ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το Ισραήλ κατέλαβε την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος στη Ράφα

Κοινοποίηση
Tweet

Το Ισραήλ ενίσχυσε τις επιθέσεις εναντίον της Ράφα με τον στρατό να καταλαμβάνει τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς του περάσματος

Μονάδες του ισραηλινού στρατού κατέλαβαν την παλαιστινιακή πλευρά της συνοριακής διέλευσης στη Ράφα, το οποίο συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο, όπως ανακοίνωσαν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) την Τρίτη, τηρώντας την “υπόσχεσή” για χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη νότια Γάζα.

“Έχουμε τον επιχειρησιακό έλεγχο της περιοχής και του περάσματος“, δήλωσε εκπρόσωπος των IDF κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

“Οι δυνάμεις του IDF υπό την ηγεσία της Μεραρχίας 162 ξεκίνησαν απόψε με την καθοδήγηση πληροφοριών της Shin Bet και του Αμμάν σε στοχευμένες δραστηριότητες και σε περιορισμένες περιοχές στην Ανατολική Ράφα κατά των τρομοκρατικών υποδομών της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς.

Στο πλαίσιο της δραστηριότητας, δυνάμεις από την ομάδα μάχης της 401ης Ταξιαρχίας πέτυχαν επιχειρησιακό έλεγχο του περάσματος της Ράφα στην πλευρά της Γάζας, στην ανατολική Ράφα, μετά από πληροφορίες ότι τρομοκράτες χρησιμοποιούν τη διάβαση για τρομοκρατικούς σκοπούς“, αναφέρεται σε ανάρτηση του ισραηλινού στρατού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, περισσότεροι από 150 στόχοι της Χαμάς καταστράφηκαν και οι δυνάμεις απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς του περάσματος, περίπου 3,5 χιλιόμετρα (περίπου 2 μίλια) από την Αίγυπτο.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι τουλάχιστον 20 μέλη της Χαμάς έχουν σκοτωθεί και ότι έχουν καταστραφεί τούνελ που χρησιμοποιούν τρομοκράτες.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος μιλώντας στο CNN, ανέφερε πως όλες οι μετακινήσεις στο πέρασμα της Ράφα σταμάτησαν μετά την κατάληψη των εγκαταστάσεων από ισραηλινά τανκς στην παλαιστινιακή πλευρά.

Η μετακίνηση επιβατών και η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας έχει σταματήσει εντελώς“, δήλωσε ο Wael Abu Omar, εκπρόσωπος της Γενικής Αρχής Συνόρων και Διαβάσεων.

Οι διελεύσεις σταμάτησαν “αφού τα ισραηλινά τανκς κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις διέλευσης από την παλαιστινιακή πλευρά”, δήλωσε, προσθέτοντας ότι η εγκατάσταση βρισκόταν υπό πολιορκία ήδη από το απόγευμα της Δευτέρας.

Τρεις πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Reuters σε ανθρωπιστικούς οργανισμούς επιβεβαίωσαν ότι η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας έχει ανασταλεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέσω αυτής της συνοριακής διέλευσης εισέρχεται στον παλαιστινιακό θύλακο το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας που φθάνει στον θύλακο υπό πολιορκία, το σύνολο του πληθυσμού του οποίου αντιμετωπίζει λιμό, κατά τον ΟΗΕ.

Εκτός από το πέρασμα στη Ράφα, έχει κλείσει το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, για λόγους ασφαλείας, το οποίο θα ανοίξει ξανά όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Τη Δευτέρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ανέφερε πως θα διασφαλίσει ότι το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ μεταξύ Ισραήλ και Γάζας θα είναι ανοιχτό για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Βίντεο και εικόνες που αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα X (Twitter) από τις IDF δείχνουν ισραηλινές σημαίες και ένα βίντεο με τανκ του ισραηλινού στρατού στο πέρασμα, με τον ισραηλινό στρατό να δίνει λεπτομέρειες της επιχείρησης.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις