ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Θύελλα για την επίθεση σε βάρος Νομπελίστα στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Κοινοποίηση
Tweet

Επιφανείς πανεπιστημιακοί και άνθρωποι του πνεύματος σχολιάζουν την επίθεση σε βάρος του James D. Watson

Εντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στην Πάτρα τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν προχθές το μεσημέρι στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών εναντίον του Βραβευμένου με Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας Καθηγητή κ. James D. Watson. Πρύτανης, καθηγητές και τοπικές αρχές εξέφρασαν τη θλίψη και τον αποτροπιασμό τους για την απόπειρα επίθεσης στον νομπελίστα, κατά τη διάρκεια διάλεξής του στο πλαίσιο του 12ου Συνεδρίου Ιατρικής Χημείας.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Παναγιωτάκης κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου και ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τον διακεκριμένο καθηγητή για το επεισόδιο. Παράλληλα έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση του ασύλου από την ομάδα των αντιεξουσιαστών.

Τη δυσφορία του για τα όσα συνέβησαν εξέφρασε και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

«Υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε σύντομα στο χάος» σχολίασε ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης που σημείωσε «Το πιο στενόχωρο είναι ότι τέτοιες ενέργειες εκπορεύονται πλέον όχι μόνο από τη φασιστική δεξιά αλλά και από τη βαυκαλιζόμενη ως επαναστατική ή έστω ριζοσπαστική Αριστερά».

Ο  πανεπιστημιακός Αχιλλέας Μητσός τονισε ότι «τρομάζει η πλήρης ανομία. Δεν μπορούμε να συζητάμε για ελληνικό πανεπιστήμιο όταν δεν είναι δυνατόν να προσκληθεί ένας τόσο μεγάλος επιστήμονας όπως ο James Watson για να μιλήσει.Μια τόσο απαράδεκτη συμπεριφορά δείχνει ότι είμαστε πάρα πολύ μακριά από τη δυνατότητα να παρέχουμε τις ιδανικές συνθήκες για μια ομιλία».

Ο καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ Κώστας Χρυσόγονος υποστήριξε ότι «χρειαζόμαστε ειδική πανεπιστημιακή αστυνομία.Στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα κλίμα ανοχής στην ανομία και την παραβατικότητα με κύρια ευθύνη της ίδιας της κρατικής εξουσίας».

Ο καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιάννης Πανούσης σημείωσε ότι «Αποδειχθήκαμε αδύναμοι να διαχειριστούμε την αδυναμία μας. Το χειρότερο είναι πως αυτός που ασκεί τη βία εναντίον κάποιου υπουργού ή ενός νομπελίστα δεν έχει συνείδηση της εγκληματικής του πράξης, αλλά θεωρεί πως αυτό που κάνει είναι άσκηση δικαιώματος. Και αυτή είναι η μεγάλη στρέβλωση της δημοκρατίας από τη μεταπολίτευση και εξής.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, πρόεδρος του Ιδρύματος Τσάτσου, Ξενοφών Κοντιάδης υπογράμμισε ότι «To επεισόδιο βίας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας αποτελεί αφορμή προβληματισμού σε τρία επίπεδα: κατ' αρχάς ποια είναι τα όρια της ελευθερίας του λόγου, δεύτερον αν η άσκηση βίας αποτελεί θεμιτό μέσο αντίδρασης, ακόμη και απέναντι στον ρατσιστικό λόγο, και τρίτον ποια είναι η σημασία και η λειτουργία του πανεπιστημιακού ασύλου»

Ο ιστορικός Αντώνης Λιακος δήλωσε ότι «Κάθε πανεπιστήμιο επιβάλλεται να φροντίζει να διαφυλάσσει τους προσκεκλημένους ομιλητές και να προσπαθεί να μη διοχετεύονται τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει η κοινωνία σε ζητήματα βίας. Δεν είναι δυνατόν να λύνουμε όλα τα θέματά μας με τη βία».

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις