ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στην σχεδίαση αποστολών με πυρηνικά εκπαιδεύτηκε το 2014 η Αεροπορική βάση του Αράξου- Το παρελθόν της βάσης

Κοινοποίηση
Tweet

Aνέκαθεν η αεροπορική βάση Αράξου (116 ΠΜ) ήταν ενταγμένη στα σχέδια με τα πυρηνικά του ΝΑΤΟ

Και στην σχεδίαση αποστολών με πυρηνικά εκπαιδεύτηκε το 2014 η Αεροπορική βάση του Αράξου με τα σούπερ F-16 στο πλαίσιο άσκησης του ΝΑΤΟ. Η ΝΑΤΟική δραστηριότητα έγινε τον περασμένο Μάρτιο (11-13) και είχε την ονομασία STEDFAST NERVE II  με ακριβές αντικείμενο'' εκπαίδευση στη σχεδίαση επί πυρηνικών αποστολών''.

Η άσκηση πυρηνικού σχεδιασμού της 116 Πτέρυγας Μάχης ανακοινώθηκε  από το ΓΕΕΘΑ μαζί με τον κατάλογο με τις κυριότερες Διεθνείς Επιχειρησιακές Δραστηριότητες που πήραν μέρος οι Ελληνικες Ένοπλες Δυνάμεις το 2014. Έχει δε τον χαρακτήρα ετήσιου απολογισμού.

Να θυμίσουμε ότι ανέκαθεν η αεροπορική βάση Αράξου (116 ΠΜ) ήταν ενταγμένη στα σχέδια με τα πυρηνικά του ΝΑΤΟ, φιλοξενούσε δε μέχρι και το 2001 πυρηνικές κεφαλές 11 πυρηνικές βόμβες των ΗΠΑ τύπου Β 61.Οι βόμβες απομακρύνθηκαν με μυστική επιχείρηση των ΗΠΑ προς την Ιταλία και εν συνεχεία προς άγνωστη κατεύθυνση.





Για πρώτη φορά τοποθετήθηκαν στον Αραξο πυρηνικά το 1962. Η Ελλάδα ουσιαστικά συμμετείχε στην πυρηνική αεροπορική δύναμητου ΝΑΤΟ  με αεροσκάφη τύπου F-104, τη γνωστή μοίρα «Στράικ», μέχρι το 1992, όποτε τα αεροσκάφη αυτά αποσύρθηκαν από το ελληνικό οπλοστάσιο. Από τότε και μετά  δεν φαίνεται έχει εντάξει μαχητικά αεροσκάφη της στην πυρηνική δύναμη της Συμμαχίας, αν και θεωρητικά τα ελληνικά F-16 είναι διπλού ρόλου και βάσει της διαμόρφωσής τους  μπορούν  να φέρουν πυρηνικά από τεχνικής-μηχανικής πλευράς. Ωστόσο παλιοτερες αναφορές αρμοδίων πηγών έλεγαν ότι η ελληνική ΠΑ δεν έχει προμηθευτεί, το σχετικό αναγκαίο λογισμικό από τις ΗΠΑ.

Και  εικονική άσκηση χρήσης πυρηνικών

Πάντως εικονική άσκηση χρήσης πυρηνικών όπλων και εγκαταστάσεων του ΝΑΤΟφερετια να έγινε (τουλάχιστον) και τον Δεκέμβριο του  2010 γύρω από τη βάση του Αραξου στην Πελοπόννησο.

Η άσκηση αποσκοπούσε στο  να δοκιμάστούν τα συστήματα των υπόγειων πυρηνικών αποθηκών της βάσης, που σύμφωνα με τον ΝΑΤΟϊκό σχεδιασμό πρέπει να είναι πάντα λειτουργική και «ετοιμοπόλεμη» για υποστήριξη. Το σενάριο της διήμερης άσκησης-δοκιμής αφορούσε τότε - όπως είχαν γράψει ΤΑ ΝΕΑ-  τον έλεγχο των Δικτύων Επικοινωνίας που συνδέουν τις (άδειες) αποθήκες με το κεντρικό στρατηγείο της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Περιλάμβανε  δε, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που είχαν μιλήσει τότε, σειρά εκπομπών και λήψης απόρρητων εντολών σχετικά με (εικονικά) ζητήματα που αφορούν αποθήκευση, έλεγχο, φόρτωση και λοιπές διαδικασίες- ''όλα με καθαρά τεχνικό στόχο'', όπως είχε αναφέρει τότε στην εφημερίδα, ενημερωμένη πηγή του ελληνικού Πενταγώνου. Τότε η  εν κρυπτώ προετοιμασία για τη δοκιμή του άκρως απόρρητου δικτύου επικοινωνιών, που γίνεται ανά 1 ή 2 χρόνια σε όλες τις βάσεις που έχουν ή μπορούν να δεχθούν αμερικανικά πυρηνικά όπλα, είχε πυροδοτήσει φήμες περί μεταφοράς πυρηνικών στον Αραξο- που διαψεύστηκαν.Παρόμοιες φήμες είχαν κυκλοφορήσει και το 2007 όταν έγινε επιθεώρηση των άδειων, αλλά καλοσυντηρημένων υπόγειων αποθηκών στον Αραξο.

Οι απόθήκες διατηρούνται συμβατικά - η φύλαξη του Αράξου

Η Ελλάδα, στο πλαίσιο του συμμαχικού σχεδιασμού Πυρηνικής Αποτροπής, έχει την υποχρέωση να διατηρεί τις αποθήκες αυτές με δυνατότητες φιλοξενίας όπλων σε περίπτωση κρίσης. Τη δεκαετία του ΄90, μάλιστα, έγινε αναβάθμιση αρκετών συστημάτων τους. H βάση του Αραξου είναι μια καλά συντηρημένη μονάδα - μάλιστα σχετικά πρόσφατα στήθηκε ουσιαστικά εκ του μηδενός για να υποδεχθεί  τα νέα βελτιωμένα F-16 αλλά και τα νέα όπλα μακρού πλήγματος, η φύλαξη των οποίων απαιτεί αυστηρές προδιαγραφές.

Σύμφωνα με τότε  κυβερνητικές δηλώσεις στην  Συνοδό Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβώνα το 2010 , ο πυρηνικός σχεδιασμός του ΝΑΤΟ αποφασίστηκε να παραμείνει σε ισχύ, ενώ για την Ελλάδα αναφέρθηκε ότι δεν μας έχει ζητηθεί η ανανέωση του στόλου και δεν γίνεται καν συζήτηση γι΄ αυτό. Με την ίδια ευκαιρία κορυφαίος αξιωματούχος του  είχε πει  ότι σε όλα τα προγράμματα εκπαίδευσής του ΝΑΤΟ μετέχουν και Έλληνες αξιωματικοί.

onalert

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις