Σε οικονομικό στραγγαλισμό η Αυτοδιοίκηση
Ανοιχτό παραμένει το θέμα της μεταφοράς των 200.000 μαθητών σε όλη τη χώρα και μετά την συνάντηση των Περιφερειαρχών με τον Υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη στην οποία συμμετείχε και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Ο Υπουργός Εσωτερικών επικαλούμενος την αδυναμία της συντριπτικής πλειονότητας των Δήμων να ολοκληρώσουν τη διαδικασία των διαγωνισμών για την μεταφορά των μαθητών, αρμοδιότητα που περιήλθε στους Δήμους με το νόμο του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», ζήτησε την σύμφωνη γνώμη των Περιφερειαρχών, ώστε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου οι Περιφέρειες να αναλάβουν την ευθύνη ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός αλλά και οι Περιφερειάρχες που συμμετείχαν στην σύσκεψη έθεσαν από κοινού στον Υπουργό τις προϋποθέσεις, ώστε να αναλάβουν εκ νέου την αρμοδιότητα της μεταφοράς των μαθητών για την σχολική χρονιά που αρχίζει σε λίγες ημέρες.
Ο κ. Σγουρός ζήτησε να υπάρξουν συγκεκριμένες έγγραφες δεσμεύσεις και εάν είναι δυνατόν νομοθετικές διασφαλίσεις πέραν των οικονομικών υποχρεώσεων που έχει το Κράτος απέναντι στις Περιφέρειες από την περσινή χρονιά, αλλά και τις υποχρεώσεις που θα προκύψουν για την επόμενη σχολική περίοδο.
Συμφωνήθηκε η τελική απόφαση των Περιφερειαρχών να σταλεί εγγράφως προς το Υπουργείο, αφού αναλάβει εγγράφως και το ίδιο τις δεσμεύσεις που ζητήθηκαν.
Παράλληλα, οι Περιφερειάρχες έθεσαν με ιδιαίτερη έμφαση το τεράστιο πρόβλημα των περικοπών των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων προς τις Περιφέρειες που ξεπερνά σε ορισμένες ακόμη και το 68% σε σχέση με το 2011.
Συγκεκριμένα οι 13 Περιφέρειες το πρώτο εξάμηνο του 2012 έχουν λάβει 59.012.692 ευρώ ενώ το 2011 έλαβαν 337.291.859 ευρώ και το 2010 343.589.516 ευρώ.
Επισημάνθηκε προς την ηγεσία του Υπουργείου ότι ενώ είναι αντιληπτό το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα της χώρας εντούτοις οι μεγάλες περικοπές των ΚΑΠ θα οδηγήσουν τις Περιφέρειες σε ουσιαστική πτώχευση, αφού δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν όχι μόνο στις λειτουργικές τους ανάγκες αλλά σε εκπλήρωση στοιχειωδών υποχρεώσεων τους προς τους πολίτες.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να δοθούν οι αναγκαίοι πόροι και να αποφευχθούν τα χειρότερα σε ένα νέο θεσμό που όπως είπε η Κυβέρνηση τον πιστεύει και τον στηρίζει.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr