SPOTLIGHT

/

Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος μιλάει στο thebest για την σχέση ζωής που έχει με την Πάτρα

Κοινοποίηση
Tweet

Όσα μας είπε με αφορμή την επίσκεψή του στην Πάτρα - " Το κοινό της Πάτρας έχει άποψη και κάτι να σου πει"

Ο Γεράσιμος  Ανδρεάτος θα βρεθεί στην Πάτρα την Κυριακή 15 Νοεμβρίου καθώς θα συμμετάσχει στην συναυλία «Είναι κάτι Ελλάδες». Πρόκειται για μια παράσταση-αναφορά στο ελληνικό τραγούδι την οποία παρουσιάζει το «ΗΔΥΦΩΝΟ».

Λίγο πριν την συναυλία το thebest.gr μίλησε μαζί του για όλα.

Της Κωνσταντίνας Τσίχλα

Ποια είναι η σχέση σας με την Πάτρα;

Με την Πάτρα έχω μια ξεχωριστή σχέση. Τραγουδούσα για δυο χρονιές το «Χάραμα» όταν ήμουν νέος.Το «λόγω τιμής» που αγαπήθηκε πολύ περιγραφή μια παρέα φοιτητών που είναι από την Πάτρα. Στην πορεία παντρεύτηκα μια κοπέλα από την Πάτρα. Λόγω της συζύγου μου την επισκέπτομαι συχνά την πόλη.

Ποια είναι τα αγαπημένα σας σημεία σε αυτή την πόλη;

Μου αρέσει ο μόλος, να περπατάω στο πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου. Μου αρέσει να πίνω καφέ στην πλατεία Ψηλών αλωνιών και στο Ρίο.

Φαίνεται ότι γνωρίζετε το κοινό της Πάτρας. Ποια είναι η εικόνα που έχετε διαμορφώσει γι΄ αυτό;

Το κοινό της Πάτρας αγαπάει την μουσική. Πρόκειται για έξυπνους ανθρώπους που έχουν άποψη και κάτι να σου πουν, Δεν θα το χαρακτήριζε κανείς εύκολο κοινό. Μάλλον δύσκολο. Έχει δει αρκετά πράγματα και γνωρίζει τι είναι αυτό που βλέπει , γιατί το βλέπει και αν του αρέσει ή όχι.

Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο κοινό της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των επαρχιακών πόλεων;

Υπάρχει ένας κώδικας συμπεριφοράς που από τόπο σε τόπο ξεχωρίζει. Υπάρχει μια διαφορά στον τρόπο που εκδηλώνεται το κοινό. Για παράδειγμα στην Αθήνα που δοκιμάζεται από δυσκολίες (στις μεγάλες πόλεις είναι πιο δύσκολα τα πράγματα απ’ ότι στις επαρχιακές πόλεις) το κοινό στην αρχή μιας εκδήλωσης είναι πιο «μαζεμένο». Οι άνθρωποι είναι φοβισμένοι, κλεισμένοι στον εαυτό τους. Χρειάζεται χρόνος μέχρι να «ξεκλειδωθεί» το κοινό σε αντίθεση με άλλες μικρότερες πόλεις. Οι άνθρωποι στην επαρχία είναι πιο ζεστοί, πιο φιλικοί, πιο ενθουσιώδεις.

Μετά από αρκετά χρόνια πορείας στον χώρο κάνοντας πράγματα «προσεγμένα»… Πόσο εύκολο θα λέγατε ότι είναι να διατηρήσει ένας καλλιτέχνης την ποιότητα του;

Ναι. Περνάει δύσκολες μέρες το καλό, ελληνικό τραγούδι. Η εξαφάνιση της δισκογραφίας κάνει δύσκολα τα πράγματα. Υπάρχουν κάποιες ελάχιστες εταιρείες που σου ζητάνε να πληρώσεις ο ίδιος τον δίσκο και μάλιστα χωρίς ποτέ να πάρεις πίσω τα χρήματα  αφού οι πωλήσεις των δίσκων έχουν πέσει κατά πολύ. Όλοι κατεβάζουν μουσική από το διαδίκτυο ενώ μεσολάβησε και η πειρατεία που κατέστρεψε εντελώς την δισκογραφία, τα δικαιώματα των δημιουργών,των ερμηνευτών , των ανθρώπων της δισκογραφίας γενικότερα.

Κάποια στιγμή που ανθούσε η δισκογραφία μπήκαν μέσα σε αυτή κερδοσκόποι και καθώς η αγορά της Ελλάδας είναι μικρή δεν μπόρεσε να αντέξει αυτή την εκμετάλλευση. Το αποτέλεσμα ήταν να συρρικνωθεί η μουσική παραγωγή . Τα ΜΜΕ άρχισαν να γίνονται ελεγχόμενα από κάποιους  που έχουν συμφέροντα κι έτσι οι καλλιτέχνες έχασαν τον τρόπο να φτάσει η δουλειά τους στον κόσμο. Για μένα αυτό είναι μια μορφή χούντας και δικτατορίας από την οποία δεν ξέρω πώς μπορούμε να γλιτώσουμε.

Έχετε αδικηθεί από τα Μέσα;

Θεωρώ ότι κι εγώ αλλά κι άλλοι πολύ συνάδελφοι έχουμε πέσει θύματα αυτής της κατάστασης.

Ποιες στιγμές στην πορεία σας ξεχωρίζετε;

Είναι πολλές οι καλές; στιγμές που θα θυμάμαι για πάντα. Είναι δισκογραφικές δουλειές(«Στην σκέψη της τρελής», «Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια», «Ο γκρεμός»). Είναι οι συνεργασίες με τον Χρήστο Νικολόπουλο, τον Παντελή Θαλασσινό, τον Βαγγέλη Κορακάκη, τον Δημήτρη Παπαδημητρίου. Θυμάμαι ακόμη την συνύπαρξη μου επί σκηνής την συνύπαρξη μου με την Δήμητρα Γαλάνη, τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, την Ελένη Τσαλιγοπούλου.

Έχω κάνει και κάποια δικά μου τραγούδια. Για παράδειγμα ο Βασίλης Σκουλάς έχει τραγουδήσει ένα τραγούδι μου με τίτλο «Όσοι τα μαύρα φόρεσαν» σε στίχους του Βασίλη Καζούλη. Ήταν μια συγκινητική στιγμή αυτή για εμένα. Είμαι χαρούμενος και για την χρονιά που διανύουμε. Έχουν αγαπηθεί κάποια τραγούδια από την νέα μου δισκογραφική δουλειά που έχουν αγαπηθεί. Για παράδειγμα το «Μην τολμήσεις», ένα ντουέτο με την Γιώτα Νέγκα.

Τι θα ακούσουν αυτή την φορά οι Πατρινοί από εσάς;

Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών θα πραγματοποιηθεί μια συναυλία με τίτλο «Είναι κάτι Ελλάδες» που αφορά το ελληνικό, έντεχο τραγούδι.Πρόκειται για μια ομάδα νέων παιδιών που έχουν την επιμέλεια. Τραγουδούν και παίζουν  με την «εποπτεία» του Σάκη Παπαδημητρίου. Υπάρχει και χορωδία Επτανήσιων, θα ακουστούν πολλά τραγούδια, θα πω κι εγώ κάποια.

Είμαι φιλοξενούμενος. Χαίρομαι πολύ που συμπράττουμε . Περιμένω με αγωνία που θα μοιραστούμε αυτά τα τραγούδια στην σκηνή. Θα ακουστεί το τραγούδι «Σύγισα» από την τελευταία μου δισκογραφική δουλειά. Στον δίσκο το τραγουδάμε με ρον Θάνο Μικρούτσικο.

Ευχές για τους αναγνώστες μας…

Να έχουν υγειά και να βρίσκουν χρόνο για τον εαυτό τους. Να είμαστε σε εγρήγορση γιατί οι «πονηροί καιροί» χρειάζονται επαγρύπνηση έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να ενωθούμε και να αγωνιστούμε για να  έχουμε δικαίωμα στο αύριο και στην ελπίδα.

 

 

Το ΗΔΥΦΩΝΟ παρουσιάζει τη μουσική παράσταση «Κάτι Ελλάδες» στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015 στις 8 μ.μ. Πρόκειται για μια παράσταση-αναφορά στο ελληνικό τραγούδι στην οποία συμμετέχουν:

Μουσικό σχήμα «Ηχότροπον»

Χορωδία Επτανησίων Πάτρας

Χορωδία Μυρτουντίων

Μαέστρος: Λένα Σουρμελή

Τραγουδούν:

Θοδωρής Νικολάου

Νανά Νικολάου

Φιλική συμμετοχή

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΝΔΡΕΑΤΟΣ

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Spotlight