Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας: Ένα παράδειγμα λειτουργίας ΝΠΔΔ προς αποφυγήν

Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας: Ένα παράδειγμα...

Του Κώστα Β. Μάρκου - Καθηγητή Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών, Προέδρου του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας

Οι πάντες ξέρουν ή οφείλουν να ξέρουν ότι οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Ελλάδας, όπως και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, εκπροσωπούν το σύνολο της ιατρικής κοινότητος και η δραστηριότητα τους κινείται στα πλαίσια των καλά διατυπωμένων από την Πολιτεία, αλλά και από την συνείδηση του ιατρικού σώματος, καθηκόντων  όπως και υποχρεώσεων τους (βλ. http://www.opengov.gr/yyka/?p=2178).

Από ικανό διάστημα έχει γίνει σαφές ότι η πλειοψηφία του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας δεν υιοθετεί αυτή την αντίληψη για τα δρώμενα της. Όλοι θυμούνται ότι ήταν ο μοναδικός φορέας της πόλης που αγνόησε πλήρως το Περιφερειακό Συνέδριο  Δυτικής Ελλάδας που έγινε στην Πάτρα παρουσία του Πρωθυπουργού τον Φεβρουάριο του 2018.

Ο Δήμαρχος της Πάτρας τουλάχιστον δεν το αγνόησε διαδηλώνοντας απέναντι. Πρόσφατα όμως η πλειοψηφία του ΔΣ υπερέβη τα εσκαμμένα, πετώντας την καλύπτρα, και άρχισε να λειτουργεί πλέον ως κανονικό παραμάγαζο της ΝΔ και των προσωπικών φιλοδοξιών της Προέδρου. Απέστειλε στα  μέλη του συλλόγου Δελτίο Τύπου με την τοποθέτηση της (βλ.https://mail1.upatras.gr/?_task=mail&_caps=pdf%3D1%2Cflash%3D0%2Ctiff%3D0%2Cwebp%3D1&_uid=158468&_mbox=INBOX&_search=d38e85e2f4ef0eb29514f81e1f46006a&_action=sho) στην πρόσφατη παρουσίαση στην Πάτρα του προγράμματος της ΝΔ για την υγεία (βλ. στην επίσημη ιστοσελίδα τηΝΔ σελ. 28-29, https://nd.gr/sites/ndmain/files/u48/pds/gia_mia_kaluterh_zwh.pdf).   Αξιοσημείωτα είναι λοιπόν για την  ιατρική κοινότητα, αλλά και για τους λοιπούς αναγνώστες,  τα παρακάτω:

 

 

  • Η αδιανόητη, από κάθε άποψη, κομματική εργαλειοποίηση του ιστορικού συλλόγου που δεν έχει προηγούμενο. Όλοι οι σύγχρονοι πρόεδροι του είχαν κομματικό πρόσημο όπως πχ Κοσιώνης (ΚΚΕ), Βέρρας (ΠΑΣΟΚ), Σιαμπλής (ΝΔ)  κ.α. Τέτοιον ευτελισμό ο σύλλογος ουδέποτε είχε υποστεί.

 

 

 

 

  • Η επί της ουσίας απουσία κάθε συγκεκριμένης πρότασης, τόσο από την ομιλία της Προέδρου όσο και από το Πρόγραμμα για την υγεία της ΝΔ. Αμφότερα τα κείμενα περισσότερο θυμίζουν σχολική έκθεση, παρά συγκροτημένες απόψεις. Δεν μπορούσε βέβαια να είναι διαφορετικά γιατί η σαφής εμπορευματική αντίληψη για την υγεία που έχει η ΝΔ, και στο παρελθόν και τώρα, δεν είναι ελκυστική. Άλλωστε ο πρώην Υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης είχε χαρακτηρίσει τους ασθενείς πελάτες!

 

 

 

 

  • Η (προεκλογική ;) χρησιμοποίηση εκ μέρους της Προέδρου του ηλεκτρονικού βήματος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, με την παράθεση μάλιστα του τίτλου του Α Αντιπροέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

 

 

Στο σημείο αυτό οι αναγνώστες οφείλουν να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στις εκλογές του ΠΙΣ, που έχουν ως πρωταγωνιστές τους «άριστους» της ΝΔ (και της αξιότιμης κ. Προέδρου). Η διαδικασία της καταμέτρησης των ψήφων, στο πρόσφατο συνέδριο, για την ανάδειξη του νέου ΔΣ των υποψηφίων της ΔΗΚΝΙ (παράταξης  της ΝΔ) που σημειωτέον πλειοψήφησε στις εκλογές, χαρακτηρίστηκε από ένα πρωτοφανές όργιο νοθείας.  Η νοθεία αυτή αφορά μόνο τους υποψηφίους της ΔΗΚΝΙ. Με άλλα λόγια έκλεβε ο ένας τους σταυρούς του άλλου μεταξύ τους! Η νοθεία αποκαλύφθηκε από τους ίδιους τους «χαμένους» της κλοπής (βλ. https://www.ygeianet.gr/images/site/1502/61605_large/kacampelhs__gia_g.s._p.i.s..pdf και https://www.iatronet.gr/eidiseis-nea/perithalpsi-asfalisi/news/50028/manwlis-alifierakis-na-ginoyn-nees-ekloges-ston-pis-prosfevgw-sta-dikastiria.html), και καταγγέλθηκε και από Ιατρικούς Συλλόγους (βλ. https://www.healthview.gr/wp-content/uploads/2019/03/i-epistoli-toy-iatrikoy-syllogoy-messinias.pdf ) και από άλλες παρατάξεις   ( https://www.ygeianet.gr/images/site/1502/61559_large/dhlvsh_barnaba-caltakoy_15-3.pdf ). Το γεγονός αυτό οδήγησε τον Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό με εξαιρετικά επείγουσα επιστολή του να ενημερώσει τον ΠΙΣ για τις προβλέψεις του καταστατικού νόμου του Συλλόγου και καλεί τον τελευταίο να συμμορφωθεί πάραυτα με την κείμενη νομοθεσία, δεδομένων των πολύ σοβαρών ενστάσεων εκ μέρους ενίων των υποψηφίων για το νέο Δ.Σ. του ΠΙΣ, ενστάσεις οι οποίες, όπως επιβεβαιώνει ο ίδιος ο Ανδρέας Ξανθός, έχουν κατατεθεί αρμοδίως στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας (βλ. https://www.healthview.gr/wp-content/uploads/2019/03/to-telesigrafo-toy-ypoyrgoy-ygeias.pdf ).

Είναι προφανές λοιπόν τι μπορεί να περιμένει η κοινωνία από μια παράταξη (και ένα κόμμα) που δεν χαρακτηρίζεται από στοιχειώδη, τουλάχιστον εσωτερική, ηθική ούτε σέβεται κατά ελάχιστο την ανεξαρτησία των δημόσιων  θεσμικών φορέων. Εξ όνυχος τον λέοντα.

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις