ΘΕΑΤΡΟ

/

Η ΔΗΚΕΠΑ Αιγιάλειας για τον θάνατο της Ε. Κοταμανίδου

Κοινοποίηση
Tweet

Ανακοίνωση της ΔΗΚΕΠΑ

Ανακοίνωση για τον θάνατο της ηθοποιού Εύας Κοταμανίδου εξέδωσε η ΔΗΚΕΠΑ Αιγιάλειας. Αναλυτικά:

Η μούσα του Θόδωρου Αγγελόπουλου, η σπουδαία ηθοποιός και πολιτικός Εύα Κοταμανίδου, που συνέδεσε το όνομά της με τον πολιτισμό της Αιγιάλειας, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών. Σπούδασε στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν και ακολούθησε μεγάλη και πολύπλευρη καριέρα στο θέατρο και την τηλεόραση. Στο θέατρο πρωταγωνίστησε σε παραστάσεις όπως «Το τέλος του παιχνιδιού», «Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται», «Φεγγαρόφωτο», «Ο γυάλινος κόσμος». Στην τηλεόραση συμμετείχε στις τηλεοπτικές σειρές  «Ο Πατούχας», «Το φως του Αυγερινού», «Χωρικά ύδατα» και άλλες.

Στις εκλογές του Ιουνίου και του Νοεμβρίου 1989, η Εύα Κοταμανίδου εξελέγη βουλευτής Β΄ Αθηνών με τον Συνασπισμό. Στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2012 ήταν υποψήφια βουλευτής Επικρατείας με τη Δημοκρατική Αριστερά.

Ξεχώρισε για το ήθος της, το ιδιαίτερο ύφος της υποκριτικής της, ενώ η σημαντική καριέρα της επισφραγίστηκε από τους ρόλους που της εμπιστεύτηκε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος. «Ο Θίασος», «Μεγαλέξαντρος», «Τοπίο στην ομίχλη», «Το βλέμμα του Οδυσσέα», «Τριλογία: Το λιβάδι που δακρύζει», «Οι κυνηγοί», αριστουργήματα του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου με την υπογραφή του Θόδωρου Αγγελόπουλου, τα οποία η Εύα Κοταμανίδου χρωμάτισε με τις μοναδικές ερμηνείες της. Χαρακτηριστικός ο μονόλογός της στην ταινία «Ο Θίασος», σε μια σκηνή αναφοράς του παγκόσμιου κινηματογράφου, που έχει μείνει στην ιστορία της έβδομης τέχνης.

Αποτελεί, δε, τεράστια τιμή και παρακαταθήκη για την πολιτιστική διαδρομή του Αιγίου, η απαγγελία ποιημάτων της Κικής Δημουλά από την Εύα Κοταμανίδου στην ιστορική συνάντηση επί σκηνής με τη Μαρία Φαραντούρη και τον Σάκη Παπαδημητρίου τον Αύγουστο του 2016 στο Υπαίθριο Θέατρο «Γιώργος Παππάς». Τον Μάρτιο του 2019, η σπουδαία ηθοποιός παρευρέθηκε εκ νέου στο Αίγιο και συγκεκριμένα στο «Πολύκεντρο» με αφορμή τη μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Γυναικών καθρέφτισμα» της Μαρίας Παναγιωτακοπούλου και του Σάκη Παπαδημητρίου, ενώ ήταν παρούσα και στο αφιέρωμα «Το Αίγιο μέσα από το φακό του Θόδωρου Αγγελόπουλου» το 2012.

Το πηγαίο ταλέντο και η λάμψη τής Εύας Κοταμανίδου συνδέθηκαν με την περιοχή της Αιγιάλειας μέσα από θρυλικά κινηματογραφικά καρέ αλλά και τη συμμετοχή της στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, δια των οποίων εξέφραζε την αγάπη της και τη στήριξή της στους ανθρώπους και τους καλλιτέχνες της περιοχής.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture