ΘΕΑΤΡΟ

/

Στο θέατρο Όροφως η παράσταση "Η μάνα αυτουνού, Έλλη Ζάχου Ταχτσή"

Κοινοποίηση
Tweet

Με τη Ράνια Σχίζα - Η παράσταση θα παιχθεί στις 23-4-2024 στις 19.00 και στις 21.15

Η sold out παράσταση, για όλη την θεατρική χρονιά στην Αθήνα, «Η μάνα αυτουνού... Έλλη Ζάχου Ταχτσή» της Κικής Μαυρίδου σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Λάσκαρη έρχεται στην Πάτρα για δύο (2) μόνο παραστάσεις στο θέατρο «Όροφως».

Η παράσταση με την βραβευμένη ηθοποιό Ράνια Σχίζα θα παιχθεί στην Πάτρα την Τρίτη 23 Απριλίου, στις 19:00 & στις 21:15.

Ο μονόλογος της Κικής Μαυρίδου, «Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή», βασισμένος στη ζωή της μητέρας του Κώστα Ταχτσή, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη, με τη βραβευμένη Ράνια Σχίζα στον ομώνυμο ρόλο.

 -             Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας ερμηνείας στα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης.

 -             Βραβείο κοινού καλύτερης παράστασης στα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης (υποψηφιότητα και για βραβείο καλύτερου Πρωτότυπου Κειμένου και καλύτερης Μουσικής).

 -             1ο Βραβείο Γυναικείας ερμηνείας στα θεατρικά βραβεία κοινού του All4fun στην Αθήνα (υποψηφιότητα και για βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου νεοελληνικού έργου και καλύτερης Μουσικής).

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα τον Μάρτιο του 2022 καταγράφοντας από την αρχή συνεχόμενα sold out και παρατάσεις, αλλά και αξιοσημείωτα σχόλια από κοινό και κριτικούς. Ταξίδεψε και παρουσιάστηκε με την ίδια επιτυχία στην Κύπρο, στη Θεσσαλονίκη, στα Ιωάννινα, στην Πάτρα, τη Δράμα, την Καρδίτσα, το Αγρίνιο και την Κόρινθο.

Είναι μία από τις εννέα παραστάσεις του θεατρικού project «Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ... ». Ένα θεατρικό φεστιβάλ μονολόγων, με εμπνευστή και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Δημήτρη Καρατζιά, που φέρνει επί σκηνής μάνες σπουδαίων Ελλήνων ανδρών. Ένα Φεστιβάλ αφιερωμένο στη μνήμη της Χρύσας Σπηλιώτη.

Υπόθεση του έργου

Η Έλλη Ζάχου Ταχτσή, μητέρα του σπουδαίου μεταπολεμικού λογοτέχνη Κώστα Ταχτσή, υπήρξε μια ανυπόταχτη γυναίκα, που το μόνο που ήθελε, ήταν να ζήσει ελεύθερη και να αγαπηθεί. Ατύχησε και στα δύο. Υπέκυψε στη σκληρότητα της εποχής της και έγινε πιο σκληρή από αυτήν.

«Η μάνα αυτουνού…». Προσφώνηση απαξιωτική, ειρωνική, σαρκαστική, μα τόσο οικεία, τόσο γνώριμη. Ειπωμένη υπαινικτικά και πάντοτε χαμηλόφωνα. Σχεδόν ψιθυριστά. Από αυτούς τους ψίθυρους που είναι μαχαιριές στην καρδιά. Που καμιά φορά όμως γίνονται και φονικά. «Ο γιος αυτηνής…», ο Κώστας Ταχτσής, δολοφονήθηκε. Όπως «δολοφονείται» σ’ αυτόν τον κόσμο, ότι απειλεί να ξεσκεπάσει την υποκρισία του.

«Η μάνα αυτουνού…», από τα λιγότερα φωτισμένα πρόσωπα στον κυρίως αυτοβιογραφικό συγγραφικό κόσμο του Κώστα Ταχτσή. Στον οποίο βασίστηκε για να γράψει και το σημαντικότερο έργο του. Το «Τρίτο Στεφάνι». Που αποτελεί, πέρα από μια καταγραφή κι ένα ξεμασκάρεμα της αγίας ελληνικής οικογένειας. Κι αν το «Τρίτο Στεφάνι» ταυτίζεται με την ίδια την Ελλάδα, η ιστορία της μητέρας του, ταυτίζεται με όλα τα κρυμμένα μυστικά, που κρατάμε καλά κλειδωμένα σε σκονισμένα μπαούλα, στοιβαγμένα στα υπόγεια της ψυχής μας.

*Η παράσταση πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Κική Μαυρίδου

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Λάσκαρης

Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Μάνος Αντωνιάδης

Σκηνικό - Κοστούμι: Γιώργος Λιντζέρης

Κατασκευή Κοστουμιού: Ειρήνη Αβζίδου

Σχεδιασμός Φωτισμών: Βαγγέλης Μούντριχας

Φωτογραφίες Παράστασης: Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Αφίσα Παράστασης: Γιάννης Κεντρωτάς

Trailer - Κινηματογράφηση: ORKI Productions

Πρόγραμμα Παράστασης: Εκδόσεις Απόπειρα

Επικοινωνία - Προώθηση Παράστασης: Νταίζη Λεμπέση

Παραγωγή: VAULT theatre plus

Στο ρόλο της Έλλης Ζάχου Ταχτσή η εκλεκτή ηθοποιός Ράνια Σχίζα.

Την φωνή του χαρίζει στο ρόλο του Κώστα Ταχτσή ο Νίκος Καραθάνος.

Στο θέατρο «Όροφως» στην Όθωνος Αμαλίας 112, στην Πάτρα την Τρίτη 23 Απριλίου, στις 19:00 & στις 21:15.

Προπώληση: more.com

Γενική είσοδος: 16€  Μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ): 13€.

Περισσότερες πληροφορίες: 2611 810 983 & 6939 835 990

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα).

Μετά την έναρξη της παράστασης δεν επιτρέπεται η είσοδος στην αίθουσα.

Γράφτηκαν για την παράσταση…

«…Χειμαρρώδες και από σκηνικής άποψης άκρως λειτουργικό, όπως αποδεικνύεται, το έργο της Κικής Μαυρίδου ευτυχεί σε μία εξίσου θερμή απόδοση, που υπογράφει σκηνοθετικά ο Βαγγέλης Λάσκαρης και ερμηνεύει η Ράνια Σχίζα. Η ηθοποιός, σε μία πραγματικά σπουδαία στιγμή, δίνει σάρκα και οστά σε μια γυναίκα που πάλεψε να ξεφύγει από τις νόρμες της εποχής, που ήταν θύμα και θύτης, που διεκδίκησε την ελευθερία και την ανεξαρτησία της με πολύ βαρύ αντίτιμο. Η ερμηνεία της είναι καθηλωτική…» - Τώνια Καράογλου (Αθηνόραμα)

«…Αξιοσημείωτη παράσταση, συνταρακτικό, δυνατό και περιεκτικό κείμενο που ξεχωρίζει για την αλήθεια του, σκηνοθετική προσέγγιση ξεκάθαρα αφαιρετική, που εστίασε στην δύναμη του κειμένου και την ερμηνευτική δεινότητα της ηθοποιού, που το απογείωσε με τη συγκινητική ερμηνεία της. Η Ράνια Σχίζα πήρε στους ώμους της το βάρος όλης της παράστασης και ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μαγνήτισε τα βλέμματα και την προσοχή των θεατών σε όλη την διάρκεια της παράστασης και κέρδισε επάξια ένα θερμότατο χειροκρότημα…» - Άννια Κανακάρη (kulturosupa.gr).

«…Αυτή η πολυβραβευμένη παράσταση έχει κλείσει ήδη θέση στην κατηγορία «θρυλικές παραστάσεις που συμπληρώνουν το παζλ του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου». Και όπως γίνεται πάντα στους μονολόγους που «τα σπάνε» ιδού η ευκαιρία να ανακαλύψετε τι είδους χορταστικό ερμηνευτικό πολυεργαλείο είναι η Ράνια Σχίζα…» - Δημήτρης Πάντσος (popaganda.gr.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture