ΘΕΑΤΡΟ

/

Tα κορίτσια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. που μας μαθαίνουν το bar theater, αποκαλύπτονται στο thebest!

Τσίχλα Κωνσταντίνα
konstantinatsi@hotmail.com , Facebook Page
Κοινοποίηση
Tweet

Ξέρουν "Πού πήγε ο παλιός ο χρόνος"

Μία διαφορετική παράσταση και την ιδέα του bar theater παρουσιάζουν στην Πάτρα τρία κορίτσια!

Η ιδέα προέκυψε τα περσινά Χριστούγεννα με αφορμή την ανάγκη να δημιουργηθεί μια διαφορετική παράσταση που να συνδυάζει μουσική και θέατρο σε χώρους, όμως, εκτός θεάτρου.

Η σύσταση της ομάδας έγινε από την ηθοποιό Μαρία Καραμάνη και ο μουσικοθεατρικός απολογισμός «Πού πήγε ο παλιός ο χρόνος;» οδήγησε σε μια νέα συνεργασία μεταξύ των ηθοποιών Νίκη Καρακώστα και Γιάννη Τσάκωνα.

Τα γεγονότα της περασμένης χρονιάς έκαναν την ομάδα να γράψει και να σκηνοθετήσει έναν απολογισμό με χιούμορ, καυστική διάθεση, συγκίνηση, τραγούδια που να εξυπηρετούν τη δράση και τη διάθεση ελπίδας για τη νέα χρονιά με συμπρωταγωνιστή τον κόσμο. Φέτος ζητήθηκε ξανά η παράσταση, αυτή τη φορά με την ηθοποιό Δήμητρα Ταρούση να κρατά τον έναν από τους τρεις βασικούς ρόλους αντί του Γιάννη, αναπροσαρμόζοντας τα κείμενα στα κύρια γεγονότα του 2019. Μαζί τους είναι και δυο Πατρινοί μουσικοί: ο Άκης Χατζημικές στα κρουστά και ο Ηλίας Ησαϊας στο Πιάνο.

Το Quinta Jazz Bar  φιλοξενεί στον χώρο του τον φετινό απολογισμό για όλες τις Κυριακές του Γενάρη!

Μας ενθουσίαζε η σκέψη πως θα κάνουμε μια διαφορετική παράσταση έξω από την ασφάλεια της θεατρικής σκηνής με συμμέτοχο τον κόσμο

Σας άγχωσε ότι επιχειρήσατε να κάνετε κάτι διαφορετικό;

Απεναντίας, μας ενθουσίαζε η σκέψη πως θα κάνουμε μια διαφορετική παράσταση έξω από την ασφάλεια της θεατρικής σκηνής με συμμέτοχο τον κόσμο. Έχοντας φυσικά την περσινή εμπειρία, διορθώσαμε, αλλάξαμε, προσθέσαμε και αφαιρέσαμε σημεία στη δομή των κειμένων. Άλλωστε αν αυτό που κάνεις, το κάνεις με αλήθεια και εν συναίσθηση ο κόσμος θα το καταλάβει σε όποιον χώρο και να γίνει.

Ποιες μπορεί να είναι οι δυσκολίες σε ένα τέτοιο εγχείρημα;

Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος δεν είναι συνηθισμένος σε τέτοιου είδους παραστάσεις που έχουν κύρια χαρακτηριστικά την αμεσότητα και τη διάδραση.  Και για να αποφύγουμε περίεργα βλέμματα, φροντίζουμε εξ’ αρχής να τον κάνουμε συνένοχο και συμμέτοχο στη δράση. Μέχρι ώρας έχουμε καταφέρει να κερδίζουμε το ενδιαφέρον του κόσμου από τα πρώτα κιόλας λεπτά.

Τι παρουσιάζετε μέσα από την παράσταση;

Λάθη, σωστά, πάθη, χωρισμοί, χρήματα, επικαιρότητα, φιλίες, μουσική, αγάπη, πολιτική, τηλεόραση , καθημερινότητα στην Ελλάδα και τον κόσμο για την χρονιά που πέρασε είναι μερικά από τα θέματα που θίγονται με χιούμορ αλλά και συγκίνηση στην παράστασή μας. Σ όλα αυτά συμμετέχει το κοινό με διάφορους τρόπους. Όπως πετώντας λουλούδια και κάλτσες για παράδειγμα....

Ποιος είναι ο στόχος της;

Στόχος είναι το κοινό να γνωρίσει ένα διαφορετικό είδος θεάτρου και μέσα από αυτό να περάσει καλά, αλλά και να προβληματιστεί. Να γίνουμε πιο άμεσοι. Να γίνουμε μια παρέα ,να γελάσουμε ,να σχολιάσουμε να αυτοσαρκαστούμε, να τραγουδήσουμε αλλά να βρούμε  και την συγκίνηση που μπορεί να φέρει αυτή η αμεσότητα. 

Ποιοι είναι οι δεσμοί που σας συνδέουν και τι ρόλο μπορεί να έπαιξαν σε αυτή σας τη συνύπαρξη;

Φοιτήσαμε στη Δραματική Σχολή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας από την πρώτη χρονιά λειτουργίας της. Περάσαμε πολλά μαζί. Ωραίες αναμνήσεις αλλά και δυσκολίες και τώρα μια όμορφη αφορμή μας φέρνει πάλι κοντά κάνοντας τη συνεργασία μας ιδιαίτερη, καθώς διαθέτουμε κοινό κώδικα επικοινωνίας και αυτό είναι πολύ σημαντικό και σπάνιο.

 

Στόχος είναι το κοινό να γνωρίσει ένα διαφορετικό είδος θεάτρου και μέσα από αυτό να περάσει καλά, αλλά και να προβληματιστεί

Πότε και πώς ξεκίνησε η σχέση της καθεμίας με το θέατρο;

Δήμητρα: Η σχέση μου με το θέατρο υπήρχε από την παιδική μου ηλικία καθώς και η επιθυμία μου να γίνω ηθοποιός. Κάπου στην πορεία της εφηβείας ξέχασα αυτή την επιθυμία μου, η οποία ήρθε τελικά και μου χτύπησε την πόρτα ούσα δευτεροετής φοιτήτρια στο Βιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών. Ήταν η στιγμή που πέρασα στη Δραματική Σχολή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.

Νίκη: Από μικρή ηλικία κατάλαβα πως μου άρεσε το θέατρο αλλά ποτέ δεν φανταζόμουν ότι κάποια μέρα θα γίνω ηθοποιός. Μια εφημερίδα που βρέθηκε τυχαία στα χέρια μου ανακοινώνοντας την ίδρυση Δραματικής Σχολής στην Πάτρα ήταν η αρχή για ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μου, παράλληλα με τις σπουδές μου στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Μαρία: Η σχέση με το θέατρο ξεκίνησε όταν ήμουν ακόμα μαθήτρια.            

Ουσιαστικά απ το θεατρικό εργαστήρι της Πολυφωνικής. Όταν για πρώτη φορά έπαιξα παιδικό θέατρο. Συνέχισα ερασιτεχνικά ως φοιτήτρια  σε διάφορα δρώμενα και  παραστάσεις της πόλης μας ενώ συνέχισα και τις σπουδές μου στη μουσική μέχρι που άνοιξε η δραματική σχολή της Πάτρας. Έδωσα εξετάσεις και μαζί με τα κορίτσια ήμασταν στο πρώτο και ολοκαίνουριο τμήμα αυτής της σχολής.  

Το βασικό είναι να τολμήσουμε όλοι όσοι σπουδάσαμε θέατρο, να φέρουμε τις σπουδές και την όρεξη μας στην πόλη. Η πόλη απ την μεριά της θα πρέπει να εμπιστευθεί και να στηρίξει. Έτσι οι ευκαιρίες για ωραίες δουλειές είναι σίγουρες

Πώς βλέπετε τα θεατρικά πράγματα στην πόλη; Υπάρχουν ευκαιρίες και ωραίες δουλειές;

Μαρία: Τα θεατρικά πράγματα στην πόλη αρχίζουν κάπως και φτιάχνουν θεωρώ αλλά με αργούς ρυθμούς. Θέλει ακόμα  χρόνο για να δούμε τις δυνάμεις μας οι απόφοιτοι ,να ξεπεταχτούν καινούριες ιδέες, επαγγελματικές προσεγγίσεις και συμπεριφορές. Καλό θα είναι οι  παραγωγές να γίνονται με επαγγελματίες γιατί είναι επάγγελμα αυτό του ηθοποιού.  Πιστέψετε με υπάρχουν παιδιά του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με εξαιρετικές δυνατότητες. 

Φυσικά στην τέχνη δεν υπάρχουν όρια και ταμπέλες αλλά απ την στιγμή που υπάρχουν άνθρωποι που ίσως ξέρουν αυτήν την τέχνη καλύτερα γιατί έκαναν κόπο για να την μάθουν, καλό θα είναι να προτιμώνται και να αμείβονται. Το κοινό και μάλιστα της Πάτρας θέλει και ξέρει να βλέπει ποιοτικές δουλειές από καλλιτέχνες επιπέδου. 

Το βασικό είναι να τολμήσουμε όλοι όσοι σπουδάσαμε θέατρο, να φέρουμε τις σπουδές και την όρεξη μας στην πόλη. Η πόλη απ την μεριά της θα πρέπει να εμπιστευθεί και να στηρίξει. Έτσι οι ευκαιρίες για ωραίες δουλειές είναι σίγουρες.

Δήμητρα: Η θεατρική παιδεία για να αποκτηθεί χρειάζεται να δίνουμε καθημερινά μικρούς αγώνες και να προσπαθούμε να κάνουμε τους ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με το θέατρο να το αγαπήσουν για την ουσία του. Κι αν συμβεί αυτό θα γίνονται και περισσότερες παραγωγές και θα δίνονται και πιο πολλές ευκαιρίες!

Πόσο μπορεί να βοηθήσει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και η Δραματική Σχολή του;

Μαρία: Η δραματική σχολή έχει περάσει πολλά είναι αλήθεια.

Κι εμείς ως πρώτοι απόφοιτοι τα ζήσαμε όλα και σε υπερθετικό βαθμό. Όταν κάτι είναι καινούριο και δεν ξέρεις πως δουλεύει σωστά, δεν έχει μόνο καλά αλλά κ πολλά κακά. Φέτος το ΔΗΠΕΘΕ είδα πως φρόντισε να πάρει απόφοιτους Πατρινούς για να στελεχώσει μεγάλο μέρος  των παραγωγών και αυτό είναι πολύ θετικό. Ξέρετε ο δήμος ουσιαστικά επένδυσε οικονομικά και όχι μόνο στη σχολή για να γίνουμε ηθοποιοί άρα εν μέρη μας σπούδασε. Οπότε το να εκμεταλλευτεί τους επιστήμονες του είναι απαραίτητο.

Η δραματική σχολή ξεκίνησε με έναν στόλο από καθηγητές που αν κάνεις μια βόλτα στην Αθήνα όταν λες τα ονόματα τους, ανοίγουν τα στόματα διάπλατα από έκπληξη για το πώς αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν στην Πάτρα και μας δίδαξαν. Κάποιοι ευτυχώς συνεχίζουν και έχουν έρθει κ άλλοι αξιόλογοι καθηγητές. Για μένα θα έπρεπε η σχολή να είναι μεγάλο γαλόνι για την πόλη και εισροή χρημάτων. Έρχονται απ όλη την χώρα σπουδαστές να φοιτήσουν. Αλλά δυστυχώς μετά η Αθήνα είναι μονόδρομος. Όπως και να χει όμως, έχουμε μια δραματική σχολή που προσφέρει γνώση και αυτό είναι σπουδαίο. Αν γίνει σωστή διαχείριση των επαγγελματιών που βγάζει, και των παραγωγών που αποφασίζονται, τα οφέλη θα είναι πολλά.

 

Το κοινό και μάλιστα της Πάτρας θέλει και ξέρει να βλέπει ποιοτικές δουλειές από καλλιτέχνες επιπέδου

Τι υπάρχει στα μελλοντικά σας σχέδια;

Δήμητρα: Αυτή τη στιγμή έχω τη χαρά να συμμετέχω και στην παράσταση «Οδύσσεια ή μια δικαιολογία» στο θέατρο Επίκεντρο, οπότε προς το παρόν το πρόγραμμα είναι γεμάτο. Ελπίζω και το μέλλον να είναι γεμάτο με ωραίες δουλειές και συνεργασίες.

Νίκη: Συμμετέχω και εγώ στην παράσταση «Οδύσσεια ή μια δικαιολογία» στο θέατρο Επίκεντρο και παράλληλα βρίσκομαι σε πρόβες για την επόμενη θεατρική παράσταση η οποία θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Μαρία: Για ένα μεγάλο διάστημα θα μείνω στην Πάτρα και με χαρά ξεκινάμε με την Νίκη μια παιδική παράσταση και άλλα θεατρικά πράγματα για παιδιά και ενήλικες που θα μάθετε σύντομα. Επίσης θα συνεχίσω τα μουσικά lives με την μπάντα μου.

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture