ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Οι βασανιστές της Χούντας «εξομολογούνται»

Κοινοποίηση
Tweet

Τι είπαν στη ψυχολόγο Μίκα Χαρίτου – Φατούρου

Ξυλοδαρμοί, ηθική και ψυχική εκμηδένιση, καψόνια χωρίς αιτία, εξευτελισμός, βρίσιμο, βουρδουλιές κι απάνθρωπα μαρτύρια. Όλα αυτά μέρος ενός «καλοστημένου» εκπαιδευτικού συστήματος που στόχο είχε να δημιουργήσει τους βασανιστές του δικτατορικού ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Οι περιγραφές των ίδιων των μετέπειτα βασανιστών της χούντας έχουν καταγραφεί στο βιβλίο-μελέτη της Κλινικής Ψυχολόγου Μίκας Χαρίτου-Φατούρου «Ο βασανιστής ως όργανο της κρατικής εξουσίας» σοκάρουν. Δικαιολογία ή απάντηση;

Η ίδια η διακεκριμένη Ελληνίδα ψυχολόγος και καθηγήτρια, μετά την έρευνά της είχε καταλήξει ότι «βασανιστής γίνεσαι, δεν γεννιέσαι».

Το προσεκτικά σχεδιασμένο σύστημα εκπαίδευσης επέλεγε και εκπαίδευε τους υποψήφιους βασανιστές που ήταν νέοι, περίπου 22 ετών, κυρίως από φτωχές αγροτικές οικογένειες. Είχαν «καθαρό» οικογενειακό πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων.

Οι  δεκαέξι πρώην «Εσατζήδες» διαφόρων βαθμών που μίλησαν στην καθηγήτρια, περιγράφουν έναν εφιάλτη. Που αφού τον έζησαν οι ίδιοι, τον μετέφεραν με σαδιστική διάθεση σε όσους βασάνισαν όταν πέρασαν την ειδική εκπαίδευση.

Τα λεγόμενά τους διασταυρώθηκαν με μαρτυρίες κρατουμένων που βασανίστηκαν απ αυτούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ερωτώμενοι, ενώ ζήτησαν να κρατηθεί η ανωνυμία τους αισθάνθηκαν ανακούφιση που μπόρεσαν να μιλήσουν για τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους σχετικά με τις μέρες που πέρασαν στο ΕΑΤ/ΕΣΑ.

Η συγγραφέας διαπίστωσε ότι «οι κρατικοί βασανιστές δεν ήταν άτομα με σαφή προδιάθεση που αρέσκονταν να βασανίζουν ανθρώπους, αλλά στην πραγματικότητα ήταν συνηθισμένοι άνθρωποι που είχαν εκπαιδευτεί προσεκτικά για να γίνουν βασανιστές υπακούοντας σε μια εξουσία βίας».

Πηγή: enikos.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις