FOOD

/

Και καλοκαιρινά και γκουρμέ και διαίτης...

Κοινοποίηση
Tweet

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή - Διατροφική ανάλυση: Ευτροφία - Μαρκέλλα Συμεοπούλου και Μέμα Λαμπροπούλου

Gourmet & Healthy ! ! !
Ας ξεκινήσουμε…ότι λατρεύω το φαγητό και μάλιστα το πολύ καλό φαγητό !
Λατρεύω τα καλομαγειρεμένα ψάρια, τις ιδιαίτερες σαλάτες, τα ζουμερά φιλέτα με τις γευστικές τους σως, τα aldente ζυμαρικά με κόκκινες, λευκές, ροζέ και όλων των ειδών τις
σαλτσούλες τους.
Και πάνω απ’ όλα βεβαίως, λατρεύω τα γλυκά ! Δεν μπορώ να αντισταθώ σ’ ένα πλούσιο παγωτό ή σε μια λαχταριστή τάρτα. Γίνεται όμως να μπορούμε να απολαμβάνουμε πιάτα εκλεπτυσμένων γεύσεων χωρίς να μας τρώνε οι τύψεις της ζυγαριάς μας ;;;
Και βέβαια γίνεται !! Και αυτό που σας παρουσιάζουμε σήμερα με την συνεργασία του διατροφικού εργαστηρίου ΕΥΤΡΟΦΙΑ είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση για ένα gourmet δείπνο με την πλήρη διατροφική του ανάλυση.
Το καλό και υγιεινό φαγητό είναι δείγμα του ΕΥ’ ΖΗΝ και αποδεικνύεται με τις σημερινές συνταγές μας.

Απολαύστε τες χωρίς ενοχές ! ! !
Καλή Επιτυχία ! ! !

ΣΑΛΑΤΑ ΡΟΚΑΣ ΒΑΛΕΡΙΑΝΑΣ ΜΕ DRESSING ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 ′- Ψήσιμο: 12′- Εύκολο

Για τη σαλάτα

● 4 ώριμα ροδάκινα ή γερμάδες

● 20 γρ. βούτυρο αλατισμένο

● 25 γρ. μαύρη ζάχαρη

● 1 ματσάκι βαλεριάνα και 1 ½ ματσάκι ρόκα

● 20 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο

● 200 γρ. κατσικίσιο τυρί ή σκληρό ανθότυρο

● 10 μικρά ντοματίνια ή πέντε ντοματάκια Σαντορίνης.

● αλάτι (όσο χρειαστεί)

● φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το dressing

● Ένα ψημένο ροδάκινο

● 20 ml μέλι

● 35 ml λευκό ξίδι μπαλσάμικο

● 60 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

● αλάτι (όσο χρειαστεί)

● φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε πολύ καλά και σκουπίζουμε τα ροδάκινα. Τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε το κουκούτσι και τα βάζουμε σ’ ένα πυρέξ. Ρίχνουμε από πάνω το βούτυρο και πασπαλίζουμε με τη μαύρη ζάχαρη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 o C για περίπου 10’-12’.
Παίρνουμε ένα από τα ψημένα ροδάκινα και τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με το μέλι και το ξίδι. Προσθέτουμε τμηματικά το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε ανάλογα με την επιθυμία μας.
Κόβουμε το τυρί σε κομμάτια και ψήνουμε στο γκριλ για 2’-3’.
Πλένουμε πολύ καλά τα σαλατικά μας και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Τοποθετούμε σε μία πιατέλα στη βάση τα σαλατικά, προσθέτουμε τα υπόλοιπα ροδάκινα και το ψημένο τυρί.
Περιχύνουμε με το dressing και το καβουρδισμένο κουκουνάρι.

ΣΟΛΟΜΟΣ ΨΗΤΟΣ ΣΕ ΜΑΡΙΝΑΔΑ ΟΥΖΟΥ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

Χρόνος Προετοιμασίας: 10 ′- Αναμονή: 6 ΩΡΕΣ - Ψήσιμο: 12′- Εύκολο

● 4 φέτες σολομός περίπου 800-900 γρ.

● 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

● 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

● 1 ⅓ κ.γ. γλυκάνισο κοπανισμένο

● 1 κ.γ. ρίγανη

● 6 κ.σ. ούζο

● 3 κ.σ. λάδι

● 1 ½ κ.σ. λεμόνι

● 3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

● ανθός αλατιού (όσο χρειαστεί)

● φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε πολύ καλά και σκουπίζουμε τις φέτες του σολομού.
Σ’ ένα μπολ αναμειγνύουμε πολύ καλά το λάδι ,το λεμόνι , το ούζο, το σκόρδο, το κρεμμυδάκι, τον γλυκάνισο, τη ρίγανη, τον μαϊντανό το αλάτι και το πιπέρι.
Τοποθετούμε σ’ ένα ξέβαθο ταψάκι τις φέτες του σολομού και ρίχνουμε τη μαρινάδα μας. Τα γυρίζουμε δύο –τρείς φορές έτσι ώστε να καλυφθούν καλά και από τις δύο πλευρές. Τα σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και τα διατηρούμε στο ψυγείο για 6 ώρες.
Τα στραγγίζουμε πολύ καλά και τα ψήνουμε στο γκριλ μας ή σε κάρβουνα για 6’ την πρώτη πλευρά και 5’ την δεύτερη.
Προσέχουμε να μην παραψηθούν και στεγνώσει ο σολομός μας.
Συνοδεύουμε το πιάτο μας με φασολάκια πράσινα η πατατούλες βρασμένα στον ατμό και αν θέλουμε με μια ελαφριά σάλτσα γιαουρτιού.


ΣΟΡΜΠΕ ΠΕΠΟΝΙΟΥ ΜΕ ΔΥΟΣΜΟ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 ′- Εύκολο

● 600 γρ. πολτοποιημένο πεπόνι

● 160 γρ. νερό

● 120 γρ. καστανή ζάχαρη

● 10 φυλλαράκια ψιλοκομμένος δυόσμος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τοποθετούμε το νερό με τη ζάχαρη στη φωτιά και αφήνουμε να βράσουν.
Μόλις πάρουν βράση κατεβάσουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει πολύ καλά. Ρίχνουμε τα 5 φυλλαράκια δυόσμου και αφήνουμε να ενωθούν τα αρώματα.
Ανακατεύουμε μαζί με τον πολτό πεπονιού και τον υπόλοιπο δυόσμο. Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει στους 10 o C.
Το τοποθετούμε σε παγωτομηχανή και ακολουθούμε τις οδηγίες της ή τοποθετούμε σε μεταλλικό σκεύος στη κατάψυξη και κάθε μία ώρα χτυπάμε το μείγμα επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία τουλάχιστον τρεις-τέσσερις φορές.
Βάζουμε το εξωτερικό μέρος του πεπονιού μας, από το οποίο έχουμε αφαιρέσει την σάρκα, στο ψυγείο να παγώσει και σερβίρουμε μέσα σ’ αυτό το σορμπέ στολίζοντας το με φυλλαράκια δυόσμου.

TIP

Εάν θέλουμε ένα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα στο σερβίρισμα, φτιάχνουμε το γλυκό μας με ποικιλία πεπονιού που έχει αχνοπράσινη σάρκα, π.χ ποικιλία HONEW DUE ,τα οποία είναι από τα πιο γλυκά και μπορούμε να μειώσουμε ακόμη περισσότερο την ζάχαρη, και το σερβίρουμε σε ένα πεπόνι ποικιλίας Γουαδελούπης που είναι σχεδόν πορτοκαλί το χρώμα της σάρκας του. Ακριβώς όπως σας το παρουσιάζω στην φωτογραφία.

Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΓΕΥΜΑΤΟΣ

Σαλάτα:

Μια ευφάνταστη σαλάτα που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πλήρες γεύμα, συνδυάζοντας καλοκαιρινές γεύσεις με υψηλή θρεπτική αξία! Τα ροδάκινα προσθέτουν στο πιάτο βιταμίνες Α και C ενώ η προσθήκη τυριού την κάνουν ένα πλήρες γεύμα χάρη στην πρωτεΐνη που περιέχει. Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε το κατσικίσιο τυρί με ένα πιο ελαφρύ (όπως ανάλατη μυζήθρα) προκειμένου να μειώσετε το θερμιδικό περιεχόμενό της.

Θερμίδες ανά μερίδα: 313 kcal kcal


Κυρίως πιάτο:
Ο σολομός αποτελεί ένα ψάρι πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία προστατεύουν την καρδιά και τον εγκέφαλο χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση τους. Στη συγκεκριμένη εκτέλεση μάλιστα, η μαρινάδα προστατεύει το ψάρι από την οξείδωση κατά το ψήσιμο και βελτιώνει ακόμα περισσότερο την θρεπτική του αξία, διατηρώντας πολύ χαμηλά και τις θερμίδες του πιάτου! Τέλος, τα βραστά λαχανικά αποτελούν εξαιρετική επιλογή συνοδευτικού καθώς αυξάνουν την περιεκτικότητα του γεύματος σε φυτικές ίνες και βιταμίνες.

Θερμίδες ανά μερίδα: περίπου 465 kcal


Επιδόρπιο:

Το σορμπέ πεπόνι αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή για επιδόρπιο, συνδυάζοντας τις βιταμίνες του πεπονιού με πολύ χαμηλές θερμίδες! Πιο συγκεκριμένα, το πεπόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, καθώς και σε νιασίνη, θειαμίνη, κάλιο και φυτικές ίνες. Τέλος, ο δυόσμος αυξάνει ακόμα περισσότερο τα αντιοξειδωτικά του επιδορπίου.

Θερμίδες ανά μερίδα: 168 kcal

Σύνολο Θερμίδων: 946 kcal


Σχόλιο από τις Διατροφολόγους του Ευτροφία, Μαρκέλλα Συμεοπούλου και Μέμα Λαμπροπούλου.
Ευτροφία

Μαιζώνος 52 / 2610 220 159 / www.eutrofia.gr / facebook

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Life