ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το καρναβάλι στη πιο δύσκολη στιγμή του- Καρναβαλιστές εξηγούν πώς φτάσαμε στη ρήξη των πληρωμάτων με το Δήμο

Τσίχλα Κωνσταντίνα
konstantinatsi@hotmail.com , Facebook Page
Κοινοποίηση
Tweet

Η τελευταία συνάντηση με την Πρόεδρο που «ξεχείλισε το ποτήρι»

Οριστική φαίνεται ότι είναι η ρήξη του Καρναβαλικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων και των πληρωμάτων του Πατρινού Καρναβαλιού. Μετά και την τελευταία συνάντηση με την Πρόεδρο Ήρα Κουρή ξεκαθαρίζουν πως αντιλαμβάνονται πως ο Δήμος δεν θέλει να κάνει Καρναβάλι ενώ ακόμα και αυτή η συνάντηση ήταν τυπική.

Ουσιαστικά όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι πληρωμάτων μιλώντας στο thebest.gr δέχθηκαν πρόσκληση από τη  Πρόεδρο να καταθέσουν προτάσεις μέσα σε λίγες ώρες ενώ η ίδια η Πρόεδρος στη συνάντηση δήλωσε πως υπάρχει ήδη καρναβαλικό πρόγραμμα που σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει παρελάσεις.  

  • Εκπρόσωποι πέντε πληρωμάτων μιλούν στο thebest.gr για τις συμπεριφορές που οδήγησαν στη ρήξη

Έγινε μία συνάντηση στην οποία μας κάλεσε και μονολογούσε για το πρόγραμμα του Καρναβαλιού. Έστειλε μέιλ το μεσημέρι για να καταθέσουμε προτάσεις το απόγευμα

Θανάσης Λαμπρόπουλος

(Πλήρωμα 128)

«Εδώ και αρκετό καιρό η Πρόεδρος έχει γυρίσει την πλάτη στα πληρώματα του Καρναβαλιού. Προχθές έγινε μία συνάντηση στην οποία μας κάλεσε και μονολογούσε για το πρόγραμμα του Καρναβαλιού. Έστειλε μέιλ το μεσημέρι για να καταθέσουμε προτάσεις το απόγευμα.

Έχουν κανονίσει το δικό τους πρόγραμμα. Στην ουσία μας είπαν ότι τα έχουν όλα έτοιμα. Το πλήρωμά μου δε θα συμμετέχει στο παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, και ξέρω ότι είναι κι αλλά πολλά που δε θα συμμετέχουν. Έχει τελειώσει η επικοινωνία με τον Καρναβαλικό Οργανισμό. Ο Δήμος μπορεί να είναι πολύ καλός σε άλλα θέματα, αλλά στο καρναβάλι δεν ανταποκρίνεται. Δεν το θέλουν.

Αν ήθελαν να εκμεταλλευτούν το χέρι που άπλωσαν τα πληρώματα προς την πρόεδρο, θα υπήρχε μία άριστη συνεργασία. Έχει αποδειχθεί ότι δεν θέλουν συνεργασία και ότι δεν θέλουν το καρναβάλι στην Πάτρα. Αποδομείται ό,τι έχουμε χτίσει. Υπάρχουν προτάσεις αλλά ο Δήμος δεν θέλει να ακούσει. Αν ήθελε, θα μας είχε καλέσει νωρίτερα. Δεν καταλαβαίνουν ότι δεν μας ενδιαφέρουν πολιτικά θέματα στο Καρναβάλι.  Ως πληρώματα έχουμε και σχέδιο παρέλασης αλλά ο Δήμος δεν κάνει παρέλαση με εμβολιασμένους».

 

Είναι καθαρά πολιτικό το θέμα και δεν έχει να κάνει ούτε με την τέχνη ούτε με τον πολιτισμό. Είναι λυπηρό

Φώτης Λουριδάς

(Πλήρωμα 94)

«Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μία απροθυμία από τον Δήμο Πατρέων να αγκαλιάσει το Καρναβάλι. Αν κι στην εισαγωγή της συνάντησης η Πρόεδρος του Καρναβαλικού Οργανισμού είπε ότι τι Καρναβάλι έχει χτυπηθεί πολύ από τον κορωνοϊό και ότι ο Δήμος συμπεριφέρεται σα να πηγαίνουμε για ένα κανονικό καρναβάλι, έχοντας στον προϋπολογισμό του έξοδα για άρματα, ηχητικά πυροτεχνήματα και άλλα,  όταν φτάσαμε στο θέμα ων παρελάσεων είπε ότι ο Δήμος δεν επιθυμεί να γίνουν  παρελάσεις ούτε με βάση  υγειονομικά πρωτόκολλα ούτε τα μέτρα που θα ισχύουν τότε. Γενικά δεν θέλει παρέλαση. Ενώ από τη μία λένε ότι το Καρναβάλι είναι για όλους, δεν αφήνουν αυτούς που θα μπορούν να παρελάσουν να υποστηρίξουν μία τέτοια πρωτοβουλία. Βλέπουμε ότι η πρόεδρος λειτουργεί με πολιτικά κριτήρια, σκεπτόμενη το πολιτικό κόστος και όχι το Καρναβάλι. Είναι θα λέγαμε «κομματικός» Πρόεδρος και όχι του Καρναβαλιού.

Ως πλήρωμα  προτείναμε να γίνει παρέλαση σε έναν ελεγχόμενο χώρο όπως είναι το Παμπελοποννησιακό στάδιο που μπορεί να υποστηρίξει 15-20.000 θεατές με πιστοποιητικά. Υπάρχουν πύλες εισόδου- εξόδου και πολύ εύκολα θα μπορούσε να γίνει έλεγχος. Θα μπορούσε να μειώσει και τον αριθμό μελών του κάθε γκρουπ για να μην υπάρχει μεγάλος συνωστισμός. Είπε ότι δεν μπορεί να κάνει ανοιχτή γιορτή γιατί ο κόσμος που θα συρρέει θα δυσκολέψει τους καταστηματάρχες καθώς θα πρέπει να κάνουν έλεγχο. Πρόκειται για αστείες δικαιολογίες που υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Λύση δεν έχει δοθεί και για τον ΑΣΟ. Είπε όμως ότι έχει σκοπό να χαλάσει χρήματα για το Καρναβάλι, το οποίο θέλει να είναι μία εκδήλωση, όλο το χρόνο,  σε σχέση με τον πολιτισμό και την τέχνη. Καμία αντίρρηση. Το πληρώμά μας ήταν από τα πρώτα που έκανε τέχνη και πολιτισμό όλο το χρόνο. Το ουσιαστικό καρναβάλι όμως δεν το υποστηρίζει και δεν έχει τέτοιο σκοπό.  Είναι καθαρά πολιτικό το θέμα και δεν έχει να κάνει ούτε με την τέχνη ούτε με τον πολιτισμό. Είναι λυπηρό.  

Ο καρναβαλικός Οργανισμός έχει διαρρήξει τις σχέσεις με τα πληρώματα, δεν υπάρχει σχέση των πληρωμάτων με τον Δήμο εξαιτίας αυτής της συμπεριφοράς του.  Ήξεραν ότι ο ΑΣΟ δεν θα επισκευασθεί και με το πρόσχημα ότι θα επισκευασθεί, έδιωξαν τα πληρώματα και τα άρματα τους εν μέσω κορωνοϊού. Οι άνθρωποι είναι ακατάλληλοι. Δεν έχουμε καμία ελπίδα να έχουμε το  καρναβάλι που μας αξίζει με αυτή την ηγεσία. Έχουν παρεξηγήσει το τι κάνει το καρναβάλι της Πάτρας ξεχωριστό. Πέρσι το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού δεν είχε συμμετοχή. Δεν είναι λύση να βάλω 100 γρίφους με βίντεο κακής ποιότητας διαδικτυακά.

Είπαν ότι την Τσικνοπέμπτη θα έχουμε χορευτές του Δήμου να γίνει μία λαϊκή γιορτή. Αλλά η Πάτρα δεν έγινε πρωτεύουσα του καρναβαλιού κάνοντας ένα λαϊκό καρναβάλι. Το να μπεκροπίνουμε και να ντυνόμαστε μπούλες δεν έκανε την Πάτρα ξεχωριστή. Είναι και αυτό Καρναβάλι αλλά την διαφορά έκαναν άλλες δραστηριότητες τις οποίες η πρόεδρος προσπαθεί να μειώσει και να υποβαθμίσει. Το λαϊκό καρναβάλι που θεωρεί όρο με βάση την κουλτούρα τους το έχουν όλες οι πόλεις. Τα πληρώματα είναι το καρναβάλι. Έχει μπερδέψει τον πολιτικό και καλλιτεχνικό της ρόλο».

Είχαμε πέρσι μία τεράστια ευκαιρία να δώσουμε μέσω διαδικτύου μία μεγάλη διάσταση του Πατρινού Καρναβαλιού, και δεν το κάναμε

Αρίστος Σταθόπουλος

(Πλήρωμα 222)

«Μας κάλεσαν 39 εργάσιμες μέρες πριν την έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού για να συζητήσουμε τι; Είναι αδιανόητο μία πρόεδρος να καλεί τα πληρώματα για να συζητηθεί πώς θα γίνει αυτό το ιδιαίτερο καρναβάλι του 2022, την τελευταία στιγμή. Ο οργανισμός έχει στελέχη που ασχολούνται με το Καρναβάλι όλο το χρόνο. Γιατί μας καλεί 39 μέρες πριν;

Είναι καθαρά διαδικαστικό, για να πει ότι μας κάλεσε και δεν πήγαμε προτάσεις. Η δημοτική αρχή τα τελευταία χρόνια δεν έχει σε προτεραιότητα της τον θεσμό.  Βλέπουμε ότι δεν υπάρχει διάθεση. Και δεν δίνονται λύσεις σε πολλά προβλήματα, όπως αυτό που υπάρχει με τον ΑΣΟ.

Σκοπός μας δεν είναι τη στιγμή που υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την πανδημία, να κάνουμε Καρναβάλι. Ως πόλη όμως θα πρέπει να έχουμε σκεφτεί τι θα γίνει με αυτό τον σημαντικό για την πόλη θεσμό, σε περίπτωση που οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. Άλλες πόλεις κυνηγούν να δημιουργήσουν θεσμούς για να έχουν επισκεψιμότητα.  Βλέπουμε ότι δεν υπάρχει καμία οδηγία και τα πράγματα δεν έχουν σαφήνεια. Τίποτα δεν είναι σαφές. Δεν καταλαβαίνουν ότι υπάρχει και μία οικονομική μηχανή γύρω από το καρναβάλι μέσα από την οποία ζουν άνθρωποι. Πώς θα ανταπεξέλθουν αν δεν υπάρχει σχέδιο και δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσουμε και ποιο είναι το πλάνο  ανάλογα με τις συνθήκες.

 Δεν έχουμε πλάνο ούτε για την περίπτωση που επικρατήσει το καλό σενάριο με την πανδημία ούτε αν έχουμε το κακό σενάριο. Είχαμε πέρσι μία τεράστια ευκαιρία να δώσουμε μέσω διαδικτύου μία μεγάλη διάσταση του Πατρινού Καρναβαλιού, και δεν το κάναμε. Αυτό που δώσαμε Πανελλαδικά ήταν χειρότερο από κάθε άλλη χρονιά».

Η Πρόεδρος αρνήθηκε να ακούσει τις προτάσεις των πληρωμάτων που διαβεβαίωσαν ότι μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση και να προτείνουν χώρους

Χριστίνα Σκαρπέτα

(Πλήρωμα 17)

«Ο Δήμος δεν θέλει να κάνει Καρναβάλι. Θεωρώ ότι κάποιες πόλεις θα κάνουν καρναβάλι προσαρμοσμένο στα δεδομένα που θα έχουμε εκείνη τη χρονική περίοδο. Οι δικοί μας το απέκλεισαν χωρίς δεύτερη κουβέντα. Είπαν δεν θα κάνουμε καμία παρέλαση, και θα κάνουμε όλες τις άλλες εκδηλώσεις. Δεν θέλουν να χωρίσουν εμβολιασμένους- ανεμβολίαστους ούτε σε επίπεδο θεατών ούτε συμμετεχόντων. Ειπώθηκε ότι δεν μπορούν να ελέγξουν τους θεατές. Η Πρόεδρος αρνήθηκε να ακούσει τις προτάσεις των πληρωμάτων που διαβεβαίωσαν ότι μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση και να προτείνουν χώρους. Εμείς για παράδειγμα είμαστε ένα μικρό πλήρωμα, ξέρουμε ποιοι είναι εμβολιασμένοι και πώς θα πειθαρχήσουμε στα μέτρα. Μάς ζήτησε να το υποβάλλουμε αυτό εγγράφως, όταν της είπαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε, δε το συζήτησε τελικά. Κάποιοι είπαν ότι υπάρχει τρόπος να ελεγθούν και οι θεατές, δεν τους ρώτησε καν τι εννοούσαν και με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει αυτό. Δείχνει ότι δεν θέλει να κάνει την παρέλαση.

Από την άλλη άλλες δράσεις που προγραμματίζει, θα γίνουν κανονικά. Ο κρυμμένος θησαυρός είπε ότι θα γίνει κανονικά. Εκεί πώς θα λειτουργήσει το εμβολιασμένοι- ανεμβολίαστοι; Μας μίλησε για συναυλίες, για δρώμενα, για θέατρο δρόμου. Εκεί τι έλεγχοι θα γίνονται;  

Τα πληρώματα που παίζουμε στον κρυμμένο θησαυρό εδώ και πολλά χρόνια, είμαστε μία ομάδα. Είμαστε συγκοινωνούντα δοχεία. Ξέρουμε για τον περσινό εμπαιγμό και μπορώ να πω ότι η κα Κουρή διαστρεβλώνει τα γεγονότα. Τα παρουσιάζει όπως θέλει η ίδια,. Πάντα ο Δήμος έρχεται τελευταία στιγμή να ζητήσει τυπικά κάτι. Δεν μπορεί να ζητάει τον Δεκέμβριο να πάμε να κάνουμε παιχνίδι, όπως έκανε πέρσι ή να ζητάει προτάσεις τέλη Νοεμβρίου. Είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου, για να πει ότι μας κάλεσε και δεν εμφανιστήκαμε. Ιδέες και προτάσεις έχουμε αλλά όταν ο Δήμος μας εμπαίζει δεν μπορούμε να συνεργαστούμε μαζί του, μας κλείνει τις πόρτες και τους δρόμους».

Εάν το κράτος επιτρέψει να γίνουν παρελάσεις και ο Δήμος επιλέξει να μην τις κάνει, θα φέρει την ευθύνη της απόφασης αυτής

Δημήτρης Φάκαλος

(Πλήρωμα 62)

«Η κατάσταση έχει φτάσει σε αδιέξοδο εδώ και πάρα πολύ καιρό, απλά τώρα επιβεβαιώθηκε. Ο Δήμος δεν δείχνει την ίδια ζέση που δείχνει για άλλα πράματα, και για το Καρναβάλι. Την ώρα που όλοι εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει ένας σχεδιασμός σαν να πρόκειται να γίνει Καρναβάλι. Ελλοχεύει ο κίνδυνος να δούμε παρελάσεις στο Ρέθυμνο καις τη Ξάνθη κι εδώ να τρέχουμε τελευταία στιγμή για να τις κάνουμε.  Είναι απόφασή του αν θέλει να κάνει κάτι ή όχι. Απέναντι στον κόσμο του Καρναβαλιού όμως έχει μία υποχρέωση να σχεδιάσει και να κάνει ένα Καρναβάλι.  Εάν το κράτος επιτρέψει να γίνουν παρελάσεις και ο Δήμος επιλέξει να μην τις κάνει, θα φέρει την ευθύνη της απόφασης αυτής. Από εκεί και πέρα, δεν είναι μόνο τι θα γίνει με τις παρελάσεις και τις εκδηλώσεις. Φανταστείτε να έρθουν στην Πάτρα 30.000 άτομα εκείνο το Σαββατοκύριακο και να είναι στη Ρήγα Φεραίου ο ένας πάνω στον άλλον. Εμείς και η πόλη δεν θα κάνουμε παρέλαση, οι μοδίστρες δεν θα δουλέψουν και αυτό που φοβόμασταν ότι θα γινόταν στην παρέλαση, θα έχει γίνει αλλού. Αυτό δεν έχει λογική.

Το βασικό θέμα τώρα είναι ότι η Πρόεδρος έχει απομακρυνθεί από τα πληρώματα. Αυτό δεν είναι θέμα της δημοτικής αρχής αλλά της ίδιας της Προέδρου. Πέρσι αποφάσισε να μη δώσει στα πληρώματα το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού και φέτος θυμήθηκε να τα καλέσει τέλη Νοέμβρη, τη στιγμή που έχει διαρρήξει τις σχέσεις μαζί τους. Στα δύο χρόνια έχει κάνει δύο συναντήσεις. Για να καταλάβουμε το επίπεδο σχέσης, στην τελευταία πήγαν οκτώ, και όλα τσακώθηκαν μαζί της. Η πρόεδρος βρίσκεται σε μία κατάσταση σύγχυσης. Όλα έχουν να κάνουν με την διαχείριση που κάνει η ίδια. Οι καρναβαλιστές απέδειξαν ότι μπορούν να σκεφτούν και να κάνουν πράγματα που δεν θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Καρναβάλι σημαίνει ανατροπή και δημιουργία, θα έβρισκε τις λύσεις για όλα αν είμασταν ενωμένοι, είμαι σίγουρος γι΄αυτό.  Έχουμε για παράδειγμα στο μυαλό μας ένα έτοιμο παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού χωρίς να είναι ο ένας πάνω στον άλλον. Η πρόεδρος δεν μας ζήτησε λύσεις ή το έκανε προσχηματικά τελευταία στιγμή. Μας ήρθε μέιλ 14.30 το μεσημέρι που έλεγε «ελάτε στις 19:00 το απόγευμα με τις προτάσεις σας».

Αυτή τη στιγμή διαφαίνεται ένα καρναβάλι χωρίς παρέλαση και μία ολική ρήξη μεταξύ Καρναβαλόκοσμου και οργανισμού. Φαίνεται ότι θα αναζητηθούν και ξεχωριστοί δρόμοι Προς τα εκεί πάμε».

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις