Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πώς πρώην ιδιωτική κλινική της Πάτρας έγινε πρωτότυπο συγκρότημα φοιτητικών κατοικιών!

Πώς πρώην ιδιωτική κλινική της Πάτρας έγ...
Παπαδάκου Γωγώ
[email protected]

Δείτε ΦΩΤΟ

Η πρώην ιδιωτική κλινική στο κτίριο που βρίσκεται στο κέντρο της Πάτρας και πρωτοκατασκευάστηκε το 1970 εδώ και λίγα χρόνια έχει αλλάξει όψη. Ένα νέο  κτίριο δεσπόζει στην περιοχή με θέα το Ρωμαϊκό ιππόδρομο κι αποτελεί πλέον ένα πρωτοτυπικό αστικό συγκρότημα 50 φοιτητικών διαμερισμάτων με ποικίλους κοινόχρηστους χώρους.

Τους βασικούς άξονες σχεδιασμού των αρχιτεκτόνων της buerger katsota architects αποτέλεσαν η σχέση του κτηρίου με την πόλη, η βιωσιμότητα του κτηρίου σε σχέση με περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά, καθώς και η επίτευξη ευελιξίας στα διαμερίσματα.

Η μελέτη ανακατασκευής προσπάθησε να αντιμετωπίσει τρία βασικά θέματα:

• τη διεύρυνση του στενού «φαραγγιού» της οδού με την αποξήλωση των εξωστών,

• τη «συνδιαλλαγή» της νέας όψης με το γειτονικό νεοκλασικό μέσω της επιπεδότητας και μέσω της κλίμακας των δώδεκα ανοιγμάτων στους τρεις πρώτους ορόφους της και

• την ενεργοποίηση του ακάλυπτου με την πρόβλεψη κοινόχρηστων χώρων στη στάθμη του ισογείου και την αποξήλωση των συνεχόμενων εξωστών, προκειμένου να δημιουργηθούν εξώστες ή «γαλλικού τύπου» παράθυρα, που αναφέρονται σε κάθε διαμέρισμα ξεχωριστά.

Στη διευρυμένη πλέον οδό, τα 12 μεγάλα παράθυρα με τα μαύρα πλαίσια αλουμινίου, καδράρουν και αντανακλούν εικόνες της παλαιάς πόλης και του Παναχαϊκού όρους, ενώ τα ηλεκτροκίνητα σκιάδια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας μεταβάλλουν την όψη, προβάλλοντας πτυχές της καθημερινότητας των ενοίκων.

Στον ακάλυπτο οι εξώστες - θεωρεία και οι κοινόχρηστοι χώροι για τους ενοίκους (κοινόχρηστοι χώροι συνάντησης, αποθήκευσης και πλυντηρίου) καταδεικνύουν τις δυνατότητες ενεργοποίησης των υπολειμματικών χώρων της ελληνικής πόλης και ενισχύουν επιπλέον τη μεταξύ τους κοινωνική.

Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, η επιτυχία του εγχειρήματος καταδεικνύει ότι η επαναπροσέγγιση της πολυκατοικίας μπορεί να απαντήσει στις σύγχρονες απαιτήσεις για προσαρμοστικότητα και χωρική ευελιξία, αλλά και την κατοίκηση υψηλής πυκνότητας, χωρίς να επιβαρύνεται η ποιότητα ή η άνεση.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Buerger Katsota Architects, ιδρύθηκε το 2005 από τον Stephan Buerger και τη Δήμητρα Κατσώτα, με έδρα στην Αθήνα και στη Βιέννη. Το γραφείο δραστηριοποιείται διεθνώς στον τομέα της αρχιτεκτονικής, της αστικής ανάπτυξης και της έρευνας, σχεδιάζοντας κατοικίες, γραφεία, φοιτητικές εστίες και αποτελεί μία από τις αρχιτεκτονικές ομάδες με συχνές παρεμβάσεις στο σύγχρονο αστικό τοπίο, όπως οι πρωτότυπες Παιδικές Χαρές στο κέντρο της Αθήνας και η ανακαίνιση της Βελγικής Πρεσβείας στην Αθήνα

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις