ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ηλεία - Σκουπίδια: Η ενδιάμεση λύση περνά μέσα από τη μόνιμη

Κοινοποίηση
Tweet

Κινητή μονάδα μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης

Μπορεί η ανακοίνωση του ΦΟΔΣΑ Ηλείας για τη χθεσινή συνεδρίαση να παρουσίασε πως υπήρξε ομοφωνία στην λήψη των αποφάσεων για την ενδιάμεση διαχείριση και την επαναβεβαίωση της υλοποίησης του εργοστασίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ωστόσο στη διάρκεια της συζήτησης υπήρξαν πολλές διαφωνίες.

Η πρόταση της ενδιάμεσης διαχείρισης «πατά» στους περιβαλλοντικούς όρους που ισχύουν για την κατασκευή του εργοστασίου και του ΧΥΤΥ, καθώς πρόκειται για κινητή μονάδα μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Φορέα στη Γαστούνη, απόντων των δημάρχων Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ μάλιστα αρχικά τέθηκε θέμα αναβολής της.

Ξεκίνησαν διαφωνώντας
Ίσως η πιο σημαντική διαφωνία αυτή του δημάρχου Πύργου Γαβρίλη Λιατσή, που επανέλαβε τη θέση του να μην προχωρήσει το θέμα του εργοστασίου, που «κάλυψε» όμως στη συνέχεια πολύ διπλωματικά λέγοντας πως δεν θέλει ο δήμος Πύργου να σταθεί εμπόδιο στο κοινό καλό.

Η δεύτερη σημαντική διαφωνία που προηγήθηκε και οδήγησε και στην αναβολή της συζήτησης για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και του δήμου Πηνειού για την παραχώρηση δημοτικής έκτασης για την λειτουργία σταθμού μεταφόρτωσης των ανακυκλώσιμων ήταν αυτή του δημάρχου Πηνειού Αλέξη Καστρινού.

Έθεσε θέμα μη καταβολής εισφορών στο φορέα λόγω ανταποδοτικότητας της παραχώρησης της έκτασης, βάση απόφασης που έχει λάβει το ΔΣ Πηνειού. Εκεί παρενέβη ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής που προσέφερε έκταση 50 στρεμμάτων στην Αγκινάρα με έξοδα του δήμου Πύργου για τη δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης των ανακυκλώσιμων υλικών.

Την προοπτική αυτή έσπευσε να αποκλείσει ο δήμαρχος Ήλιδας και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, θέτοντας θέμα περιβαλλοντικών όρων και σε αυτή την περίπτωση που πρέπει να υπάρχουν για μια τέτοια εγκατάσταση. Υποστήριξε πως θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο όμως οι διαδικασίες θα ήταν αρκετά χρονοβόρες.

Παράλληλα αναφέρθηκε από τον αντιδήμαρχο Πύργου κ. Μπέλτσο και η πρόταση της Ελληνικής Εταιρίας Ανακύκλωσης για παροχή εξοπλισμού και δημιουργία αντίστοιχου χώρου στην Οσία Ξένη.

Η τελική πρόταση για την ενδιάμεση λύση
Στην πορεία της συζήτησης του φλέγοντος θέματος της διαχείρισης των σκουπιδιών ο κ. Λιατσής δεν σταμάτησε στιγμή να υπενθυμίζει πως κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές στην πόλη του Πύργου με τα σκουπίδια.

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος έκανε μια αναδρομή – ενημέρωση στα μέλη του ΦΟΔΣΑ για τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση της Αθήνας με τους αρμοδίους υπουργούς και φορείς και αποκάλυψε πως υπάρχει θέμα με την αδειοδότηση του δεματοποιητή που και ο ίδιος βρήκε μπροστά του όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του και ενώ είχε ξεκινήσει αυτού του είδους η διαχείριση σκουπιδιών.

Από τις προτάσεις που ακούστηκαν ήταν και αυτή της μεταφοράς του δεματοποιητή στο χώρο του ΧΥΤΥ, ώστε να καλύπτεται και με τους περιβαλλοντικούς όρους που «σκοντάφτουν» αυτή την ώρα σε πληθυσμιακά κριτήρια. Ο δήμαρχος Ήλιδας απαντώντας στις φωνές εκείνες που ακούστηκαν και αμφισβήτησαν το θέμα της κατασκευής του εργοστασίου, είπε ως επισήμως η κυβέρνηση δεν έχει σταματήσει αυτές τις διαδικασίες παρά μόνο ακούγονται σχόλια για «φαραωνικά» εργοστάσια.

Στην πορεία για την απόφαση σχετικά με την μόνιμη λύση ο κ. Λιατσής είπε πως η προσωρινή λύση μπορεί να γίνει και μόνιμη χωρίς να χρειαστεί να υπάρξει σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με θετικά αποτελέσματα.

Η τελική και επίσημη πρόταση
Σύμφωνα και με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΦΟΔΣΑ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης αποφασίστηκαν τα εξής: 
«Πρώτον όσον αφορά την εξέλιξη και την πορεία υλοποίησης της «ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Ν. ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΥΤΥ», για άλλη μία φορά επαναβεβαιώθηκε ομόφωνα η θέση του ΦΟΔΣΑ πως η υλοποίηση του εργοστασίου είναι η οριστική λύση του ζητήματος της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στο Νομό Ηλείας.

Δεύτερον όσον αφορά την υλοποίηση της ενδιάμεσης διαχείρισης μέχρι την ολοκλήρωση του έργου «ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Ν. ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΥΤΥ» ομόφωνα λήφθηκε η απόφαση για την υλοποίηση μιας κινητής μονάδας μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης ΦΟΔΣΑ Ν. Ηλείας. Πρόκειται για μια κινητή μονάδα που θα παραλαμβάνει σύμμεικτο υλικό (δηλαδή το υλικό του πράσινου κάδου) αφού προηγηθεί διαλογή στην πηγή και από αυτή τη διαδικασία θα προκύπτουν 3 ρεύματα:

Α) Ανακυκλώσιμο Υλικό, Β) Οργανικό Υλικό που θα πηγαίνει για κομποστοποίηση, Γ) Υπόλειμμα το οποίο θα διατίθεται στο ΧΥΤΥ (στραγγίδια και οποιοδήποτε άλλο υλικό θα καταλήγει στον βιολογικό καθαρισμό που θα ολοκληρωθεί με την λειτουργία του ΧΥΤΥ). 

Η μονάδα ευελπιστούμε να είναι έτοιμη για λειτουργία με την ολοκλήρωση των εργασιών του ΧΥΤΥ (το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους). Άμεσα ο ΦΟΔΣΑ αναλαμβάνει την διαδικασία για την σύνταξη μελέτης και των τευχών δημοπράτησης των παραπάνω, όπου θα τα φέρει ως θέμα στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα προς έγκριση (το αργότερο σε είκοσι ημέρες). Εκτίμηση μας είναι πως θα είμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα που μας έχει θέσει το Υπουργείο» καταλήγει η ανακοίνωση του ΦΟΔΣΑ.

ilialive.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις