ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Ματιές στη «Μεσαιωνική Αθήνα»

Κοινοποίηση
Tweet

Δείτε το βίντεο

Στο επεισόδιο «Μεσαιωνική Αθήνα», ο φακός του Κλεινόν Άστυ – Ιστορίες της πόλης επικεντρώνεται σε μια βυθισμένη στο σκοτάδι περίοδο του άστεως, άγνωστη εν πολλοίς στο πλατύ κοινό: την εποχή των «μέσων χρόνων».

Καταξιωμένοι ιστορικοί και αρχαιολόγοι θέτουν το χρονικό πλαίσιο αυτού που θα μπορούσε να αποκαλεστεί αθηναϊκός Μεσαίωνας, μιλούν για τη βυζαντινή ιστορία της πόλης και φωτίζουν την ακόμη πιο «σκοτεινή» από άποψη στοιχείων περίοδο της Λατινοκρατίας.

Παράλληλα με την αφήγησή τους, αναδεικνύονται τα βυζαντινά και σταυροφορικά ίχνη στην Αθήνα του σήμερα, ενώ θίγονται ζητήματα διατήρησής τους.

Ακρόπολη, Μονή Δαφνίου, Μονή Καισαριανής, εκκλησίες όπως η Γοργοεπήκοος και η Καπνικαρέα, Πλάκα, αλλά και αττικό τοπίο, πρωταγωνιστούν στο ντοκιμαντέρ που αναδεικνύει τα μνημεία στη βάση του ιστορικού τους περιβάλλον αφήνοντας τους ειδικούς να αφηγηθούν ιστορίες από τη βυζαντινή περίοδο της πόλης, τις άγριες επιδρομές πειρατών, την παράδοσή στους Φράγκους σταυροφόρους, τη δημιουργία του Δουκάτου των Αθηνών, τη μετατροπή της Ακρόπολης σε κάστρο, τα έργα και τις ημέρες των Καταλανών και των Φλωρεντινών.

Στη «Μεσαιωνική Αθήνα» η σειρά ντοκιμαντέρ Κλεινόν Άστυ – Ιστορίες της πόλης αναζητεί μεταξύ άλλων απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Πόσο διαρκεί ο αθηναϊκός Μεσαίωνας και ποιες είναι οι βασικές περίοδοι που χαρακτηρίζουν τη μεσαιωνική Αθήνα;
Τι σχέση αναπτύσσουν οι Βυζαντινοί και εν συνεχεία οι Λατίνοι με την πόλη;
Πώς ήταν η Αθήνα τη μεσαιωνική εποχή και τι ξέρουμε για τη ζωή, τη θρησκεία, τη μουσική και την τέχνη στην πόλη;
Πότε γίνεται η Ακρόπολη κάστρο και πόσο μοιάζει με τα υπόλοιπα σταυροφορικά κάστρα της Κύπρου και της Μέσης Ανατολής;
Ποιες μορφές ξεχωρίζουν και από πού αντλούμε σήμερα πληροφορίες και γνώση;

Κεντρικό ζήτημα, ακόμη, για το επεισόδιο αυτό αποτελεί το ερώτημα πώς συμπεριφέρθηκε ο 19ος αιώνας στα βυζαντινά και σταυροφορικά μνημεία, με αφορμή την κατεδάφιση του γνωστού ως «φράγκικου» πύργου της Ακρόπολης το 1874 και τη διάσωση την τελευταία στιγμή της Καπνικαρέας με παρέμβαση του Λουδοβίκου της Βαυαρίας, πατέρα του Όθωνα.

Τέλος, το επεισόδιο απασχολεί πώς αντιλαμβάνονται σήμερα ιστορικοί και αρχαιολόγοι τα μνημεία μιας μάλλον «παρεξηγημένης» εποχής.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture