Ελλάδα, Αίγυπτος και γυναικεία επιβίωση
Απ΄το περίφημο Υπόγειον στην Τριών Ναυάρχων. "Γέφυρα" με το Θέατρο Τέχνης για το Λιθογραφείον της Μαιζώνος, που αποχαιρετάει ...καμαρωτά τη σαιζόν με μια σημαντική άφιξη εξ Αθηνών, το συγκινητικό, γυναικείο μονόλογο "Αδαμαντία" με την χαρισματική ηθοποιό και πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάνια Παπαδημητρίου. Η γνωστή πρωταγωνίστρια που έχει συνδεθεί με τις κουίντες ρεπερτορίου, θα μας τραγουδήσει ζωντανά και θα μεταμορφωθεί σε κυρία Αδαμαντία, μια συνηθισμένη, αληθινή γυναίκα που δίνει τη μάχη της επιβίωσης για την ίδια και τα παιδιά της στο ταραγμένο κοινωνικοπολιτικό τοπίο Ελλάδας και Αιγύπτου. Ραντεβού το διήμερο Κυριακής και Δευτέρας 26-27 Ιουνίου στις 9.30 μ.μ.
Το έργο είναι βασισμένο σε μια πραγματική αλληλογραφία που περίμενε χρόνια την ανακάλυψη της από το σκηνοθέτη Κωστή Καπελώνη. Ο Παναγιώτης Μέντης μετέτρεψε το πρωτογενές υλικό σε θεατρικό έργο και η Μάνια Παπαδημητρίου δίνει σάρκα και οστά, σε μια καθημερινή φιγούρα που επέζησε της Ιστορίας. Μαζί της στη σκηνή παίζουν πιάνο, κλαρινέτο, φλάουτο και μαντολίνο οι μουσικοί Βασίλης Παπαδημητρίου, Χριστίνα Παπατριανταφύλλου, Αντιγόνη Σταυροπούλου.
Θα παρακολουθήσουμε μια διαρκώς µετέωρη προσωπική περιπέτεια. Η Αδαμαντία, γυναίκα και ανδρας, μάνα και πατέρας, σε µια οικογένεια που της ζητά να απολογηθεί για όσα λαχτάρησε αλλά δεν τα έζησε. Πρέπει να µεγαλώσει τα παιδιά της, µέσα σε ένα περιβάλλον που απαιτεί συµβάσεις και συµβιβασµούς
Από ένα νησί του Αιγαίου, στη Θεσσαλονίκη, στην Αλεξάνδρεια, στο Κάϊρο, στην Αθήνα. Ελλάδα και Αίγυπτος, αλλά πουθενά ρίζα και φιλόξενη πατρίδα. Η Ελλάδα µετά τον εµφύλιο. Η Ελλάδα του Καραµανλή, της Δικτατορίας, η Ελλάδα του Ανδρέα. Παράλληλα µε την Αίγυπτο του Νάσερ, του Σαντάτ, του Μουµπάρακ. Γεγονότα στο Σουέζ και στην Κύπρο. Πόλεµος των έξι ηµερών, Πολυτεχνείο… Και δίπλα σε όλα αυτά η ζωή µιας γυναίκας που πρέπει να φέρει σε τις δικές της προτεραιότητες.
ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ
Οπως αναφέρει ο σκηνοθέτης: Η Αδαμαντία, είναι σαν την Κλυταιμνήστρα. Δεν είναι μεν βασίλισσα, αλλά έχει δυο κόρες κι ένα γιο και περιμένει δέκα χρόνια τον άντρα της να επιστρέψει. Ο Παναγιώτης Μέντης πρόσθεσε αρώματα αιγυπτιακά, κρυμμένες ψυχολογίες και κάτι απόκρυφα μαγικά και έφτιαξε ένα κείμενο πρόβας, που παραδώσαμε στη Μάνια. Και η Μάνια Παπαδημητρίου βάζοντας τη υποκριτική της δεινότητα και το θεατρικό παρελθόν της, με τη βοήθεια των τραγουδιών του Σταύρου Σιόλα, ντυμένη με τα ρούχα της Κατερίνας Σωτηρίου, στο "σκηνικό" του Μανώλη Ζαχαριουδάκη, ζωντανεύει το θεατρικό πρόσωπο μιας γυναίκας που κάποτε υπήρξε".
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Θυμίζουμε πως η Μάνια Παπαδημητρίου είναι αριστούχος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Θέατρο Τέχνης. Εχει συνεργαστεί με Θέατρο Πόρτα - Ξένιας Καλογεροπούλου, Θέατρο Αμόρε, Εθνικό Θέατρο, Θεατρικό Οργανισμό Σκηνή, Θεατρικός Οργανισμός Εποχή, Κ.Θ.Β.Ε., ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Λαμίας και Ρόδου, Απλό Θέατρο και με την αφρόκρεμα των ελλήνων σκηνοθετών (Καρόλος Κουν, Γ. Λαζάνης, Μ. Κουγιουμτζής, Μ. Λυμπεροπούλου, Σ. Φασουλής, B.Παπαβασιλείου, Ρ.Πατεράκη, Κ. Νταλιάνης, Αντώνης Αντύπας, Σ. Ντουφεξής, Μ. Κακογιάννης, Π. Βούλγαρης, Λ. Βογιατζής κ.α.)
Εχει παίξει στις ταινίες "Τα Χρόνια της μεγάλης ζέστης" της Φ. Λιάππα,"Οι Αθηναίοι" του Β. Αλεξάκη, "Απ΄το χιόνι" του Σ. Γκορίτσα,"Η Γυναίκα που επιστρέφει" των Μ. Πάσσαρη, Ν. Σαββάτη, "Η Ληστεία" του Α. Καρδαρά, "Θα το Μετανοιώσεις" της Κ. Ευαγγελάκου (βραβείο Α΄γυναικείου ρόλου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2002), "Το Βλέμμα του Οδυσσέα" του Θ. Αγγελόπουλου, "Η Γυναίκα είναι Σκληρός Άνθρωπος" του Α. Καφετζόπουλου (2005), "Χρυσόσκονη" της Μαργαρίτας Μαντά (2009)
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr