ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Πόσοι ζήτησαν ψυχολογική υποστήριξη εν μέσω πανδημίας

Τσίχλα Κωνσταντίνα
konstantinatsi@hotmail.com , Facebook Page
Κοινοποίηση
Tweet

Παρακολούθησαν πρόγραμμα του ΣΟΨΥ

Δεκάδες ήταν τα άτομα από την ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας που ζήτησαν ψυχολογική υποστήριξη και βοήθεια από τον ΣΟΨΥ προκειμένου να αντιμετωπίσουν δύσκολες και στρεσογόνες συνθήκες που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού. Όπως αναφέρρουν μιλώντας στο thebest.gr οι υπεύθυνοι του προγράμματος «Κανένας μόνος στην πανδημία»,  η πανδημία ανέδειξε προβλήματα που υπήρχαν και το βάρος που δημιουργήθηκε ήταν μεγαλύτερο από αυτό το στερογόνο γεγονός.

Όπως εξηγούν, «από το Υπουργείο Υγείας υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο λέγεται «Κανένας μόνος στην πανδημία» και υλοποιείται στο πλαίσιο του ΣΟΨΥ. Ουσιαστικά απευθύνεται σε ανθρώπους που είναι επιβαρυμένοι μέσα στην καραντίνα, συναισθηματικά. Πρόκειται για ανθρώπους που αυτή η κατάσταση τούς προκάλεσε ιδιαίτερο άγχος, για ανθρώπους που νόσησαν οι ίδιοι ή οι συγγενείς τους.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε διάφορα κέντρα ψυχικής υγείας στην Ελλάδα, μέσα σε αυτά είναι και ο ΣΟΨΥ, για την περιοχή του νομού Αχαΐας.  Τα αιτήματα για συμμετοχή έφτασαν τα 80 και συνδέονται κατεξοχήν με την πανδημία και την καραντίνα.  Ανάμεσα τους υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται συναισθηματικά ή που μπορεί να έχουν πιο αυξημένο άγχος. Κάποιοι συμμετείχαν  για να διαχειριστούν τη νόσο ή για να δουν πώς μπορούν να υποστηρίξουν κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο που νόσησε. Οι ηλικίες ποικίλουν ενώ το πρόγραμμα αφορά άτομα πάνω από 18 ετών. Ειδικά στην αρχή όπου υπήρχε μία ασάφεια για τη νόσο η ύπαρξη του προγράμματος ήταν σημαντική κατά την πρώτη περίοδο της καραντίνας.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών απευθύνθηκαν στο πρόγραμμα, ακόμα και πιο νέοι. Στόχος είναι να μπουν τα άτομα σε μία ψυχοθεραπευτική ή συμβουλευτική ψυχοθεραπεία έτσι ώστε να διαχειριστούν τις δυσκολίες. Αρχικά λαμβάνεται ένα κοινωνικό ιστορικό ενώ τις περισσότερες φορές γίνεται ψυχιατρική αξιολόγηση. Από εκεί και πέρα οι συμμετέχοντες παραπέμπονται σε ψυχολόγους για ψυχολογική υποστήριξη. Οι συνεδρίες είναι ατομικές ενώ την περίοδο της πανδημίας το πρόγραμμα λειτούργησε εξ αποστάσεως με on line συνεδρίες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να κάνει αίτηση ανά πάσα στιγμή, από τη στιγμή που νιώθει ότι δυσκολεύεται να διαχειριστεί τις συνθήκες που έχει φέρει η πανδημία ενώ οι υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης προσφέρονται δωρεάν. Τέλος, να σημειώσουμε τα αιτήματα στο ΣΟΨΥ για ψυχολογική υποστήριξη είναι αυξανόμενα».

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις