ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΕΣΗΕΠΗΝ: Επιτυχημένη ημερίδα «Από τον ρεπόρτερ του 19ου αιώνα στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης»- ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Κοινοποίηση
Tweet

Πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

Ειδική επιστημονική ημερίδα με τίτλο: «Από τον ρεπόρτερ του 19ου αιώνα στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης» διοργάνωσε σήμερα στην Πάτρα, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων, το Μουσείο Τύπου και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας,  στο αμφιθέατρο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, έγινε μια ιδιαίτερα σημαντική αναδίφηση για το χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία και ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες.

Πιο αναλυτικά:

«Βουτιά» στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης, από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα, με τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία και άκρως ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, σήμερα  Σάββατο 20 Απριλίου στο αμφιθέατρο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Πατρών από τους συντελεστές της Ημερίδας, που έλαβε χώρα από την ΕΣΗΕΠΗΝ, σε συνεργασία με το ΕΑΠ και με διαλεχτούς ομιλητές, γνώστες του θέματος στο οποίο εντρύφησαν  .

Σε αυτήν την ειδική επιστημονική ημερίδα υπό τον τίτλο: «Από τον ρεπόρτερ του 19ου αιώνα στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης» αναδείχθηκαν ζητήματα, που αφορούν το μέλλον της δημοσιογραφίας ως προσφορά ενημέρωση και αμφίδρομης επαφής των δημοσιογράφων με την κοινωνία, και τα προβλήματα που την απασχολούν, αλλά και με την ανάγκη για παροχή των ΜΜΕ ενημέρωσης απαλλαγμένης από στοιχεία που την υποβαθμισμένο προϊόν.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησαν ομιλίες με πρώτο θέμα «η εξέλιξη του Τύπου και η Ιστορική αναδρομή του από τον προηγούμενο αιώνα, αλλά και οι προβληματισμοί για την επόμενη ημέρα του».

Αναφέρθηκαν διεξοδικά οι: Νίκος Μπακουνάκης – Ομότιμος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, δημοσιογράφος, συγγραφέας: «Εφημερίδα:Ήρθε το τέλος της;». Ο Αντώνης Σκαμνάκης – καθηγητής, Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ: «Η εξέλιξη και διαμόρφωση του ημερήσιου Τύπου   της περιφέρειας». Και η Γιώτα Αντωνοπούλου, δημοσιογράφος, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μέλος ΣΕΠ ΕΑΠ: «Τα ελληνικά ΜΜΕ ως κοινωνικά παράγωγα και επιφαινόμενα: Πορεία, τάσεις, προοπτικές», η οποία εν κατακλείδι υποστήριξε ότι η δημοσιογραφία δεν έχει να φοβηθεί από τηνέλευση νέωνν τεχνολογιών, όπως για παράδειγμα η τεχνική νοημοσύνη, αλλά από τον εαυτό της εάν είναι κακός. Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί σε στιγμές που αφήνουν σκιά, εκ μέρους των διαχειριστών των ΜΜΕ.

Συντονίστρια ήταν η: Μαρίνα Ριζογιάννη – δημοσιογράφος, αρχισυντάκτρια εφημερίδας «Πελοπόννησος».

Παρέμβαση έκανε ο  Τάσσος Σταθόπουλος, αθλητικός συντάκτης - δημοσιογράφος του thebest.gr με θέμα : «Λιμάνι της Πάτρας: Η ευρωπαϊκή πύλη εισόδου της Ελλάδας» κάτι που τεκμηρίωσε απόλυτα με αναφορές σε πηγές της εποχής, μιλώντας για την  εργασία του Μανιάκ και το ιστορικό αρχείο του που μας άφησε παρακαταθήκη, αλλά και για την μεταφορά της σταφίδας, εξαιρετικής ποιότητας, που μεταφέρονταν με κάρα, μην παραλείποντας στην εξ αυτού ίδρυση γραφείων εταιρειών  στην παραλιακή Πάτρα, που άφησαν το αποτύπωμά τους. Για την μετανάστευση με προορισμό την Αμερική από το πατραϊκό λιμάνι, μα και για τους κινδύνους πειρατείας που εγκυμονούντο για πλοία εταιρειών που έφθαναν με μεγάλα ποσά δολαρίων για την αγορά σταφίδας και έφευγαν κατάφορτα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είχαν επιστρατευτεί πολεμικά πλοία για την προστασία τους, πριν την είσοδό τους. Μίλησε ακόμη για την εποχή των υπερωκεανίων Σατούρνια και Βουλκάνια, που λόγω όγκου τους αγκυροβολούσαν πίσω από τον κυματοθραύστη του πατραϊκού λιμανιού.  

Ακολούθησε η παρουσίαση μελέτης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ με τίτλο «Μελέτη διάγνωσης δεξιοτήτων - Δημοσιογράφοι». Και με ομιλητή τον Δημ. Παϊταρίδης - Επίκουρο Καθηγητή ΠολιτικήςΟικονομίας Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, στον Τομέα Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών, που αναφέρθηκε στο θέμα παρουσιάζοντας ενδιαφέροντα γραφήματα.

Παρέμβαση πραγματοποιήθηκε από την Αντιγόνη Βλαβιανού - Aναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας, μέλος της Ακαδημαϊκής Επιτροπής Εποπτείας του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Δημιουργική Γραφή, με θέμα: «Δημιουργική Γραφή και προκλήσεις για τη Δημοσιογραφία», ενώ με επόμενο αντικείμενο, υπό το ερώτημα: «Ζούμε μια αλλαγή παραδείγματος στη δημοσιογραφία;», μίλησαν οι:

Η Ιωάννα Κωσταρέλλα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας ΑΠΘ, Συντονίστρια ECTS: «Μυστικά και ψέματα: Η σημασία τηςδημοσιογραφικής αξιοπιστίας στην εποχή των fake news».

Ο  Ανδρέας Παναγόπουλος, Οργανωτικός γραμματέας ΠΟΕΣΥ, επιστημονικός υπεύθυνος σεμιναρίων ΕΣΗΕΑ, υποψήφιος Δρ. Δημοσιογραφίας ΑΠΘ: «Από τους δημοσιογράφους πολυεργαλεία στους αλγοριθμικούς βοηθούς δημοσιογράφων» και

Ο Βασίλης Βασιλόπουλος, Δημοσιογράφος - DPO ΕΡΤ Α.Ε.: «Εικονική δημοσιογραφία και ηθική, καλές πρακτικές για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης».

Συντονιστής ήταν ο Ζώης Μαρίνος, δημοσιογράφος - συγγραφέας.

Πριν την εκκίνηση των ομιλιών, παρεμβάσεων και μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων (δήμαρχων Πατρέων, ο οποίος δήλωσε την αμέριστη υποστήριξή του στο έργο των δημοσιογράφων κλπ) έγινε απονομή τιμητικής διάκρισης από την ΕΣΗΕΠΗΝ εκ μέρους του προέδρου της Κυριάκου Κορτέση, στο καθηγητή Νίκο Μπακουνάκη για την συνολική προσφορά του στη δημοσιογραφία και την ακαδημαϊκή εκπαίδευση των δημοσιογράφων, τον οποίο η ΕΣΗΕΠΗΝ ενέταξε ενεκα τιμής στο μητρώο μελών της!

Αξιόλογη ήταν και η αναφορά του προέδρου του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσιογράφων Θανάσης Μπαμπανέβα, που δεν παρέλειψε στον χαιρετισμό του να μιλήσει για τους τεχνικούς Τύπου, τυπογράφους, πιεστές, λινοτύπες, στοιχειοθέτες, σελιδοποιούς, που μαζί με τους επί των σελίδων δημοσιογράφους μοχθούν κάθε νύχτα για την διεκπεραίωση των εργασιών της εφημερίδας, ώστε να φθάσει το επόμενο πρωί στα χέρια των αναγνωστών η εφημερίδα με τις ειδήσεις, για τις οποίες εργάστηκε αφανώς ένα σύνολο ατόμων!

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις