SPOTLIGHT

/

Ο Κωστής Μαραβέγιας είχε δάσκαλο τον Μορικόνε: Ήταν ένας χείμαρρος δημιουργικός, ένας άνθρωπος με καλοσύνη & ευγένεια

Κοινοποίηση
Tweet

Ο Έλληνας τραγουδοποιός και ερμηνευτής αποχαιρετά συγκινημένος τον μεγάλο Ιταλό συνθέτη που έφυγε από τη ζωή στα 91 του χρόνια

Με αφορμή την μεγάλη απώλεια του σπουδαίου μουσικού καλλιτέχνη Ένιο Μορικόνε που έφυγε από τη ζωή στα 91 του χρόνια (ήταν γεννημένος στη Ρώμη στις 10 Νοεμβρίου του 1928) ο Έλληνας τραγουδοποιός Κωστής Μαραβέγιας θυμήθηκε συγκινημένος τα χρόνια του στη Σιένα της Ιταλίας όπου είχε καθηγητή τον Μορικόνε.

«Σπουδαστής στο ωδείο Nino Rota Conservatorio di Bari, βλέπω στον πίνακα ανακοινώσεων έναν διαγωνισμό για νέους συνθέτες για ένα καλοκαιρινό τμήμα στην Accademia Musicale Chigiana di Siena με θέμα ‘μουσική για κινηματογράφο’. Μαέστρος και καθηγητής του τμήματος, ο Ennio Morricone. Έκανα την αίτηση, έστειλα ένα έργο 32 μέτρων και έγινα δεκτός», θυμάται ο Κωστής Μαραβέγιας, όπως έγραψε το in.gr.

«Από τα φοιτητικά μου χρόνια και όλα τα χρόνια που έχω περάσει στα Ωδεία, αυτή είναι η στιγμή που ξεχωρίζω, αυτή που μου έχει χαραχθεί ανεξίτηλα στη μνήμη μου. Ένας χείμαρρος δημιουργικός, ένας άνθρωπος με καλοσύνη και ευγένεια, ένας σύγχρονος κλασικός, συνεχιστής της μεγάλης σχολής του Mahler, του Puccini και άλλων.

Οπαδός της μελωδίας και αξεπέραστος στο είδος του. Πλήρης ημερών, πλήρης μουσικών έργων και εμείς πλήρεις από την κληρονομιά που μας αφήνει» συμπλήρωσε ο Κωστής Μαραβέγιας.

Ο Ένιο Μορικόνε έφυγε από τη ζωή στα 91 του χρόνια το πρωί της Δευτέρας 6 Ιουλίου 2020 σε μια κλινική στη Ρώμη. Από την αγαπημένη του Ιταλία δεν έφυγε ποτέ, ούτε όταν το Χόλιγουντ του πρόσφερε μια μόνιμη ζωή πολυτέλειας στη Λος Άντζελες.

Λίγο μετά το θάνατό του, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε έγραψε στο Twitter:

«Θα θυμόμαστε όλοι για πάντα, με απεριόριστη ευγνωμοσύνη, την καλλιτεχνική ιδιοφυία του Μαέστρο Ένιο Μορικόνε. Μας έκανε να ονειρευτούμε, να νιώσουμε συγκίνηση, να σκεφτούμε, γράφοντας νότες που θα μείνουν για πάντα ανεξίτηλες στην ιστορία της μουσικής και του σινεμά».

Εκτός από τις περίπου 500 συνθέσεις που έχει γράψει για το σινεμά, μεμονωμένες μουσικές του έχουν χρησιμοποιηθεί στο σινεμά και την τηλεόραση, σε ένα non-stop ρεμίξ που δεν πρόκειται να σταματήσει στο διηνεκές, όπως έγραψε το flix.gr.

O Ένιο Μορικόνε - Ennio Moriccone ξεκίνησε ως τρομπετίστας σε τζαζ μπάντες το '40 και στα τέλη του ’50 υπηρέτησε ως επιτυχημένος ενορχηστρωτής στούντιο για την RCA. Ενορχήστρωσε πάνω από 500 τραγούδια και συνεργάστηκε με μουσικούς όπως οι Πολ Άνκα, Τσετ Μπέικερ και η Μίνα. Ωστόσο, ο Μορικόνε θα γινόταν παγκοσμίως γνωστός συνθέτοντας (αρχικά χωρίς να υπογράφει και αργότερα φυσικά επώνυμα) μουσική για ιταλικά (σπαγγέτι φιλμ, όπως έμειναν πιο γνωστά στην κινηματογραφική) γουέστερν από σκηνοθέτες όπως ο Σέρτζιο Λεόνε, Ντούτσιο Τέσαρι και Σέρτζιο Κορμπούτσι.

Η μουσική του για την τριλογία του συμμαθητή του και στενού φίλου του Σέρτζιο Λεόνε («Για Μια Χούφτα Δολάρια», «Μονομαχία Στο Ελ Πάσο» και »Ο Καλός, ο Κακός και ο Ασχημος») παραμένει ακόμη και σήμερα στις πρώτες θέσεις της όποιας πιθανής ερμηνείας δίπλα στο λήμμα «κινηματογραφική μουσική», έγραψε το flix.gr.

Το 2007, ο Ένιο Μορικόνε παρέλαβε από τα χέρια του Κλιντ Ίστγουντ τιμητικό Όσκαρ «για την μαγευτική και πολυπρόσωπη συνεισφορά του στην τέχνη της μουσικής για ταινίες». Είχε προταθεί για άλλα πέντε (5) Όσκαρ, το 1979 για το «Days of Heaven» του Τέρενς Μάλικ, το 1986 για την «Αποστολή» του Ρόλαντ Τζόφε με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, το 1987 για τους «Αδιάφθορους» του Μπράιαν Ντε Πάλμα, το 1991 για το «Bugsy» του Μπάρι Λέβινσον με τον Γουόρεν Μπίτι και το 2000 για τη «Μαλένα» του Τζουζέπε Τορνατόρε με τη Μόνικα Μπελούτσι ενώ το 2016 επιτέλους κέρδισε το πολυπόθητο και τόσο «οφειλόμενο» Όσκαρ, για τους «Μισητούς Οκτώ» του Κουέντιν Ταραντίνο.

Ο Μορικόνε έχει κερδίσει επίσης τρία βραβεία Γκράμι, τρεις Χρυσές Σφαίρες, έξι BAFTA της Βρετανικής Ακαδημίας, δύο Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου κι έναν τιμητικό Χρυσό Λέοντα στη Βενετία.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Spotlight