Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Για μια πολη - πρότυπο με υγιείς πολίτες

Για μια πολη - πρότυπο με υγιείς πολίτες

Του Γιάννη Λύρα

Στην χώρα μας, σήμερα όσο ποτέ άλλοτε πρέπει να κατανοήσουμε και να προωθήσουμε ότι ο αθλητισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας μας από αρχαιοτάτων χρόνων αλλά και απαραίτητη ανάγκη να γίνει αναπόσπαστο στοιχείο της εκπαίδευσής μας, μιας και ο αθλητισμός είναι πολύ σημαντικός τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία.

 

Οφείλουμε δηλαδή να συνειδητοποιήσουμε ότι ο αθλητισμός πρέπει να πάψει να αποτελεί δευτερεύον μάθημα στο σχολείο για τα παιδιά αλλά και δευτερεύουσα προτεραιότητα για την καθημερινότητα όλων των πολιτών ανεξαρτήτως ηλικίας. Δυστυχώς, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι στην περιοχή μας η παχυσαρκία σε παιδιά και ενήλικες χτυπάει κόκκινο, ενώ παράλληλα στην ίδια έρευνα στο ερώτημα «αν γυμνάζεστε» μεγάλο ποσοστό απάντησε καθόλου.

 

Σε αυτό το σοβαρό φαινόμενο η Πολιτεία είναι απούσα μιας και δεν έχει ασχοληθεί με το να φέρει τον κόσμο πιο κοντά στον αθλητισμό δίνοντάς του τα κατάλληλα ερεθίσματα να αθληθεί, τη στιγμή μάλιστα που στην Πάτρα μας έχουμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις που μπορούν να καλύψουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των πολιτών. Αυτά τα ερεθίσματα κατά τη γνώμη μου που πρέπει να δοθούν στους Πολίτες για να ξεκινήσουν το όμορφο και υγιές “ταξίδι” του αθλητισμού είναι :

 

1ον Δημιουργία ομάδας ενημέρωσης των Πολιτών για τα οφέλη του αθλητισμού και στον αντίποδα για τη βλάβη που δημιουργεί η μη ενασχόληση με αυτόν.

 

2ον Να πιστοποιηθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις σε ότι αφορά την ασφάλεια και την ποιότητά τους.

 

3ον Δημιουργία κλειστού Δημοτικού γυμναστηρίου όπου θα έχουν πρόσβαση οι Πολίτες ανεξαρτήτως της οικονομικής τους δυνατότητας μιας και το αντίτιμο θα είναι μικρό και συμβολικό.

 

4ον Εκσυγχρονισμός των αθλητικών χώρων στις σχολικές μονάδες.

 

5ον Διεκδίκηση διεξαγωγής περιφερειακών, διασυλλογικών, εθνικών και διεθνών διοργανώσεων.

 

Αυτά είναι πέντε βήματα που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της σχέσης του Πολίτη με τον αθλητισμό, έτσι ώστε να γνωρίσει ο κόσμος τα οφέλη που παρέχει ο αθλητισμός στον ψυχολογικό, στον ηθικό και στον πνευματικό τομέα.

 

Διότι όπως το πνεύμα για να είναι υγιές, χρειάζεται και ένα υγιές σώμα, έτσι και μία Πόλη για να έχει πολίτες που θα συμμετάσχουν σε ένα υγιές κοινωνικό κύτταρο, θα πρέπει να φροντίσει πρωτίστως για τον μαζικό αθλητισμό.

 

Άλλωστε όπως είπε και ο Μένανδρος: «Υγεία και μυαλό είναι δυο θαυμαστά πράγματα στη ζωή».

 

*Γιάννης Λύρας, υποψήφιος Δημοτικός σύμβουλος με την Παράταξη Πάτρα η Δική μας Πόλη του Νίκου Τζανάκου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις