Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η περιοχή της Αγίας Σοφίας στο πέρασμα των χρόνων - Από τις αλάνες στα νέα πάρκα και την ανάπλαση

Η περιοχή της Αγίας Σοφίας στο πέρασμα τ...
Παπαδάκου Γωγώ
[email protected]

Δείτε ΦΩΤΟ

Δύο  «κλικ» από μια περιοχή της Πάτρας που άλλαξε άρδην μέσα σε λίγες δεκαετίες.

Τέσσερις πιτσιρικάδες φωτογραφίζονται ψηλά στην Αστιγγος, στο ύψος της Σάμης, όπου υπήρχε παλιά μια αλάνα (αρχείο Πέτρου Πανουσιάν).

Η οδός Αγίας Σοφίας, σε φωτογραφία της 12-9-1971.

Διακρίνεται ο παλιός ναός, που θεμελιώθηκε τον Απρίλιο του 1971 και εγκαινιάστηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1971 (134 μέρες μετά). Είχε πρόχειρη κατασκευή, καθώς υπήρχε πρόβλεψη για ανέγερση μεγαλοπρεπέστερου ναού.

Ετσι κατεδαφίστηκε λίγα χρόνια μετά, το 1982.

Στις 7 Μαρτίου 1982 έγινε η θεμελίωση του νέου ναού και την 1η Οκτωβρίου του 1989 τα εγκαίνιά του («Ο νέος ιερός ναός της Αγίας Σοφίας Πατρών» του Τάσου Φιλιππόπουλου).

Η ευρύτερη περιοχή σήμερα

Η ευρύτερη περιοχή σήμερα

Η ευρύτερη περιοχή σήμερα

Το περασμένο φθινόπωρο εντάχθηκε στο πρόγραμμα αναβάθμισης κι αξιοποίησης δημοσίων χώρων, το τμήμα της περιοχής που βρίσκεται δίπλα από μεγάλο σούπερ μάρκετ στο κάτω μέρος της Αγίας Σοφίας, εκεί όπου παλαιότερα λειτουργούσε το λούνα παρκ του Αγίου Αλεξίου και μέχρι σήμερα ήταν μία αναξιοποίητη έκταση, η οποία όπως έχουν υποσχεθεί οι δημοτικοίπαράγοντες σύντομα θα διαμορφωθεί σε μία σύγχρονη πλατεία, αλλάζοντας ριζικά την εικόνα της περιοχής, η οποία βρίσκεται στον αστικό ιστό της πόλης και είναι από τις πλέον πυκνοκατοικημένες.

Η μελέτη που εντάσσεται στο πρόγραμμα αναβάθμισης και αξιοποίησης κοινόχρηστων χώρων σε περιοχές του Δήμου Πατρέων, αναφέρεται στην διαμόρφωση πλατείας και πεζόδρομων στον κοινόχρηστο χώρο του Δήμου Πατρέων που περιβάλλεται από τις οδούς Αγ. Σοφίας και Ιωαννίνων, και Θράκης.

Η συνολική έκταση είναι 3.018,56 μ2 και χαρακτηρίζεται από την αρμονική συνύπαρξη του ορθογώνιου σχήματος και τις ήπιες υψομετρικές διαφορές (τάξεως έως 2%) που ξεκινούν κυρίως από τα κεντρικά σημεία της πλατείας και πεζοδρόμων και καταλήγουν στις άλλες δύο πλευρές που βρίσκονται επί των οδών Αγ. Σοφίας και Ιωαννίνων. Επιπλέον, η μελέτη περιλαμβάνει την διαμόρφωση των πεζόδρομων παράλληλα της πλατείας, συνολικής επιφάνειας 1.251,84 μ2

Η αρχιτεκτονική πρόταση περιλαμβάνει παρεμβάσεις και υλικά φιλικά στο περιβάλλον, με έμφαση στον εμπλουτισμό του πρασίνου, καθώς δημιουργείται ένας πνεύμονας πρασίνου με περιβαλλοντική ευαισθησία - χρηστικότητα και πρόβλεψη δραστηριοτήτων για πολίτες όλων των ηλικιών και δυνατότητα πρόσβασης ΑΜΕΑ σε όλα τα σημεία της πλατείας.

Συγκεκριμένα, η πλατεία χωρίζεται σε 3 ζώνες, οι οποίες θα έχουν τον δικό τους χαρακτήρα και λειτουργικότητα. Η ζώνη επί της Αγ. Σοφίας (το πλακόστρωτο τμήμα με βοτσαλόπλακες) θα είναι η πλατεία για όσους επιθυμούν να περάσουν τον χρόνο τους στα καθιστικά – παρτέρια παρακολουθώντας την κίνηση της οδού Αγ. Σοφίας.

Η κεντρική ζώνη, δηλαδή η πράσινη περιοχή διαμορφώνεται ως πάρκο - κήπο με τραπεζόπαγκους.

Η ζώνη στην πλευρά της οδού Ιωαννίνων, διαμορφώνεται σε σύγχρονο παιδότοπο για ηλικίες 1-17 ετών, ο οποίος θα είναι χωρισμένος σε ηλιακές ομάδες και δραστηριότητες.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις