ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Άγγελος Συρίγος: Η δήλωση για την Συνθήκη της Λωζάνης που άναψε «φωτιά»- Οι αντιδράσεις

Κοινοποίηση
Tweet

Στ. Κασσελάκης: Δώρο στον Ερντογάν οι δηλώσεις για την Συνθήκη της Λωζάνης

Η Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί θεμέλιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, θέση η οποία παγίως εκφράζεται από την Αθήνα, είναι το μήνυμα που εξέφρασε η κυβέρνηση στον απόηχο της δήλωσης του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητή Διεθνούς Δικαίου Άγγελου Συρίγου, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις

 
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης του γαλάζιου βουλευτή, ο οποίος έκανε απλώς «μια προβληματική διατύπωση», όπως είπε. Ο κ. Μαρινάκης σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι ο κ. Συρίγος μίλησε με την επιστημονική του ιδιότητα για κάποια επιμέρους σημεία του κειμένου και δεν αναφέρθηκε σε κυριαρχικά δικαιώματα. «Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι το πιο στέρεο διεθνές νομικό θεμέλιο που διευθετεί συνολικά τις σχέσεις της περιοχής», υπογράμμισε.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, σημειώνοντας ότι «η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφέστατη και εκφράζεται από τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Εξωτερικών: ότι η Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί το θεμέλιο για την διευθέτηση των σχέσεων στην ευρύτερη περιοχή».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Συρίγος, που δέχθηκε σκληρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έκανε λόγο για παρερμηνεία και διαστρέβλωση των δηλώσεών του.

«Δεν μίλησα ποτέ για αναθεώρηση, αλλά για το θέμα των παρωχημένων διατάξεων», απάντησε ο κ. Συρίγος μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Στις δηλώσεις του κ. Συρίγου που άναψαν «φωτιά», ο καθηγητής ανέφερε ότι «η συνθήκη της Λωζάνης σήμερα έχει σημασία μόνον ως προς τα σύνορα, τα οποία ούτε αναθεωρούνται, ούτε αλλάζουν. Αυτό συνιστά πάγια θέση του διεθνούς δικαίου. Αντιθέτως οι άλλες διατάξεις της, περιλαμβανομένων και αυτών περί αποστρατιωτικοποιήσεως, είναι παρωχημένες και δεν έχουν σημασία στο σήμερα».

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να μην προβεί σε εθνικές υποχωρήσεις έναντι της Τουρκίας. «Πλάι σε έναν Ερντογάν που προσπαθεί εδώ και καιρό να αναθεωρήσει τη Συνθήκη της Λωζάνης, ήρθε σήμερα ο βουλευτής της ΝΔ κ. Συρίγος να υπερθεματίζει ότι ‘η Συνθήκη της Λωζάνης είναι παρωχημένη και το 97% της δεν έχει καμία αξία’! Όταν κάνεις τέτοιο δώρο στον Ερντογάν, τα ‘δεν εννοούσα αυτό’ περιττεύουν», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιδράσεις εκφράστηκαν επίσης από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση.