ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αναβαθμίζεται η δασοφυλακή - Υπηρεσιακές στολές και εξωτερικοί έλεγχοι για τους υπαλλήλους

Κοινοποίηση
Tweet

Προεδρικό διάταγμα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μεταβατικό στάδιο, δεδομένου ότι στις προθέσεις του υπουργείου είναι η δημιουργία ενιαίου ένστολου σώματος προστασίας της φύσης. Ο βασικός λόγος που επικαλούνται στελέχη του υπουργείου για την υποχρεωτική στολή των δασοφυλάκων, οι οποίοι πάντως δεν θα οπλοφορούν, είναι τα ζητήματα ασφαλείας που έχουν ανακύψει ύστερα από τις συχνές επιθέσεις που δέχονται οι δασοφύλακες κατά τη διάρκεια περιπολιών και ελέγχων.

Τα περισσότερα κρούσματα συμβαίνουν σε δύσβατα σημεία πολλά εκ των οποίων βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές κυρίως της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας, στις οποίες συχνά οι δασοφύλακες έρχονται αντιμέτωποι ακόμα και με οπλισμένες ομάδες λαθροϋλοτόμων και λαθροθηρών.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι δασικοί υπάλληλοι οι οποίοι έχουν δεχτεί επιθέσεις και ξυλοδαρμούς κατά τη διάρκεια ελέγχων. Στελέχη του υπουργείου σημειώνουν ότι η ύπαρξη στολής μπορεί να προσδώσει κύρος στους δασικούς υπαλλήλους και να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από ό,τι σήμερα, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα σχετικά κρούσματα.

Σύμφωνα με το σχέδιο ΠΔ, το οποίο βρίσκεται στη φάση των τελικών υπογραφών, οι δασικοί υπάλληλοι των κατηγοριών ΔΕ Γεωτεχνικών και ΥΕ Δασοφυλάκων που έχουν προανακριτικές αρμοδιότητες κατά τον έλεγχο και κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων υποχρεούνται να φορούν υπηρεσιακή στολή χειμερινή ή θερινή, πηλήκιο με το σήμα της Δασικής Υπηρεσίας και να διαθέτουν υπηρεσιακή ταυτότητα, η οποία θα γίνει ενιαία για όλα τα Δασαρχεία, θα έχει φωτογραφία και τα στοιχεία του κατόχου της και στην οπίσθια όψη το σήμα της Δασικής Υπηρεσίας, την ειδικότητα και την ομάδα αίματος. Διακριτικά της υπηρεσίας τους θα υπάρχουν και στα ρούχα των δασοφυλάκων.

Το μέτρο, το κόστος του οποίου προϋπολογίζεται σε περίπου 900.000 ευρώ, θα αφορά στους 1.690 εν ενεργεία δασοφύλακες από το σύνολο των περίπου 3.000 δασικών υπαλλήλων.

Στις περιβαλλοντικές παραβάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δασοφύλακες συγκαταλέγονται η λαθροϋλοτομία, η παράνομη συλλογή μανιταριών και αρωματικών φυτών, οι παράνομες εκχερσώσεις κλπ.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις