Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πώς θα επηρεάσει η "Ωκεανίς" την Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα - Αναλυτική πρόγνωση

Πώς θα επηρεάσει η "Ωκεανίς" τ...

Από τον Νικόλα Σερέτη

Εκτενές αντικυκλωνικό πεδίο καλύπτει την δυτική, κεντρική και βόρεια Ευρώπη, ανακόπτοντας εκ νέου την Ατλαντική ροή και διατηρώντας ως εκ τούτου την ατμοσφαιρική κυκλοφορία άνωθεν της Γηραιάς ηπείρου μεσημβρινή. Το προαναφερθέν γεγονός σε συνδυασμό με την πνοή του πολικού αεροχείμαρρου σε άξονα βορειοανατολικά προς νοτιοδυτικά από την περιοχή της Σιβηρίας θα έχει ως απόρροια την κάθοδο αυλώνα προς την περιοχή μας, συνοδευόμενου από αέριες μάζες πολικής προέλευσης.

 

Καθώς αυτές οι αέριες μάζες θα συναντήσουν τα θερμότερα νερά της Μεσογείου θα λάβει χώρα κυκλογένεση μεταξύ νότιας Ιταλίας και νοτίου Ιονίου. Η τελική θέση του βαρομετρικού χαμηλού που θα προκύψει καθώς και η μετέπειτα κίνησή του αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην χωροχρονική κατανομή των φαινομένων στην χώρα μας καθώς και την μορφή που αυτά θα έχουν (βροχή ή χιόνι)

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα μέχρι ώρας διαμορφωθέντα προγνωστικά στοιχεία αναμένεται στην δυτική Ελλάδα ο καιρός να εξελιχθεί ως εξής:

Παρασκευή 22/2:
Νεφελώδης καιρός με κατά τόπους και κατά περιόδους βροχοπτώσεις ασθενούς έως μέτριας έντασης από το μεσημέρι και μετέπειτα. Ο υδράργυρος ως προς τις μέγιστες τιμές του θα ανέλθει στους 13-15oC κατά Μ.Ο. και οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί 4-5 και τοπικά στα βόρεια τμήματά του 6bf προς τις βραδυνές ώρες.

Σάββατο 23/2:Νεφώσεις με κατά περιόδους βροχοπτώσεις ασθενούς έως μέτριας έντασης. Σποραδικές καταιγίδες σε τμήματα των Επτανήσων και πιθανόν της δυτικής-νοτιοδυτικής Πελοποννήσου (κυρίως Μεσσηνία). Ο υδράργυρος θα ανέλθει ως προς τις μέγιστες τιμές του στους 10-11oC στις πεδινές-παράκτιες περιοχές με τις τιμές αυτές να σημειώνονται τις πρωινές ώρες της ημέρας. Σημαντική πτώση από το μεσημέρι και μετέπειτα. Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά βόρειοι 4-5bf στρεφόμενοι από τις μεσημβρινές ώρες σε ανατολικούς-βορειοανατολικούς στα 7-8bf.

Όσον αφορά τις χιονοπτώσεις, αυτές αναμένονται αρχικά στα ορεινά τμήματα και από το μεσημέρι στις ημιορεινές περιοχές και ενδεχομένως σε χαμηλότερο υψόμετρο στα βορειοδυτικά. Τις βραδυνές ώρες πιθανότητα χιονόπτωσης υφίσταται και για περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου στα ανατολικά τμήματα ν. Αιτ/νιας καθώς και στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του ν. Αχαιας. Τα φαινόμενα κυρίως στα βορειοδυτικά αναμένεται να έχουν πρόσκαιρο χαρακτήρα.


Κυριακή 24/2:
Αναμένεται γρήγορη βελτίωση του καιρού με παύση των φαινομένων ήδη από νωρίς το πρωί. Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα, δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 8-9oC στα νησιωτικά τμήματα και τους 6-7oC στα δυτικά ηπειρωτικά. Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις αγγίζοντας τα 8-9 και κατά τόπους τα 10bf.



ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΠΑΤΡΑΣ

Παρασκευή 22/2: Νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν με πιθανότητα τοπικών βροχοπτώσεων τις βραδυνές ώρες. Ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 8-15oC και οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί 3-4bf.

Σάββατο 23/2: Νεφελώδης καιρός με βροχοπτώσεις ασθενούς έως μέτριας έντασης κατά περιόδους. Χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά τμήματα και από το μεσημέρι στα ημιορεινά (ενδεικτικό ελάχιστο υψόμετρο 500 μέτρα). Τις βραδυνές ώρες υπάρχει ενδεχόμενο πρόσκαιρης χιονόπτωσης και σε λίγο χαμηλότερο από το προαναφερθέν υψόμετρο κυρίως, όμως, όσον αφορά περιοχές από το Ρίο και ανατολικότερα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4-10oC με την μέγιστη τιμή της να σημειώνεται τις πρώτες ώρες του 24ωρου. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιοανατολικοί ασθενείς και από το μεσημέρι ανατολικοί-βορειοανατολικοί 7--8bf με περαιτέρω ενίσχυση με την πάροδο των ωρών.

Κυριακή 24/2: Νεφελώδης καιρός στην πόλη χωρίς κάποια φαινόμενα. Ο υδράργυρος σε χαμηλά επίπεδα, θα κυμανθεί στην πόλη από 3-7oC. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί-βορειοανατολικοί 7-8bf σε περιοχές εντός της πόλης με τις ριπές τους να φθάνουν τα 10-11bf στην περιοχή του Ρίου καθώς και σε υπήνεμες περιοχές πλησίον του Παναχαϊκού όρους (π,χ, Ρωμανός - Ν.Σούλι - Ελεκίστρα)



Δευτέρα & Τρίτη 25-26/2:Τα τελευταία δεδομένα συγκλίνουν στην επικράτηση βελτιωμένου καιρού στην δυτική επικράτεια από πλευράς φαινομένων με τον υδράργυρο να σημειώνει ναι μεν μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές του, παραμένοντας δε σε χαμηλά επίπεδα τη νύχτα και νωρίς το πρωί. 

ΠΡΟΣΟΧΗ!! στους ανατολικούς-βορειοανατολικούς ανέμους, οι οποίοι αναμένονται να παραμείνουν πολύ ενισχυμένοι πιθανότατα μέχρι και το πρώτο μισό της Τρίτης τόσο σε θάλασσα όσο και σε ξηρά - κάτι που φυσικά ισχύει και για την ευρύτερη περιοχή της Πάτρας με εντάσεις ανάλογες με αυτές του Σ/Κ

 

 

Επιμέλεια Πρόγνωσης:Νικόλας Σερέτης
Ρωμανός Πατρών 
&
Για το www.meteoclub.gr :Nick-Stormlover

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις