ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Με λαμπρότητα ο φετινός εορτασμός του Πολιούχου - Αλλάζει η διαδρομή της λιτανείας

Μαρτάτος Tάκης
Κοινοποίηση
Tweet

Στο σημείο της Τριών Ναυάρχων λόγω των έργων που γίνονται από το Δήμο, η πομπή της λιτανείας θα συνεχίσει την πορεία της έως την οδό Κοραή όπου και θα στρίψει

Τη μνήμη του Πολιούχου Αποστόλου Ανδρέα, του Πρωτοκλήτου θα εορτάσει και τιμήσει η πόλη των Πατρών την Τετάρτη 29 και την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023 και όπως ήδη ανακοινώθηκε, αρκετοί αρχιερείς θα δώσουν το παρών και θα έρθουν στην Πάτρα για να συγχοροστατήσουν στις Θείες ακολουθίες.

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος απεύθυνε κάλεσμα προς όλους τους πιστούς να έρθουν στο ναό του Πολιούχου και να προσκυνήσουν την Τιμία Κάρα και τον Σταυρό του Αγίου, Αποστόλου Ανδρέα καθώς και τον Μεγάλο Σταυρό του Αγίου Κωνσταντίνου από την ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους. Μάλιστα ο φετινός πανευφρόσυνος εορτασμός του Πολιούχου συνδυάζεται και με το χαρούμενο, προ ημερών άγγελμα της αγιοκατατάξεως του εκ Πατρών Αγίου Γερβασίου (Παρασκευόπουλου).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, την Τετάρτη 29/11 στις 18.00 θα τελεστεί ο πανηγυρικός, πολυαρχιερατικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας στο νέο ιερό ναό του Πολιούχου, όπου όπως ανέφερε στο thebest.gr ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, αρχιμανδρίτης π. Αρτέμιος Αργυρόπουλος, θα προεξάρχει και θα κηρύξει το Θείο λόγο, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ.κ. Χρυσόστομος.

Στις 10 το βράδυ θα ψαλεί η ιερά αγρυπνία και το πρωί της Πέμπτης 30 Νοεμβρίου 2023, στις 7 το πρωί θα ψαλεί ο Όρθρος και ακολούθως στις 8.30 με 10.45 η πανηγυρική Θεία λειτουργία όπου θα προεξάρχει, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος.

Η Θεία Δοξολογία θα τελεστεί στις 10.45 με 11 το πρωί και αμέσως μετά θα ξεκινήσει, η λιτανεία της Τιμίας Κάρας και της εικόνας του Αγίου Ανδρέα. Η πορεία της λιτανείας θα έχει φέτος μία μικρή τροποποίηση φτάνοντας η πομπή στο ύψος της Τριών Ναυάρχων όπου λόγω των έργων που επιτελούνται εκεί από το Δήμο, η πομπή δεν θα στρίψει στην Τριών Ναυάρχων όπως συνήθως γίνεται αλλά θα συνεχίσει την Μαιζώνος έως την οδό Κοραή και θα στρίψει εκεί για να βγει κάτω στην Αγ. Ανδρέου και να επιστρέψει στο ναό.

Η διαδρομή στην αρχή περιλαμβάνει την οδό Αγ. Ανδρέου και στροφή στη Δημ. Γούναρη, στη γωνία Γούναρη και Μαιζώνος θα ψαλεί όπως κάθε χρόνο δέηση και η λιτανεία θα συνεχίσει την πορεία της κατά μήκος της οδού Μαιζώνος.

Αναμένεται πλήθος πιστών όχι μόνο από την Πάτρα και την Αχαΐα να έρθουν να προσκυνήσουν τον Άγιο Ανδρέα και να ανάψουν το κερί τους και να πάρουν ευλογία και δύναμη, αλλά και επισκέπτες από πολλά άλλα μέρη της χώρας.

Την κυβέρνηση όπως έχει ανακοινωθεί θα εκπροσωπήσει η Αχαιή Υφυπουργός Υποδομών Χριστίνα Αλεξοπούλου. Μεταξύ των προσκεκλημένων Μητροπολιτών θα είναι και από τη Βόρεια Ελλάδα, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος.

Η λαμπρή θρησκευτική πανήγυρη του Αγίου Ανδρέου θα ολοκληρωθεί με τον μεθέορτο εσπερινό στις 6 το απόγευμα της Πέμπτης 30/11/2023.

Αξίζει να θυμίσουμε πως το χρονικό διάστημα 15 με 20 Δεκεμβρίου 2023 η Ιερά Μητρόπολη Πατρών με επικεφαλής τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο θα πραγματοποιήσει 6ήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη με την ευκαιρία κιόλας της επίσημης υπογραφής στις 18/12 της Πράξεως αγιοκατατάξεως του Αγίου Γερβασίου Παρασκευόπουλου, διδασκάλου και ιεροκήρυκα των Πατρών, από τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

*Για τον αγιαστικό βίο του Αγίου Ανδρέα, του Πρωτόκλητου Μαθητή του Κυρίου Ιησού Χριστού που μαρτύρησε στην Πάτρα σε χιαστό Σταυρό, μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στοιχεία στο www.ekklisiaonline.gr, το οποίο αναφέρει πως ο Άγιος Ανδρέας, ψαράς στο επάγγελμα ήταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας.
 
Μαζί με τον Ιωάννη τον ευαγγελιστή, ο Άγιος Ανδρέας υπήρξαν στην αρχή μαθητές του Ιωάννου του Προδρόμου. Κάποια μέρα που βρισκόντουσαν στις όχθες του ποταμού Ιορδάνη και ο Πρόδρομος τους έδειξε τον Ιησού και τους είπε «ιδέ ο αμνός του Θεού ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου», οι δύο απλοϊκοί εκείνοι ψαράδες συγκινήθηκαν τόσο πολύ, που χωρίς κανένα δισταγμό κι επιφύλαξη ακολούθησαν τον Ιησού και τη διδαακαλία του.

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις