ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πετιμέζι από την Βάρδα Ηλείας: Ο Νίκος Παπαδόπουλος μας δείχνει πώς φτιάχνεται - ΦΩΤΟ

Πομώνης Γιάννης
giannispomonis@gmail.com , Facebook Page
Κοινοποίηση
Tweet

Πολλοί το έχουν ακούσει, λίγοι γνωρίζουν τι είναι

Πολλοί έχουν ακούσει την λέξη λίγοι γνωρίζουν τι πραγματικά σημαίνει. Οι περισσότεροι το έχουν συνδυάσει με το υπερβολικά γλυκό. "Μου έκανε τον καφέ πετιμέζι" λένε κάποιοι. Τι είναι όμως το πετιμέζι, πως παράγεται και από ποια υλικά. Ο νέος αγρότης από την Βάρδα Ηλείας (ζει στην Πάτρα με την οικογένειά του), Νίκος Παπαδόπουλος μας κοινοποίησε τις φωτογραφίες κατα τη διαδικασία παραγωγής του, η οποία διήρκησε τουλάχιστον 15 ώρες.

Πετιμέζι ονομάζεται το παχύρρευστο προϊόν από το μούστο των σταφυλιών μετά από βράσιμο, χωρίς προηγούμενη ζύμωση, το οποίο χρησιμοποιείται από τους Έλληνες και χρησιμοποιήθηκε και από τους αρχαίους Ρωμαίους. Οι Ρωμαίοι το χρησιμοποίησαν στη μαγειρική σε διάφορες εκδόσεις από πετιμέζι με ονομασίες sapa, defrutum και carenum. Η τουρκική του ονομασία είναι Pekmez.

Μεγάλη εξειδίκευση παρατηρείται στην Κρήτη, στη Ζάκυνθο και σε διάφορα άλλα μέρη της Ελλάδας. Το πετιμέζι παράγεται από το παρατεταμένο βράσιμο μούστου για ώρες, μέχρι να γίνει σκούρο και σιροπιαστό και διατηρείται για μεγάλο χρόνο. Αποτελούσε μια από τις αρχαίες γλυκαντικές ουσίες, μαζί με το μέλι και χρησιμοποιείτο σαν υποκατάστατο της ζάχαρης, όταν η ζάχαρη ήταν πάρα πολύ ακριβή ή για υγιεινή διατροφή. Η γεύση του δεν είναι μόνο γλυκιά, αλλά πολύ πιο σύνθετη, με ελαφρά πικρό υπόβαθρο.

Χρησιμοποιείται σε γλυκά κατά το ψήσιμο και επίσης ως ένα γλυκό επικάλυμμα για μερικά φαγητά, γλυκά ή σαλάτες. Χρησιμοποιείται σήμερα σε ολόκληρη την Ελλάδα και μπορεί να παράγεται για χρήση στο σπίτι, ή για πώληση στο εμπόριο με διάφορες εμπορικές ονομασίες. Υπάρχουν ανοιχτόχρωμα και σκουρόχρωμα σιρόπια και αυτά εξαρτώνται από τον τύπο του σταφυλιού που χρησιμοποιείται, καθώς και από τον τρόπο που το βράζουμε (σε κατσαρόλες σε μεγάλες ποσότητες οπότε γίνεται σκούρο ή λίγο-λίγο στο τηγάνι, οπότε γίνεται ανοιχτόχρωμο).

Το πετιμέζι δεν πρέπει να συγχέεται με τον μούστο. Μούστος είναι ο χυμός (γλεύκος) που παράγεται όταν στύψουμε τα σταφύλια, χωρίς βράσιμο. Ο βρασμένος μούστος ονομάζεται και κομμένος μούστος. Ανάλογα με τον χρόνο βρασίματος παράγεται πετιμέζι σε διάφορες πυκνότητες.

Βρασμός το πρωί

Βρασμός το πρωί

Βρασμός το μεσημέρι

Βρασμός το μεσημέρι

Βρασμός το απόγευμα

Βρασμός το απόγευμα

Βρασμός το βράδυ - Το μείγμα έχει μειωθεί αισθητά σε ποσότητα

Βρασμός το βράδυ - Το μείγμα έχει μειωθεί αισθητά σε ποσότητα

ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΕΤΙΜΕΖΙ

Παίρνουμε σταφύλια φρέσκα και τα στίβομε. Βάζομε τον χυμό τους σε ένα τσικάλι και μέσα ρίχνομε 1 φλυτζάνα στάχτη ή ασπρόχωμα που έχομε δέσει μέσα σ'ένα καθαρό πανί. Βράζομε το μούστο με τη στάχτη 20-30 λεπτά αφαιρώντας τον αφρό πού σχηματίζεται και μετά τον κατεβάζομε από την φωτιά και τον αφήνομε 12 ώρες να κατασταλάξει. Σουρώνουμε τον μούστο από διπλό τουλουπάνι, φροντίζοντας να μην μετακινήσομε το κατακάθι του, τον βάζομε ξανά στη φωτιά και τον αφήνομε να βράσει ώσπου να πάρει χρώμα και να γίνει ένα πηχτό σιρόπι. Αυτό είναι το πετιμέζι το οποίο χρησιμοποιείται για τηγανίτες, πίτες, μουστοκούλουρα και άλλα γλυκά.

ΥΛΙΚΑ:
1. ΜΟΥΣΤΟΣ
2. 3 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΣΤΑΧΤΗ ΑΠΟ ΞΥΛΟΚΑΡΒΟΥΝΑ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: Ριχνετε μουστο σ΄ενα καζανι και το βαζετε να βρασει. Μεσα στον μουστο ριχνουμε ενα πανακι δεμενο, μεσα στο οποιο εχουμε βαλει τη σταχτη. Αφηνουμε τον μουστο να βρασει και τον ξαφριζουμε με μια τρυπητη κουταλα. Oταν βρασει καλα κατεβαζουμε το καζανι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Αφηνουμε να κρυωση, βγαζουμε το πανακι με τη σταχτη και το σουρωνουμε απο το ψιλο πανι, σε αλλο καζανι. Αφηνουμε να βρασει μεχρι να δεσει.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Μετα που βρασει το κατεβαζουμε και το αφηνουμε να κρυωση. Τοποθετουμε το πετιμεζι σε γυαλινα η πηλινα δοχεια.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις