσεις θα εστιάζονται σε περιοχές της Πελοποννήσου και στην Κρήτη και γενικότερα στην κεντρική και νότια Ελλάδα.

Ο μετεωρολόγος του OPEN, υποστήριξε επίσης πως πλησιάζουμε προς το Σαββατοκύριακο οι θερμοκρασίες θα ανέβουν απότομα και ο υδράργυρος θα αγγίξει μέχρι και τους 36 βαθμούς Κελσίου.

Το υπουργείο Υγείας, με σχετική εγκύκλιο, δίνει κατευθύνσεις στους πολίτες για την προστασία τους από την αφρικανική σκόνη.

Με την εν λόγω εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, παρέχονται συστάσεις και γενικά μέτρα προφύλαξης.

Στην περίπτωση που οι ποσότητες της αφρικανικής σκόνης δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες, δεν γίνεται καμία σύσταση στον γενικό πληθυσμό, παρά μόνο στα άτομα αυξημένου κινδύνου και συγκεκριμένα σε ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα, ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα. Οι πολίτες αυτοί, θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Όσο μεγαλύτερη γίνει η συγκέντρωση των σωματιδίων, τόσο μεγαλώνουν και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες.

Επιπλέον συστάσεις προφύλαξης

-Παραμονή σε κλειστούς χώρους. Σε περίπτωση όπου κατοικημένες περιοχές βρίσκονται εντός της ζώνης εκδήλωσης του επεισοδίου κι επηρεάζονται από την μεταφορά της σκόνης προτείνεται η ελάττωση των άσκοπων μετακινήσεων και η παραμονή σε κλειστούς χώρους χωρίς απευθείας επικοινωνία με τον εξωτερικό αέρα (κλείσιμο παραθύρων, πορτών και λοιπών διόδων αέρα προς το εσωτερικό).

– Εφόσον οι κατοικίες διαθέτουν σύστημα κλιματισμού, προτείνεται η χρήση του στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους.

- Η επιλογή εισαγωγής «φρέσκου αέρα» που παρέχεται από ορισμένα συστήματα κλιματισμού πρέπει να απενεργοποιείται κατά τη διάρκεια του επεισοδίου για να αποφευχθεί η εισροή καπνού από το εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, είναι απαραίτητη η σωστή συντήρηση των φίλτρων των συστημάτων κλιματισμού.

– Μείωση των πηγών ρύπανσης του εσωτερικού αέρα εντός του σπιτιού. Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου πρέπει να αποφεύγεται το κάπνισμα στο εσωτερικό των κατοικιών, το μαγείρεμα με τη χρήση ψησταριάς, η χρήση τζακιού για ψήσιμο/μαγείρεμα/θέρμανση, η χρήση αεροζόλ και οποιασδήποτε άλλης πηγής που ενδέχεται να επιβαρύνει την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις