ΒΙΒΛΙΟ

/

Πάτρα: Παρουσιάζεται 15-5 το 4τομο έργο για την 100χρονη ιστορία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος

Κοινοποίηση
Tweet

Στις 19.00 στην αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Πατρών - "Ψυχή" της συγκεκριμένης έκδοσης είναι ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Σήφης Μπουζάκης

Την Τετάρτη 15 Μάη 2024 παρουσιάζεται σε εκδήλωση στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Πατρών στις 19.00, ένα τετράτομο έργο με θέμα την 100χρονη ιστορία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ).

Συγγραφείς του βιβλίου είναι οι πανεπιστημιακοί, Σήφης Μπουζάκης (επ. υπεύθυνος), Δημήτρης Χαραλάμπους, Χρήστος Τζήκας και Γιάννης Μπέτσας

Σχετικά με το 4τομο αυτό έργο, ο π. πρόεδρος της ΔΟΕ, Χριστόφορος Κορυφίδης ανέφερε πως με την συγκεκριμένη εκδήλωση της Πάτρας, κλείνει η πρώτη φάση των παρουσιάσεων του σημαντικού αυτού ιστορικού έργου. Προηγήθηκαν σχετικές εκδηλώσεις, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Φλώρινα και στο Ρέθυμνο.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό συγγραφικό έργο, που αφορά στους αγώνες των δασκάλων/νηπιαγωγών. Τους αγώνες τους για την εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς και την Ελληνική Κοινωνία.

Πρόκειται επίσης, για ένα τετράτομο έργο, ιδιαίτερης εκδοτικής ποιότητας και αισθητικού κάλους.

Η έκδοση του τετράτομου έργου, χρηματοδοτήθηκε από τη ΔΟΕ, ενώ την τεχνική επιμέλειά του ανέλαβαν οι εκδόσεις Σολδάτος, με τον Σπύρο Παπαναγιώτου.

Ο Σήφης Μπουζάκης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, ήταν η «Ψυχή» της όλης προσπάθειας, για την συγγραφή και έκδοση της Ιστορίας της ΔΟΕ – Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος.

Οι συγγραφείς του τετράτομου έργου όπως τονίζει ο κ. Κορυφίδης, είναι όλοι τους πανεπιστημιακοί και εργάστηκαν σχετικά, για μεγάλο χρονικό διάστημα, με ένταση και αφιλοκερδώς. Ο συγγραφέας του πρώτου τόμου (1922-1949) Χρήστος Τζήκας, είναι αφυπηρετήσας Αν. Καθηγητής του ΑΠΘ. Ο συγγραφέας του δεύτερου τόμου (1950-1974), Γιάννης Μπέτσας  είναι Αν. Καθηγητής, επίσης, στο ΑΠΘ.

Ο συγγραφέας του τρίτου τόμου (1974-2000) Σήφης Μπουζάκης, είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών-πολυγραφότατος Ιστορικός της Εκπαίδευσης και συντονιστής της όλης προσπάθειας. Τέλος, ο συγγραφέας του τέταρτου τόμου (2000-2022) Δημήτρης Φ. Χαραλάμπους, είναι Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ και συγγραφέας της Ιστορίας των αντίστοιχων εκπαιδευτικών οργανώσεων στην Κύπρο.

ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ

Το κεντρικό μήνυμα που βγαίνει, από την μελέτη του πρωτοπόρου αυτού συγγραφικού έργου είναι ότι: Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας των πρώτων εκατό χρόνων της Ιστορίας της, πορεύτηκε στα βήματα της Ελληνικής κοινωνίας και της πολιτικής ζωής του τόπου, της ίδιας χρονικής περιόδου.

Στο προηγούμενο πλαίσιο, η Ιστορία των πρώτων εκατό χρόνων της ΔΟΕ, αποτελεί μια έγκυρη πηγή, δεδομένων αυτογνωσίας. Αυτογνωσίας εκπαιδευτικής, συνδικαλιστικής, πολιτικής και εθνικής.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ

Το επόμενο λοιπόν ζητούμενο, σε σχέση με το μεγάλο αυτό συγγραφικό έργο, είναι η αξιοποίησή του. Η αξιοποίησή του κατά τρόπο, που θα βοηθήσει τις μελλούμενες γενιές στο να γνωρίσουν, να συνειδητοποιήσουν και να χαράξουν τις δικές τους δημιουργικές πορείες. Να τις χαράξουν, απαλλαγμένοι από λάθη της Ελληνικής Κοινωνίας, της χρονικής περιόδου της Ιστορίας των πρώτων εκατό χρόνων της ΔΟΕ· τα πολιτικά και συνδικαλιστικά, καθώς τα εκπαιδευτικά και κυρίως τα εθνικά λάθη. Να χαράξουν τις πορείες τους, με δημιουργικές επιλογές και με ανθρώπους που δεν θα μοιάζουν με όσους μας οδήγησαν σε εκπαιδευτική, πολιτική, συνδικαλιστική και εθνική απαξία. Όπου και όταν μας οδήγησαν σε απαξία, από το 1922 έως το 2022. 

Συνεπώς, το έργο αυτό, ως έργο εκπαιδευτικής, συνδικαλιστικής, πολιτικής και εθνικής αυτογνωσίας, θα πρέπει να φτάσει με κάποιο τρόπο, σε όλους τους Έλληνες. 

Ιδιαίτερα, πρέπει να αποτελέσει πηγή αναφοράς όλων των νέων μας, που εισάγονται στα Πανεπιστήμιά μας και σε όλους εκείνους,  που πρόκειται να αποκτήσουν οποιαδήποτε σχέση με το εκπαιδευτικό μας σύστημα, όποιου επιπέδου, ως διδάσκοντες.

Υπάρχουν σχετικά εργαλεία και μέσα, για δημιουργική κατάκτηση, της προηγούμενης προοπτικής. Αρκεί να υπάρξει πολιτική συνειδητοποίηση της αξίας του έργου και βούληση. Βούληση διακίνησης του τετράτομου έργου της Ιστορίας της ΔΟΕ, με όρους δημοσίου συμφέροντος-όπως ακριβώς συμβαίνει με την έκδοση, όλων των εκπαιδευτικών συγγραμμάτων.

ΕΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΑΘΛΟΣ

Οι συγγραφείς και οι εκδότες της Ιστορίας της ΔΟΕ των πρώτων εκατό χρόνων της, πέτυχαν έναν άθλο. Τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. Όπως θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και στη ΔΟΕ για την απόφασή της να χρηματοδοτήσει την συγκεκριμένη εκδοτική προσπάθεια. 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

19:00–19:15: Χαιρετισμοί

Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Χρήστος Μπούρας,

Πρόεδρος της Δ.Ο.Ε., Θανάσης Κικινής

19:15–19:30: Η Αλεξάνδρα Πατρικίου,

Επίκουρος Καθηγήτρια Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας Πανεπιστημίου Πατρών, παρουσιάζει τον Τόμο Α΄, «1922 – 1949».

Συγγραφέας Χρήστος Τζήκας

19:30–19:45: Ο Ιωάννης Πυργιωτάκης,

Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, π. Αντιπρύτανης, παρουσιάζει τον Τόμο Β΄, «1950-1974».

Συγγραφέας Γιάννης Μπέτσας

19:45–20:00: Η Αμαλία Υφαντή,

Καθηγήτρια Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία Πανεπιστημίου Πατρών, παρουσιάζει τον Τόμο Γ΄, «1974-2000».

Συγγραφέας Σήφης Μπουζάκης

20:00–20:15: ΟΝίκος Φωτόπουλος,

Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, παρουσιάζει τον Τόμο Δ΄, «2000-2022».

Συγγραφέας Δημήτρης Φ. Χαραλάμπους

20:15-20:45: Αντιφωνήσεις των συγγραφέων των τόμων

Απόδοση τιμής στον Σήφη Μπουζάκη από τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας

Ευχαριστήριος λόγος Σήφη Μπουζάκη.

Την εκδήλωση θα προλογίσει και συντονίσει ο Καθηγητής Βασίλης Κόμης, Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών.

*Ο πλήρης τίτλος του έργου είναι: «Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας 1922-2022. Ένας Αιώνας Αγώνων για την Εκπαίδευση, τους Εκπαιδευτικούς, την Κοινωνία» & έχει συγγραφεί στο πλαίσιο των 100 χρόνων από την ίδρυση της Δ.Ο.Ε.

Ο Πατρινός πανεπιστημιακός καθηγητής Σήφης Μπουζάκης.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture