Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Περιφέρεια και Κοινωνική οικονομία

Περιφέρεια και Κοινωνική οικονομία

Του Κωνσταντίνου Τηλιγάδα, Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με την “Δυτική Ελλάδα-Δικαίωμα στην Πρόοδο”

Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία (Κ.Αλ.Ο) εμφανίστηκε στην χώρα μας στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια με ορμή. Αφορμή η οικονομική και κοινωνική καταστροφή που συντελέστηκε και οδήγησε αρκετούς στο να αναζητήσουν εναλλακτικούς δρόμους στην άσκηση της οικονομικής δραστηριότητας. Τρίτο τομέα τον ονοματίζουν αρκετοί, τοποθετώντας τον ανάμεσα στην δημόσια και ιδιωτική οικονομία. Στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν αποτελεί κάτι νέο, καθώς έχει παρουσία στην οικονομία των χωρών εδώ και δεκαετίες.

Στην Ελλάδα η συνεισφορά της Κ.Αλ.Ο στην συνολική απασχόληση δεν υπερβαίνει το 3%, ενώ ο μέσος όρος στην υπόλοιπη Ε.Ε είναι 6,5% και σε αρκετές χώρες φθάνει το 10%. Τα περιθώρια ανάπτυξης είναι μεγάλα. Στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας δραστηριοποιούνται περίπου 40 κοινωνικές επιχειρήσεις.

Η παρούσα κυβέρνηση με τον νόμο 4430/2016 ρύθμισε εκκρεμότητες που υπήρχαν και διόρθωσε προβλήματα που παρουσιάστηκαν με τον προηγούμενο νόμο του 4019/2011, θέτοντας τις βάσεις για την ανάπτυξη της Κ.ΑΛ.Ο στην Ελλάδα.

Η νυν περιφερειακή αρχή με την μέχρι τώρα στάση της, έδειξε ένα γνήσιο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της ΚΑΛΟ στην Δυτική Ελλάδα, σωστά θεωρώντας ότι μπορεί να αποτελέσει ένα από τα θεμέλια για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, σε μια συμμετοχική και δημοκρατική βάση, όπου το όφελος διαχέεται στην βάση της κοινωνίας και δεν συγκεντρώνεται στους λίγους. Στην πρώτη Περιφερειακή έκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας που διοργάνωσε η Περιφέρεια, παρουσία της υπουργού Εργασίας, συμμετείχαν πάνω από 35 εκθέτες.

Η περιφέρεια εφαρμόζοντας πολιτικές ενίσχυσης της Κ.Αλ.Ο, μπορεί και οφείλει να αποτελέσει αρωγό στην ανάπτυξη της. Τα οφέλη δεν θα είναι μόνο οικονομικά καθώς το κέρδος δεν είναι ο αποκλειστικός στόχος, αλλά καλλιεργείται μια διαφορετικού τύπου επιχειρηματικότητα βασισμένη στην συλλογικότητα, συμμετοχή, δημοκρατία και ισότητα.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις