ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κακοκαιρία: Θα βρέξει στην Πάτρα μετά από 4 σχεδόν μήνες - Ο καιρός στη Δυτική Ελλάδα

Κοινοποίηση
Tweet

Φθινοπώρου ξεκίνημα- Η πρόγνωση του καιρού από τον Νικόλα Σερέτη

Η ανύψωση του Αζορικού αντικυκλώνα προς το ύψος της δυτικής Ευρώπης και προς την Μ. Βρετανία έχει ήδη οδηγήσει στην κάθοδο ψυχρής λίμνης από την περιοχή της Βόρειας θάλασσας προς την κεντρική Ευρώπη με αμέσως επόμενο σταθμό της την Μεσόγειο θάλασσα, στον κόλπο της Γένοβας.

Εκεί θα συντελεστεί κυκλογένεση με αποτέλεσμα την δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού το οποίο θα κινηθεί προς το Ιόνιο πέλαγος συνοδευόμενο από άρτια δομημένο ψυχρό μέτωπο, το οποίο θα διασχίσει την χώρα μας από τα Δ προς τα Α κατά την διάρκεια της Πέμπτης και της Παρασκευής. Μάλιστα, το εν λόγω χαμηλό φαίνεται εξασθενούμενο σταδιακά να αποκόπτεται από την γενικότερη ατμοσφαιρική κυκλοφορία παραμένοντας

 

Υπάρχει σαφής τάση το προαναφερθέν μοτίβο κυκλοφορίας άνωθεν της Ευρώπης να διατηρηθεί και κατά την διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, με την χωροθέτηση του Αζορικού αντικυκλώνα να παραμένει τέτοια ώστε να επιτρέπει την κάθοδο διαδοχικών ατμοσφαιρικών διαταραχών προς την κεντρική Μεσόγειο και εν συνεχεία προς την περιοχή μας.

 

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Υπόλοιπο Τετάρτης: Αναμένεται από τις επόμενες ώρες και κυρίως προς αργά το απόγευμα βαθμιαία επιδείνωση στα ΒΔ (Β. Ιόνιο και παράκτια Ήπειρος) με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Σταδιακή ενίσχυση των Ν ανέμων στα ΒΔ θαλάσσια τμήματα.

Πέμπτη 7/10: Κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα από το ύψος της δυτικής Στερεάς και βορειότερα στο 1ο μισό της ημέρας. Επέκταση των βροχών και των καταιγίδων από τις απογευματινές ώρες σταδιακά και σε τμήματα της Δ-ΒΔ και Δυτ. Πελοποννήσου. Οι μέγιστες τιμές του υδραργύρου θα βρεθούν στα επίπεδα των 23-25°C και οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν Ν-ΝΑ 6-7 και στα βόρεια του πελάγους έως 8bf.

Σημ.: Τα ισχυρότερα φαινόμενα θα εκδηλωθούν σε περιοχές όπως είναι: η Κέρκυρα, οι Παξοί, η Ηγουμενίτσα και όλη η παράκτια Ήπειρος, καθώς επίσης και η Λευκάδα, η Κεφαλλονιά, η Ιθάκη αλλά και η παράκτια δυτική Αιτ/νία, όπου και συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς αναμένονται αρκετά μεγάλα ύψη βροχόπτωσης μέσα στην ημέρα.

Παρασκευή 8/10: Άστατος καιρός σε όλα τα δυτικά καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας με βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 21-23°C με τους ανέμους να πνέουν στο Ιόνιο από ΝΔ διευθύνσεις στα 4-5bf.

Σάββατο 9/10: Διατήρηση του άστατου καιρού με κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της δυτικής επικράτειας. Ο υδράργυρος δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και οι άνεμοι θα πνέουν από Ν-ΝΔ διευθύνσεις 3-4bf.

 

 

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΠΑΤΡΑΣ

Πέμπτη 7/10: Νεφώσεις με πέρασμα βροχοπτώσεων κατά την διάρκεια των απογευματινών και βραδυνών ωρών. Να σημειωθεί ότι τα φαινόμενα εδώ δεν θα έχουν την ένταση που θα έχουν στις Δ-ΒΔ περιοχές. Ενδεχόμενο εκδήλωσης πρόσκαιρων φαινομένων υπάρχει για τα δυτικότερα τμήματα του ν. Αχαΐας για τις μεταμεσονύχτιες και πρώτες πρωϊνές ώρες. Θερμοκρασία από 15-25°C και άνεμοι Ν-ΝΑ διευθύνσεων 3-4bf.

Σημ.: Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός πως πρόκειται για τις πρώτες βροχοπτώσεις στην πόλη μετά από τις 9 Ιουνίου, μετά από σχεδόν 4 μήνες!

Παρασκευή 8/10: Άστατος καιρός με κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα. Ο κύριος όγκος των φαινομένων αναμένεται έως και τις μεσημβρινές ώρες της ημέρας. Θερμοκρασία από 18-23°C και άνεμοι από Ν-ΝΔ διευθύνσεις 3-4bf.

Σάββατο 9/10: Άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως κατά την διάρκεια των μεσημβρινών και απογευματινών ωρών. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και οι άνεμοι ΝΔ 3-4bf.


Τάση ερχόμενης εβδομάδας (10-17/10): Διατήρηση του άστατου και βροχερού καιρού αρχικά κατά την διάρκεια της Κυριακής. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, θα διανύσουμε μία κατά περιόδους αρκετά βροχερή εβδομάδα σε όλα τα δυτικά με αλλεπάλληλα κύματα ισχυρών φαινομένων από διαδοχικές ατμοσφαιρικές διαταραχές που θα επισκέπτονται την χώρα μας. Ο υδράργυρος φαίνεται να διατηρείται σε φθινοπωρινά επίπεδα με τις μέγιστες τιμές του να μην ξεπερνούν τους 22-23°C.

Χαρακτηριστικό αυτής της προαναφερθείσας τάσης είναι και το παρακάτω διάγραμμα ensemble για την πόλη της Πάτρας, όπου διαφαίνεται η παραμονή της θερμοκρασίας σε αμιγώς, πλέον, φθινοπωρινά επίπεδα, καθώς και η είσοδος σε μία περίοδο πλούσια σε βροχοπτώσεις.

 

Επιμέλεια Πρόγνωσης: Νικόλας Σερέτης
Ρωμανός Πατρών
Γεωλόγος-Προγνώστης Καιρού
&
Για το www.meteoclub.gr : Nick-Stormlover

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις