ΣΙΝΕΜΑ

/

Έρχεται 28 Νοεμβρίου στις αίθουσες η ταινία "Φαντασία" με Ρένα Μόρφη και Γ. Στάνκογλου

Κοινοποίηση
Tweet

Θα την δούμε και στην Πάτρα - Σε διανομή της Feelgood

Στις 28 Νοεμβρίου 2019 κάνει πρεμιέρα σε διανομή της Feelgood, στις κινηματογραφικές αίθουσες η Ελληνική ταινία «Φαντασία».

Οκτώβριος 1993. Το ΠΑΣΟΚ έχει κερδίσει τις εκλογές, στην ελληνική τηλεόραση προβάλλεται το Ciao Antenna και στο πρόγραμμα του κατάμεστου Διογένης Παλλάς ακούγονται επιτυχίες όπως το «είμαι πολύ φερέγγυος, μείνε μαζί μου έγκυος». Μια νεαρή τραγουδίστρια (Φωτεινή) με μοναδική φωνή καταφθάνει στην Αθήνα από την επαρχία για να τραγουδήσει στο μαγαζί ενός βετεράνου μπουζουξή (Βλάσης Χρηστάκης), τις Χάντρες. Ένας λαϊκό-ποπ τραγουδιστής, ο Νίκος Κόκκινος, θα συναντήσει και θα ερωτευτεί παράφορα την Φωτεινή. Η συνάντηση αυτή θα αλλάξει τις ζωές των τριών για πάντα.

Τοποθετημένη στις αρχές της δεκαετίας του ’90, και με τον συμβολικό τίτλο «Φαντασία», η ταινία φέρνει για 1η φορά στη μεγάλη οθόνη την ανεμελιά, την αφθονία, τους μοιραίους έρωτες και τα ξέφρενα πάρτι της αθηναϊκής νύχτας των ‘90s.

Τσιγάρα, ποτά, ξενύχτια, αγάπες και λουλούδια… με αυτές τις πέντε λέξεις μπορεί κανείς να περιγράψει την ατμόσφαιρα της εποχής και της ταινίας. Στο επίκεντρο της πλοκής, το μοιραίο ερωτικό τρίγωνο ανάμεσα σε μια νεαρή τραγουδίστρια, τον μπουζουξή-μέντορα της και το λαϊκό-ποπ αστέρι της εποχής, καθώς το πάθος των πρωταγωνιστών κλιμακώνεται μέσα από επανεκτελέσεις τραγουδιών του Χιώτη, του Μητσάκη και του Μανίσαλη, αλλά και καινούριων κομματιών συνυφασμένα με το ύφος της διασκέδασης εκείνης της εποχής. Μιας εποχής που αποτέλεσε σημείο καμπής της ελληνικής λαϊκής μουσικής κουλτούρας, αλλά και ενός ολόκληρου lifestyle.

Στην ταινία που αναμένεται να κάνει επιτυχία, πρωταγωνιστούν η πρωτοεμφανιζόμενη στο χώρο του κινηματογράφου, τραγουδίστρια Ρένα Μόρφη, ο Στέλιος Μάινας, o Γιάννης Στάνκογλου και η Βίκυ Παπαδοπούλου. Το cast συμπληρώνουν οι: Καλλιρόη Μυριαγκού, Αντίνοος Αλμπάνης, Γιάννης Νταλιάνης, Άννα Καλαϊτζίδου, Ανδρέας Νάτσιος, με τις φιλικές συμμετοχές των Δημήτρη Μοθωναίου, Αντώνη Καρπετόπουλου κ.α.

Ο Αλέξης Καρδαράς σκηνοθετεί (Γκίνες, Η Ληστεία) και έχει γράψει το σενάριο, ενώ τη μουσική και τα τραγούδια υπογράφει ο Μίνως Μάτσας.

Σημείωμα του σκηνοθέτη

Η ταινία εμπνέεται από την ελληνική λαϊκή μουσική και τη ζωή των καλλιτεχνών που την υπηρετούν. Είναι ένας κινηματογραφικός φόρος τιμής στο λαϊκό τραγούδι, το οποίο θεωρώ από τις σημαντικότερες εκφάνσεις του σύγχρονου πολιτισμού μας.

Στην ταινία αποτυπώνεται ο κόσμος της «πίστας και του πάλκου», στην πιο ρεαλιστική εκδοχή του. Μπαίνουμε στα παρασκήνια των μαγαζιών, στα σπίτια των καλλιτεχνών, στα γραφεία των δισκογραφικών, γνωρίζουμε την υπερβολή και το κιτς που συνοδεύει τη λαϊκή διασκέδαση, αλλά και τη μελαγχολική σιωπή ενός άδειου κέντρου μετά από μια ξέφρενη νύχτα.

Με τη «Φαντασία» αφηγούμαι μια λαϊκή ιστορία, μελοδραματική και σπαραξικάρδια, σαν κι αυτά τα παλιά, σπαραξικάρδια τραγούδια του Χιώτη, του Μητσάκη και του Μανίσαλη, με την ελπίδα πως στο τέλος η ταινία θα μοιάζει κι αυτή σαν παλιό λαϊκό τραγούδι, προβάλλοντας το ίδιο πάθος, την ίδια απλότητα, την ίδια συγκίνηση. -Αλέξης Καρδαράς.

Η Φαντασία είναι μία μουσική ταινία, μία ερωτική επιστολή στα λαϊκά ακούσματα της ελληνικής νύχτας, όπως εκφράζονται μέσα από τα πρωτότυπα τραγούδια του ταλαντούχου Μίνου Μάτσα, ο οποίος τα συνέθεσε ειδικά για την ταινία και μάλιστα πολύ πριν τα γυρίσματα.

«Η ταινία βασίζεται στη μουσική και αφορά το ελληνικό τραγούδι στις δεκαετίες του ‘80 και του ΄90 τις οποίες έχω ζήσει από μέσα και νομίζω ότι έχω γράψει κάποια τραγούδια ακριβώς σε σχέση με τη δραματουργία της ταινίας και την εποχή που εκτυλίσσεται» ανέφερε ο Μίνως Μάτσας.

Το φιλμ αναμένεται να το δούμε και στην Πάτρα.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture