ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σε έλλειψη το αντιικό Tamiflu στην Πάτρα- Τι έχει συμβεί;

Κοινοποίηση
Tweet

Η Οδύσσεια των ασθενών

Άφαντο και από τα ράφια των φαρμακείων της Πάτρας είναι το αντιικό φάρμακο Tamiflu καθώς η μεγάλη ζήτηση των τελευταίων ημερών ξεπερνάει κατά πολύ τη διαθεσιμότητα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά φαρμακοποιοί της αχαϊκής πρωτεύουσας μέσα σε μια εφημερία μπορεί και να υποχρεώνονται να διώχνουν 30 ίσως και παραπάνω άτομα που αναζητούν εναγωνίως το συγκεκριμένο φάρμακο.

Οι φαρμακοποιοί της πόλης αλλά και της περιφέρειας με τεράστια δυσκολία καταφέρνουν να βρουν ένα κουτάκι του Tamiflu το οποίο όμως «φεύγει» μέσα σε λίγα λεπτά με αποτέλεσμα και πάλι να βρίσκονται σε αναζήτηση για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο.

Ασθενείς και γονείς παιδιών μπορεί να χρειαστεί να γυρίσουν όλη την πόλη για να καταφέρουν να εξασφαλίσουν, αν είναι τυχεροί, ένα κουτί του πολυπόθητου φαρμάκου το οποίο συνταγογραφούν κατά δεκάδες τις τελευταίες ημέρες οι γιατροί.

Η έξαρση της γρίπης που παρατηρείται εδώ και κάποιες ημέρες κάνει τους γιατρούς να γράφουν σε πάρα πολλούς ασθενείς, κυρίως σε παιδιά το εν λόγω σκεύασμα προκειμένου να είναι «καλυμμένοι» ωστόσο η μεγάλη πλειοψηφία των συνταγών δεν μπορεί να εκτελεστεί. Το γεγονός αυτό αυξάνει το άγχος και την αγωνία γονέων και ασθενών οι οποίοι είναι θορυβημένοι από τα όσα μεταδίδονται στα ΜΜΕ για την εξάπλωση των ιώσεων.

Από την πλευρά της πάντως η φαρμακευτική εταιρεία απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις φαρμακοποιών της πόλης, υποστηρίζει ότι έχει καλύψει επαρκώς τα νοσοκομεία και τις αποθήκες και δεν χορηγεί το φάρμακο απευθείας στα φαρμακεία.

Σε σχετικής της ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: 

"H Roche Hellas με αίσθημα ευθύνης προς τους ασθενείς διαβεβαιώνει ότι η διάθεση όλων των περιεκτικοτήτων των καψακίων του φαρμακευτικού σκευάσματος οσελταμιβίρη (Tamiflu) διεξάγεται απρόσκοπτα και σε επαρκείς ποσότητες προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, μέσω των προβλεπόμενων καναλιών, δηλαδή προς τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών άνω των 60 κλινών.

Η Roche Hellas έχει ήδη ενημερώσει σχετικά με τα παραπάνω τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και παραμένει σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τον Οργανισμό."

Τι μπορεί να συμβαίνει όμως και το σκεύασμα δεν φτάνει στους ασθενείς;

Παράγοντες της αγοράς φαρμάκου εκτιμούν ότι ενδεχομένων οι αποθήκες περιμένουν την άρση στην απαγόρευση εξαγωγής που επιβλήθηκε πρόσφατα προκειμένου να μπορέσουν να τα πουλήσουν στο εξωτερικό.

Αυτή η κατάσταση έχει δημιουργηθεί, μας λένε, από το γεγονός ότι η σχετική απόφαση της πολιτείας δεν αναφέρει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για την απαγόρευση των εξαγωγών, το γεγονός αυτό κάνει τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών να ζητούν από το Υπουργείο Υγείας να βάλει ένα συγκεκριμένο όριο, π.χ. 5 μηνών, το οποίο θα υποχρεώσει τις αποθήκες να δώσουν τα φάρμακα στα φαρμακεία και όχι να δημιουργούν στοκ για μελλοντικές εξαγωγές.

 

Στο μεταξύ και μέχρι να υπάρξει, εάν υπάρξει, ομαλοποίηση της αγοράς οι ασθενείς θα ταλαιπωρούνται και θα υφίστανται έναν «Γολγοθά» για να βρουν το συγκεκριμένο αντιικό φάρμακο.

Επισημαίνεται ότι το tamiflu ανήκει στην κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται «αναστολείς νευραμινιδάσης. Τα φάρμακα αυτά εμποδίζουν την εξάπλωση του ιού της γρίπης στον οργανισμό και έτσι βοηθούν στην ανακούφιση ή στην πρόληψη εμφάνισης των συμπτωμάτων από τη λοίμωξη του ιού της γρίπης.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις