ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Φωτιές - Συνολάκης: Γιατί θα έχουμε «μέγα πυρκαγιές» και του χρόνου

Κοινοποίηση
Tweet

Απαραίτητο στην Ελλάδα σύστημα για εικόνα σε πραγματικό χρόνο από τις φωτιές, σημειώνει ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών - «Απαιτείται νέα προσέγγιση για τη διαχείριση των πυρκαγιών»

«Θα μας πάρει χρόνο να δούμε γιατί είναι “μέγα” πυρκαγιές», σημείωσε ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών, κ. Κώστας Συνολάκης, αναφερόμενος στις φωτιές που «σαρώνουν» τη χώρα τους φετινούς θερινούς μήνες και εξηγεί ότι «η παρατεταμένη ξηρασία είαι που έκανε τις φωτιές να καίνε πιο γρήγορα».

«Το τι πήγε και τι δεν πήγε καλά όμως, θα φανεί στην πορεία» διευκρίνισε ο κ. Συνολάκης. Σχετικά με τις πιθανές αιτίες αναφέρει τα εξής:

«Το ένα είναι αν είχαν καθαριστεί οι δρόμοι του δάσους, το άλλο είναι το κομμάτι που είναι δύσβατο. Οι πυρκαγιές κάνουν το δικό τους μικροκλίμα, αυτό που δεν ξέρουμε είναι ποιο ήταν το θερμικό φορτίο, η θερμοκρασία, ελπίζω πως θα έχουμε σύντομα δορυφορικές εικόνες του θερμικού φορτίου. Κάποια στιγμή θα πρέπει να έχουμε το δικό μας σύστημα στην Ελλάδα, ώστε να βλέπουμε σε μικρότερο διάστημα τις εικόνες της πυρκαγιάς και να μπορεί η πυροσβεστική να βλέπει την εικόνα σε πραγματικό χρόνο. Μπορείς να τις βλέπεις σε τρεις ώρες, όχι σε μικρότερο διάστημα».