WELL BEING

/

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την τροφική δυσενεξία

Κοινοποίηση
Tweet

Τι είναι και πώς επηρεάζει

Πολλές φορές  κάποιες τροφές προκαλούν φούσκωμα, αδιαθεσία και πονοκέφαλο σε μερικούς ανθρώπους που τις καταναλώνουν.

Η τροφική δυσανεξία είναι μια αρνητική αντίδραση του οργανισμού λόγω της υπερευαισθησίας που αφορά ένα ή περισσότερα «φυσιολογικά» συστατικά συγκεκριμένων τροφών. Η δυσανεξία σε ένα  άτομο μπορεί να ανακαλυφθεί τυχαία και να εμφανιστεί αργά στη ζωή του. Αυτό σημαίνει ότι κάποια τροφή μπορεί να μην ενοχλούσε το άτομο στην παιδική του ηλικία και να του παρουσιάσει συμπτώματα ύποπτα στην ενήλικη ζωή του ή και το αντίστροφο.

Μερικά από τα πιο συνήθη συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε είναι: διάρροιες, μετεωρισμός, τάση για εμετό, στομαχόπονος, δυσπεψία, έντονος πονοκέφαλος, σπαστική κολίτιδα, πόνοι στις αρθρώσεις, ναυτία και ζάλη και αδικαιολόγητη κούραση.

Εάν παρατηρείτε τα παραπάνω συμπτώματα να εμφανίζονται με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών τότε τα συμπτώματα αυτά πρέπει να σας βάλουν σε υποψία  όσον αφορά την  τροφική δυσανεξία.

Αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι η τροφική δυσανεξία δε συσχετίζεται με την τροφική αλλεργία, γιατί δεν συμμετέχει το ανοσολογικό σύστημα. Είναι μια «ανικανότητα του οργανισμού» να πέψει κάποιο συστατικό του τροφίμου λόγω έλλειψης συγκεκριμένου ενζύμου. Δεν ευθύνεται κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο, αλλά κάποιο συστατικό που υπάρχει στη φύση του τροφίμου ή χρησιμοποιείται ως πρόσθετο υλικό.

Οι πιο διαδεδομένες δυσανεξίες είναι αυτή στη λακτόζη και στη γλουτένη. Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι το ένζυμο λακτάση που  απουσιάζει από το πεπτικό σύστημα και δεν γίνεται η πέψη της λακτόζης που περιέχεται στο αγελαδινό γάλα.

Η δυσανεξία στη γλουτένη σχετίζεται με την κοιλιοκάκη  που είναι μια παθολογική κατάσταση του λεπτού εντέρου, προερχόμενη από τη γλουτένη. Η γλουτένη που βρίσκεται στα τρόφιμα καταστρέφει το βλεννογόνο του εντέρου, εμποδίζοντας την πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό. Αποτέλεσμα αυτού ο υποσιτισμός και η ανεπάρκεια απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Άλλες δυσανεξίες σχετίζονται με τη γλυκόζη, τη φαινυλαλανίνη (φαινυλοκετονουρία) και τα κουκιά (κυάμωση).

Πηγή:govastileto.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Well Being