ΘΕΑΤΡΟ

/

Ο σπουδαίος πρωταγωνιστής μας Γιάννης Φέρτης και η Πάτρα - Είχε έρθει με την Καραμπέτη στο Αρχαίο Ωδείο και με Μ. Ντενίση στο Πάνθεον

Ο Γιάννης Φέρτης στους "Πέρσες".

Μαρτάτος Tάκης
Κοινοποίηση
Tweet

Το καλοκαίρι του 2007 ο Γιάννης Φέρτης είχε παίξει στο Αρχαίο Ωδείο στην παράσταση αρχαίου δράματος "Ηλέκτρα" που είχε πάει και στην Επίδαυρο

Ο σπουδαίος ηθοποιός μας Γιάννης Φέρτης που έφυγε από τη ζωή λίγες μέρες πριν κλείσει τα 86 του χρόνια (ήταν γεννημένος 21 Απριλίου του 1938) δεν ξεχώριζε μόνο για την υποβλητική φωνή του, το σεμνό αλλά πολύ γοητευτικό παρουσιαστικό του και την υποκριτική του δεινότητα, ξεχώριζε αναμφίβολα, συνολικά ως προσωπικότητα, γι’ αυτό και οι συνάδελφοι του, άνδρες και γυναίκες και φυσικά το κοινό, τον λάτρευαν.

Ο Γιάννης Φέρτης που από πιτσιρικάς αγαπούσε την ηθοποιία, πρωτόπαιξε στο σινεμά στο «Ποια είναι η Μαργαρίτα» πλάι στην αξέχαστη Τζένη Καρέζη ενώ το 1962 κράτησε το ρόλο του Ορέστη στην «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη στην κινηματογραφική απόδοση του Μιχάλη Κακογιάννη με την Ειρήνη Παπά στον βασικό ρόλο, ταινία που προτάθηκε για το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης παραγωγής. Στην ταινία είχαν παίξει και ο μεγάλος Μάνος Κατράκης και η Αλέκα Κατσέλη στο ρόλο της Κλυταιμνήστρας.

Στον κινηματογράφο έπαιξε αρκετά αλλά γενικά η εντύπωση που έχουμε είναι πως ήταν γενικά επιλεκτικός. Από τις εμφανίσεις του που «έγραψαν» στη μνήμη του κοινού ήταν σίγουρα στην αντιστασιακή ταινία του Άδωνι Κύρου «Το Μπλόκο» το 1965 όπου συμπρωταγωνίστησε με την Αλεξάνδρα Λαδικού και την Ξένια Καλογεροπούλου, στην κοινωνικοπολεμική περιπέτεια «Αυτοί που μίλησαν με τον Θάνατο» σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη το 1969 όπου έπαιξε μαζί με την Ζωή Λάσκαρη, τον Χρόνη Εξαρχάκο, την Ελένη Ζαφειρίου και τον Μάνο Κατράκη, και το πολύ συγκινητικό «Με τη λάμψη στα μάτια» του Πάνου Γλυκοφρύδη το 1966 σε σενάριο του Γλυκοφρύδη και του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Σύμφωνα με το σενάριο που εκτυλισσόταν στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής, οι κατακτητές σκοπεύουν να εκτελέσουν τριάντα άντρες ως αντίποινα για τον φόνο ενός στρατιώτη από τους αντάρτες. Ανάμεσα στους μελλοθάνατους βρίσκονται και 3 αδέλφια (τους υποδύθηκαν οι Γιώργος Φούντας, Ανέστης Βλάχος και Γιάννης Φέρτης). Οι χωριανοί ζητούν από τον Γερμανό αξιωματικό να χαρίσει τη ζωή σε ένα από τα τρία αδέλφια και εκείνος δέχεται με έναν όρο: ο πατέρας τους (στο ρόλο ο αξέχαστος Λαυρέντης Διανέλλος) να επιλέξει αυτόν που θα επιζήσει. Ένα πράγματι εξαιρετικό σενάριο που βραβεύτηκε στο ιστορικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1966, όπου η συγκεκριμένη ταινία αποτέλεσε τη μεγάλη έκπληξη εκείνης της χρονιάς.

Στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Φέρτης τιμήθηκε με το βραβείο του καλύτερου 1ου ανδρικού ρόλου ως Κόντες Αλέξανδρος Οφιομάχος στο φιλμ «Σκλάβοι στα Δεσμά τους», διασκευή του διεισδυτικού κοινωνικού μυθιστορήματος του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, σε σκηνοθεσία του Τώνη Λυκουρέση. Το φιλμ απέσπασε συνολικά 10 βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 2008, ανάμεσα τους, της σκηνοθεσίας και το 2ο βραβείο ταινίας μυθοπλασίας μεγάλου μήκους.

Στην Πάτρα ο Γιάννης Φέρτης που καταγόταν από τη Φθιώτιδα, είχε έρθει και είχε παίξει στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο. Όπως μας θύμισε ο Διονύσης Ανδριόπουλος, επρόκειτο για μία μεγάλη θεατρική παραγωγή της «Ηλέκτρας» του Σοφοκλή, που ανέβηκε το καλοκαίρι του 2007 από το Εθνικό Θέατρο στις 10 και 11 Αυγούστου, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, σε σκηνοθεσία του σημαντικού θεατρανθρώπου Πέτερ Στάιν.

Ο Γιάννης Φέρτης κράτησε το ρόλο του Παιδαγωγού, η Στεφανία Γουλιώτη ήταν η Ηλέκτρα, ο Αποστόλης Τότσικας είχε ερμηνεύσει τον Ορέστη, ενώ τον ρόλο της Κλυταιμνήστρας υποδύθηκε η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και του Αίγισθου ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος.

Αυτή λοιπόν η παράσταση είχε χειροκροτηθεί από το Πατρινό θεατρόφιλο κοινό στο Αρχαίο Ωδείο, στο πλαίσιο τότε του Φεστιβάλ Πάτρας Θεσμός Αρχαίου Δράματος του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων με ιδρυτή τον αείμνηστο Ανδρέα Δ. Ανδριόπουλο. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία του Γιάννη Φέρτη και στην αντιπολεμική τραγωδία του Αισχύλου «Πέρσες» σε σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη όπου πρωταγωνιστές ήσαν μόνο άνδρες

Ήταν το καλοκαίρι του 2014 με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και εκτός του Γιάννη Φέρτη (Δαρείος), είχαν παίξει οι Άκης Σακελλαρίου και Λάζαρος Γεωργακόπουλος.

Ο Γιάννης Βέρτης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Το Βήμα το 2014, είχε πει:

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν ορίζω διαφορετικά την Επίδαυρο ή το αρχαίο δράμα. Είναι θέατρο. Ωστόσο παίζοντας αρχαίο δράμα αισθάνεσαι μεγαλύτερη ανασφάλεια, μεγαλύτερη ευθύνη. Βρέθηκα για πρώτη φορά στην Επίδαυρο το 1990 με το Αμφι-Θέατρο και την “Ορέστεια”. Ομολογώ ότι η αγωνία εκείνης της πρεμιέρας με ακολουθεί. Ο χώρος είναι που σου δημιουργεί δέος. Ο χώρος και ο πολύς κόσμος».

Στην Πάτρα πάντως οι παλαιότεροι θεατρόφιλοι τον θυμούνται και στη σκηνή του Πάνθεον στη Δημ. Γούναρη όπου είχε έρθει τη δεκαετία του ’80 τουλάχιστον 2 φορές με το θίασο που είχε συστήσει με την πρωταγωνίστρια και σύζυγο του, εκείνη την περίοδο, Μιμή Ντενίση. Τα έργα που είχαν παίξει ήταν τα «Οργισμένα νιάτα» Τζον Όσμπορν και το «Παιχνίδι του έρωτα».

Ο Γιάννης Φέρτης, όπως προείπαμε, ήταν ένας ηθοποιός με μία πολύ χαρακτηριστική φωνή που την ξεχώριζες αμέσως, γι’ αυτό και ήταν περιζήτητος σε τηλεοπτικά, διαφημιστικά σποτ και αφηγήσεις. Ακούγοντας την Κυριακή 14-4-2024 το θλιβερό νέο του θανάτου του αμέσως ήρθε στο νου μας η ερμηνεία του μαζί με την Αφροδίτη Μάνου στο τρυφερό κομμάτι του Γιάννη Σπανού «Σαν με κοιτάς» από το σάουντρακ της ταινίας «Εκείνο το καλοκαίρι» του Βασίλη Γεωργιάδη, παραγωγής 1971 με την Έλενα Ναθαναήλ και τον Λάκη Κομνηνό. Μάλιστα έλεγαν ένα ακόμα κομμάτι, το «Μαζί σου στην ακρογιαλιά».

Για πολλά χρόνια, από το 1963 έως και το ’72 ο Γιάννης Φέρτης συνδέθηκε στη ζωή και στο θέατρο με την αγαπητή πρωταγωνίστρια Ξένια Καλογεροπούλου, η οποία συγκινημένη δήλωσε πως αγαπήθηκαν πολύ και πως ακόμη και όταν χώρισαν δεν έπαψαν να αγαπιούνται.

Η τραγουδίστρια Τάνια Τσανακλίδου ήταν επίσης πολύ ερωτευμένη μαζί του την περίοδο που μας είχε εκπροσωπήσει στη Γιουροβίζιον το 1978 με το κομμάτι «Τσάρλι Τσάπλιν». Είχε παίξει και με την Μελίνα Μερκούρη σε έργο του Τένεσι Ουίλιαμς, το «Γλυκό πουλί της νιότης», δύο φορές, μάλιστα, η 2η σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασέν.

Δεν θα μπορούσε να μην είχε παίξει και με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και η συνεργασία τους στο «Νυφικό κρεβάτι» του Γιαν ντε Χάρτογκ όπου μάλιστα η Αλίκη έκανε και το ρόλο μίας γριούλας σε μία στιγμή, είχε αποδειχθεί πολύ επιτυχημένη με την παράσταση το χειμώνα 1976-1977 να αποβαίνει μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία. Ωστόσο την επόμενη χρονιά που η Αλίκη Βουγιουκλάκη ξανανέβασε το ίδιο έργο και το πήγε περιοδεία και ήρθε και στην Πάτρα, είχε για συμπρωταγωνιστή της τον Δάνη Κατρανίδη. Πάντως σχεδόν 10 χρόνια αργότερα το 1988 δημοσιεύματα της εποχής ήθελαν την Αλίκη Βουγιουκλάκη να ετοιμάζεται για μία νέα συνεργασία με τον Φέρτη στο θέατρο που ωστόσο δεν προέκυψε ενώ τα κουτσομπολιά της εποχής τους ήθελαν να έχουν έρθει και πιο κοντά.

Πάντως ο Γιάννης Φέρτης είχε συμπρωταγωνιστήσει στην κινηματογραφική ταινία του Κώστα Ασημακόπουλου το 1969, "Το Νυφοπάζαρο" που ήταν μία μουσική, αισθηματική κωμωδία όχι μόνο με τον Αλέκο Αλεξανδράκη, με τον οποίο είχε δουλέψει και στο θέατρο, αλλά και με την Πατρινής καταγωγής ηθοποιό Μέμα Σταθοπούλου.

Τηλεοπτικά εννοείται πως η σειρά με την οποία συνδέθηκε ιδιαίτερα ο Γιάννης Φέρτης ήταν ο εμβληματικός «Συμβολαιογράφος», τέλη του ’70, στην ΕΡΤ,  σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μιχαηλίδη & έπαιζαν ακόμα ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, η Δέσπω Διαμαντίδου, η Μιμή Ντενίση ο Σταύρος Ξενίδης, ο Αλμπέρτο Εσκενάζυ, κ.α.

Άνθρωπος με σεμνότητα και απαράμιλλη γοητεία και φινέτσα, ο Γιάννης Φέρτης πορεύτηκε σχεδόν πάντα με επιτυχία στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Από τις πιο τελευταίες δουλειές του στο θέατρο ήταν μαζί με τους Δημήτρη Πιατά και Ιεροκλή Μιχαηλίδη στους «Ήρωες» του Gérald Sibleyras σε σκηνοθεσία Νιkita Milivojevic που ανέβηκε τον χειμώνα του 2017. Η υπόθεση αφορούσε σε τρεις γκρινιάρηδες βετεράνους στρατιωτικούς που ζουν έγκλειστοι σε ένα νοσοκομείο αναπολώντας τις παλιές τους δόξες. Η μετάφραση του έργου ήταν της Μαριάννας Τόλη.

Ακόμα το 1997 ερμήνευσε σε σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη είχε παίξει τον Δον Ζουάν του Μολιέρου σε παραγωγή τότε του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου.

Συμπρωταγωνιστές του ήταν ο Γιάννης Μπέζος και η Θέμις Μπαζάκα.

Να μην παραλείψουμε πως στην Πάτρα ο Γιάννης Φέρτης είχε έρθει μαζί και με τον αξέχαστο Γιάννη Βόγλη με το αριστουργηματικό έργο «Ο Θείος Βάνιας» στο Πάνθεον στις 29 Οκτωβρίου με 1η Νοεμβρίου 2015. Την μουσική της παράστασης είχε γράψει ο Πατρινός μουσικός, Σταύρος Γασπαράτος & ακόμη έπαιζαν οι Στέλιος Μάινας, Έρση Μαλικένζου, Μαρίνα Ψάλτη, Μελίνα Βαμβακά, Αλεξία Καλτσίκη, Χάρης Χαραλάμπους.  

Θα μπορούσαμε πολλά ακόμη να γράψουμε για αυτόν τον μεγάλο πρωταγωνιστή, η φωνή του οποίου θα μείνει για πάντα ως «μουσική υπόκρουση» στο μεγάλο κοινό που τον εκτίμησε και τον αγάπησε.

"Αυτοί που μίλησαν με το θάνατο", με τη Ζωή Λάσκαρη, το 1969.

Στην "Ηλέκτρα" του Μιχάλη Κακογιάννη που έφτασε έως τα Όσκαρ.

Στην "Ηλέκτρα" σε σκηνοθεσία Πέτερ Στάιν το 2007, με τις Κόρα Καρβούνη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Στεφανία Γουλιώτη.

"Ήρωες" το 2017.

Με την Ξένια Καλογεροπούλου, με την οποία και ήσαν παντρεμένοι για περίπου δέκα χρόνια.

"Σκλάβοι στα δεσμά τους". Σε πρώτο πλάνο η Δήμητρα Ματσούκα.

"Ο Θείος Βάνιας".

Με την Πατρινή ηθοποιό Μέμα Σταθοπούλου.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture