Αισιόδοξος ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ
Την άποψη ότι μπορεί να υπάρξει το καλοκαίρι καθαρή έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα εξέφρασε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. «Ναι, μπορεί να γίνει, αλλά θα απαιτήσει την προσεχή περίοδο μέχρι τον Αύγουστο να γίνουν όλα σωστά» απαντά στην σχετική ερώτηση.
«Είναι κοινή μας φιλοδοξία να έχουμε μια καθαρή έξοδο της Ελλάδας. Δεν είναι μόνο ευχή της ελληνικής κυβέρνησης, είναι και ευχή της Ευρωζώνης» αναφέρει ο κ. Ντάισελμπλουμ και σημειώνει ότι «θα πρέπει η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί, να εκπληρωθούν όλες οι δεσμεύσεις του προγράμματος, έτσι ώστε αυτό να ολοκληρωθεί ομαλά και να επιτευχθεί η πρόσβαση στις αγορές. Όλα αυτά χρειάζεται να συμβούν. Δεν μπορεί να μας λείπει κανένα από αυτά τα στοιχεία, γιατί διαφορετικά θα είναι πολύ δύσκολο». «Μπορεί να συμβεί; Ναι, μπορεί. Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να το κάνουμε. Απολύτως» ξεκαθαρίζει.
Αναφερόμενος στην επιτήρηση μετά το πρόγραμμα, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημειώνει ότι όλες οι χώρες που ήταν σε πρόγραμμα έχουν μια μικρή εποπτεία και διευκρινίζει:
«Είναι μια ελαφρά μορφή εποπτείας, οι θεσμοί θα έρχονται δυο φορές το χρόνο για να βλέπουν πώς είναι η κατάσταση, πώς αναπτύσσεται η οικονομία κλπ. Και αν η κατάσταση εκτροχιάζεται θα προειδοποιούν εμάς αλλά και την κυβέρνηση.»
Συνάντηση με Τσακαλώτο
Σαφές μήνυμα για «καθαρή έξοδο» της Ελλάδας μετά τη λήξη του προγράμματος, απέστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ επισήμανε πως οι θέσεις του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν θα αλλάξουν μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε, πως τα τελευταία δύο χρόνια καλύφθηκε πάρα πολύς δρόμος για την Ελλάδα και πλέον έχει επανέλθει η εμπιστοσύνη και η προοπτική για την οικονομία και τους πολίτες.
«Συζητήσαμε (με τον κ. Τσακαλώτο) για την τελευταία φάση του προγράμματος και είναι εφικτό να ολοκληρωθεί η γ' αξιολόγηση πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Η ολοκλήρωσή της θα “ξεκλειδώσει” τις αποφάσεις για το χρέος και θα συμβάλει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Αίσθησή μου είναι ότι το κλίμα αυτό υπάρχει ήδη από τις συνομιλίες που έχω με επενδυτές. Πρέπει να είναι καθαρή η έξοδος από το πρόγραμμα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως η Ελλάδα είναι πλήρες μέλος της Ευρωζώνης.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι η επιτήρηση μετά το πρόγραμμα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι μια τυποποιημένη διαδικασία, ουσιαστικά ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και αυτό θα ισχύσει και για την Ελλάδα για κάποια χρόνια. «Δεν υπάρχει πλέον η εποχή που οι χώρες (της Ευρωζώνης) είχαν πλήρη αυτονομία» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτό, ωστόσο, δεν επηρεάζει την αυτονομία κάθε χώρας στη λήψη αποφάσεων. Σχετικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων επεσήμανε, ότι παρότι δεν έχει σαφή εικόνα διότι αυτό αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ίδιος βλέπει τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας με πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη και σιγουριά.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, αφού ευχαρίστησε τον κ. Ντάισελμπλουμ για τη συνεργασία που είχαν και τη βοήθεια που προσέφερε στη χώρα τα δύο τελευταία χρόνια, επεσήμανε ότι στόχος είναι μια καθαρή έξοδος χωρίς την ανάγκη άλλου προγράμματος. Θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στους 10 μήνες που απομένουν, ωστόσο βασικό ζητούμενο είναι να υπάρχουν λύσεις.
Ερωτηθείς για πιθανά δημοσιονομικά μέτρα, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε πως ο προϋπολογισμός εμφανίζεται ισοσκελισμένος, διότι κάποιες πηγές υπεραποδίδουν, καλύπτοντας αυτές που υστερούν και θα πειστούν οι θεσμοί ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Ενώ για τις μελλοντικές εκδόσεις ομολόγων, ανέφερε πως θα υπάρξουν και άλλες δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές πριν από τη λήξη του προγράμματος, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που ανακοινώνεται εκ των προτέρων.
Σύγκλιση απόψεων με Τσίπρα
Σύγκλιση απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ διαπιστώθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, και στους δυο στόχους της ελληνικής πλευράς.
Αφενός στο έγκαιρο κλείσιμο της γ´ αξιολόγησης χωρίς καινούργιες απαιτήσεις και στη συνέχιση της συζήτησης για την καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.
Όπως άλλωστε δήλωσε και ο κ. Ντάισελμπλουμ, οδεύουμε προς το τέλος του προγράμματος και το ζήτημα πλέον είναι η καθαρή έξοδος της Ελλάδας.
Και οι δυο άνδρες συμφώνησαν στη συνέχιση της συζήτηση για έξοδο από το πρόγραμμα σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο και τους όρους που θα διαμορφωθούν για τη χώρα μας μετά τον Αύγουστο του 2018 όποτε τελειώνει το πρόγραμμα.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συνεργασία και υπογράμμισε πως ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε κάτι πολύ σημαντικό: πήρε μια οικονομία σε αποσταθεροποίηση και κατάφερε να την μεταβάλει σε μια οικονομία που καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης. Μάλιστα ο πρόεδρος του Eurogroup έκανε λόγο για σημαντικό πολιτικό κατόρθωμα που αναγνωρίζεται όχι μόνο από τους υπουργούς Οικονομιών της ευρωζώνης αλλά και από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα δεν φαίνεται να συνδέεται με καμία μορφή πιστοληπτικής γραμμής. Για κάθε χώρα που βγαίνει από πρόγραμμα υπάρχουν τρεις εποπτικοί μηχανισμοί: εκείνος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δυο γραμμές του ESM. Ωστόσο, όσον αφορά στην Ελλάδα δεν φαίνεται ούτε και σε επίπεδο συζητήσεων να υπάρχει κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο ως προς την πιστοληπτική γραμμή. Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr