ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Κ. Σπαρτινός: Εδώ κυβερνώνται χώρες με την απλή αναλογική και ο κ. Πατούλης δεν θα μπορεί να διοικήσει το Δήμο Αμαρουσίου;

Κοινοποίηση
Tweet

Μίλησε για τις επερχόμενες αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο διάλογος πάνω στις προτάσεις της Επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών είναι απαραίτητος προκειμένου να καταλήξουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα πάνω στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκηση, υποστήριξε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο βουλευτής Αχαΐας και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΡΑΠ-Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη, Κώστας Σπαρτινός.
Παράλληλα ο κ. Σπαρτινός διερωτήθηκε πώς γίνεται να κυβερνώνται ολόκληρες χώρες με την απλή αναλογική και να μην μπορεί ο κ. Πατούλης να διοικήσει τον Δήμο Αμαρουσίου.

«Νομίζω ότι η στάση της πλειοψηφίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος που συμμετείχε επί πολλούς μήνες στη διαδικασία της επιτροπής, να αποχωρήσει την παραμονή της ολοκλήρωση του πορίσματος με τρόπο πομπώδη κι εντυπωσιακό όπως είναι ο τρόπος με τον οποίο θέλει συνήθως να επικοινωνία με την κοινωνία ο κ. Πατούλης, δεν είναι η καλύτερη βάση για να γίνει σοβαρή συζήτηση με ψυχραιμία και χωρίς σκοπιμότητες», σχολίασε ο κ. Σπαρτινός.

Αναφορικά με την πρόταση για καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκτίμησε ότι αυτό δεν θα έπρεπε να ανησυχεί τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και τους δημάρχους:

«Αν τα συμβούλια εκλέγονται αναλογικά, έτσι δημιουργείται μια ουσιαστική συμμετοχή όλων ή της πλειοψηφίας των παρατάξεων και των δημοτικών-περιφερειακών συμβούλων. Νομίζω ότι πολλοί Δήμαρχοι νιώθουν υπερβολική άνεση με τον τρόπο που έχουν τις πλειοψηφίες στα δημοτικά συμβούλια και δεν θέλουν να χάσουν αυτό το προνόμιο που τους έχει δώσει το προηγούμενο νομικό πλαίσιο… Οι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων της Πάτρας, όσο το έχω κουβεντιάσει άτυπα μέχρι στιγμής, δεν βλέπω να έχουν τις ίδιες αντιρρήσεις που έχουν ορισμένοι δήμαρχοι.

Νομίζω ότι το αντίθετο συμβαίνει γι΄αυτό είναι πολύ προσχηματικό. Μπορεί να υπάρξουν ρυθμίσεις, ασφαλιστικές δικλίδες ότι δηλαδή ένας δήμος δεν θα μπορεί να μένει ακυβέρνητος, χωρίς δηλαδή να μπορεί να παίρνει αποφάσεις. Εκεί μπορεί να είναι ισχυρότερος ο ρόλος του δημάρχου, όταν δεν διασφαλίζεται μια πλειοψηφία κ.α….

Πώς γίνεται να υπάρχουν πολυκομματικές κυβερνήσεις και να μπορούν να κυβερνούν κράτη ολόκληρα και ο κ. Πατούλης να μην μπορεί να διοικήσει τον Δήμο Αμαρουσίου; Δεν νομίζω ότι στέκει αυτό. Δεν πρέπει να υπάρχουν αντιρρήσεις για την απλή αναλογική η οποία έχει θεσπιστεί και για την κυβέρνηση, δεν μπορεί οι Δήμοι να κυβερνώνται με έναν τρόπο κατά τον οποίο η πλειοψηφία των δημοτικών παρατάξεων, άρα του λαού, να μην έχει κανένα ρόλο μέσα στο δημοτικό συμβούλιο», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σπαρτινός.

Ο επικεφαλής της ΡΑΠ-Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη σχολίασε θετικά την θέσπιση τοπικών δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία πολιτών και φορέων. Επίσης επισήμανε ότι κινείται στην σωστή κατεύθυνση η πρόταση να υπάρχουν και συμβούλια των δημοτικών ενοτήτων, δηλαδή των μεγάλων κομματιών που προστέθηκαν στους Δήμου από τον «Καποδίστρια».

«Αυτά τα συμβούλια θα έχουν κάποια εξουσία, δεν θα εξαρτώνται από το κεντρικό δημοτικό συμβούλιο για αποφάσεις που αφορούν την περιοχή τους. Αυτό σημαίνει μια ουσιαστική αποκέντρωση και στα πλαίσια του Δήμου. Νομίζω ότι έτσι και με αυτό, μαζί με τα τοπικά δημοψηφίσματα ενδυναμώνεται η λειτουργία της συμμετοχής και του κάθε πολίτη μέσα σε αυτά τα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητά του», εκτίμησε ο κ. Σπαρτινός.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις