Ζέτα Δούκα στο thebest: Έχω νιώσει "στο πετσί μου" πως αν μία γυναίκα θέλει να γίνει μητέρα, θα γίνει

Life
&the City

Σάββατο και Κυριακή στο Λιθογραφείον με την παράσταση "Γράμμα σε ένα παιδί"

12/01/2019 13:06

Μοιραστείτε το άρθρο:


Διαβάστε ακόμα
Ο πλημμυρισμένος Αλφειός από ψηλά- Εντυπωσιακές εικόνες Drone
Διαβάστε επίσης
Δύο τοιχογραφίες της Πάτρας ανάμεσα στις καλύτερες του κόσμου για το 2018! ΦΩΤΟ Δείτε ποιες είναι
Δύο τοιχογραφίες της Πάτρας ανάμεσα στις καλύτερες του κόσμου για το 2018! ΦΩΤΟ
Πέθανε ο ηθοποιός Γιώργος Τζωρτζής - Ο έρωτας της ζωής του που ξεκίνησε από τα Καλάβρυτα...Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών
Πέθανε ο ηθοποιός Γιώργος Τζωρτζής - Ο έρωτας της ζωής του που ξεκίνησε από τα Καλάβρυτα...
Ζέτα Δούκα στο thebest: Έχω νιώσει "στο πετσί μου" πως αν μία γυναίκα θέλει να γίνει μητέρα, θα γίνει Σάββατο και Κυριακή στο Λιθογραφείον με την παράσταση "Γράμμα σε ένα παιδί"
 

Στην Πάτρα βρίσκεται η ηθοποιός Ζέτα Δούκα καθώς θα παρουσιάσει στην κεντρική σκηνή του Λιθογραφείον στην Μαιζώνος 179β και Τριών Ναυάρχων, το «Γράμμα σ' ένα παιδί» σε σκηνοθεσία Μάνου Πετούση στις 12 και 13 Ιανουαρίου 2019 στις 21.00 το βράδυ.

Ένα ντοκουμέντο που συγκλόνισε με τον ωμό ρεαλισμό του

Tο bestseller της Οριάνα Φαλάτσι, ένα ντοκουμέντο που συγκλόνισε με τον ωμό ρεαλισμό του, ανεβαίνει διασκευασμένο στη σκηνή. Αν το μωρό που κυοφορεί μια γυναίκα καταλάβαινε όσα συμβαίνουν στη ζωή, άραγε θα επέλεγε να γεννηθεί;

Λίγο πριν την επίσκεψή της στην πόλη η Ζέτα Δούκα μίλησε στο thebest.gr για την παράσταση, το σκοπό του θεάτρου, την μητρότητα αλλά και για τα μελλοντικά της σχέδια.

Της Κωνσταντίνας Τσίχλα

Την τελευταία φορά που βρεθήκατε στην Πάτρα, πριν κάποιους μήνες παρουσιάσατε την παράσταση "Γοργόνες και μάγκες". Αυτή τη φορά θα σας δούμε σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Σας αρέσει να δοκιμάζεστε σε διαφορετικά πράγματα;

Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσει να δοκιμάζομαι ως ηθοποιός και στα 21 χρόνια που είμαι σε αυτό το χώρο δεν έχω καθιερωθεί στο μυαλό κάποιοι παραγωγού, σκηνοθέτη- ακόμα και των θεατών- σε κάποιο συγκεκριμένο είδος.

Μου αρέσει να δοκιμάζομαι πάνω στη σκηνή

Θεωρώ ότι είμαι ένας άνθρωπος που έχει αποδείξει ότι του αρέσει να δοκιμάζεται. Θέλω να παίρνω από το κάθε τι, αυτό που έχει να μου δώσει. Τα έργα βέβαια που έχω επιλέξει μέχρι τώρα είναι κυρίως σαν τον συγκεκριμένο θεατρικό μονόλογο. Λίγες επιλογές μου είναι κοντά στο «Γοργόνες και Μάγκες» για παράδειγμα.

Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσει να δοκιμάζομαι ως ηθοποιός και στα 21 χρόνια που είμαι σε αυτό το χώρο δεν έχω καθιερωθεί στο μυαλό κάποιοι παραγωγού, σκηνοθέτη- ακόμα και των θεατών σε κάποιο συγκεκριμένο είδος.
Θεωρώ ότι είμαι ένας άνθρωπος που έχει αποδείξει ότι του αρέσει να δοκιμάζεται και να παίρνω από το κάθε τι, αυτό που έχει να μου δώσει. Τα έργα βέβαια που έχω επιλέξει μέχρι τώρα είναι κυρίως σαν τον συγκεκριμένο θεατρικό μονόλογο. Λίγες επιλογές μου είναι κοντά στο «Γοργόνες και Μάγκες» για παράδειγμα.
Σας τρομάζει η μοναξιά επί σκηνής;
Καθόλου. Άλλωστε μπορεί να νιώθεις μοναξιά ακόμα κι όταν είσαι με πάρα πολλούς ανθρώπους πάνω στη σκηνή . Η θεατρική μοναξιά έχει να κάνει με την ύπαρξη των ανθρώπων που έχουν τον ίδιο κώδικα με τον δικό σου. Μπορείς λοιπόν να νιώθεις μοναξιά όταν είσαι επί σκηνής με πολλούς ανθρώπους οι οποίοι όμως δε συνάδουν θεατρικά. Ευτυχώς αυτό μου έχει συμβεί μόνο μία φορά στα τόσα χρόνια.
Ο συγκεκριμένος μονόλογος είναι καλογραμμένος και σκηνοθετημένος με μεγάλη μαεστρία .Πάνω στη σκηνή νιώθω ότι συνυπάρχω με όλα τα πρόσωπα του περιβάλλοντος της ηρωίδας, που δεν είναι και λίγα. Βρίσκομαι συνεχώς σε μία διαλογική σχέση μαζί τους και αυτό μου επιτρέπει να παρατηρώ τον εαυτό μου και την ηρωίδα από την πλευρά του άλλου προσώπου με το οποίο διαλογίζεται
Δεν παίζω μόνο την ηρωίδα… παίζω κι άλλα οχτώ πρόσωπα. Αυτό που με συγκινεί περισσότερο, είναι το ίδιο το κείμενο από τν πρώτη μέχρι την τελευταία του λέξη. Είναι αληθινό και έχει να κάνει με μία εκ βαθέων κατακραυγή του κόσμου και της κοινωνίας, των αξιών της . Είναι συγκινητικό και ταυτόχρονα πολύ χιουμοριστικό.
Ο θεατής αισθάνεται μέρος της παράστασης και πραγματικά είναι από τα έργα που εγώ χαίρομαι να ερμηνεύω

Παρουσιάζετε λοιπόν έναν θεατρικό μονόλογο. Σας τρομάζει η μοναξιά επί σκηνής;

Καθόλου. Άλλωστε μπορεί να νιώθεις μοναξιά ακόμα κι όταν είσαι με πάρα πολλούς ανθρώπους πάνω στη σκηνή. Η θεατρική μοναξιά έχει να κάνει με την ύπαρξη ή όχι ανθρώπων που έχουν τον ίδιο κώδικα με τον δικό σου.

Ο θεατής αισθάνεται μέρος της παράστασης και πραγματικά είναι από τα έργα που εγώ χαίρομαι να ερμηνεύω

Μπορείς λοιπόν να νιώθεις μοναξιά όταν είσαι επί σκηνής με πολλούς ανθρώπους οι οποίοι όμως δε συνάδουν θεατρικά μαζί σου. Ευτυχώς αυτό μου έχει συμβεί μόνο μία φορά στα τόσα χρόνια.

Ο συγκεκριμένος μονόλογος είναι καλογραμμένος και σκηνοθετημένος με μεγάλη μαεστρία. Πάνω στη σκηνή νιώθω ότι συνυπάρχω με όλα τα πρόσωπα του περιβάλλοντος της ηρωίδας, που δεν είναι και λίγα.

Βρίσκομαι συνεχώς σε μία διαλογική σχέση μαζί τους και αυτό μου επιτρέπει να παρατηρώ τον εαυτό μου και την ηρωίδα από την πλευρά του άλλου προσώπου με το οποίο διαλογίζεται.

Το έργο είναι συγκινητικό και ταυτόχρονα πολύ χιουμοριστικό

Δεν παίζω μόνο την ηρωίδα… παίζω κι άλλα οχτώ πρόσωπα.

Τι σας κέρδισε σε αυτό το έργο;

Αυτό που με συγκινεί περισσότερο, είναι το ίδιο το κείμενο. Από την πρώτη μέχρι την τελευταία του λέξη. Είναι αληθινό και έχει να κάνει με μία εκ βαθέων κατακραυγή του κόσμου και της κοινωνίας, των αξιών της. Είναι συγκινητικό και ταυτόχρονα πολύ χιουμοριστικό.

Πρόκειται για ένα κείμενο βαθύ και έξυπνο και εξυπηρετεί τον σκοπό του θεάτρου που είναι να αφυπνίζει την ψυχή και το μυαλό του ανθρώπου και να επιτυγχάνει έναν εποικοδομητικό διάλογο μέσα από τον οποίο ο θεατής μπαίνει σε μία διαδικασία αυτογνωσίας.

Τι ακριβώς συμβαίνει στην ηρωίδα σας;

Είναι η ιστορία μίας δραστήριας γυναίκας που είναι επιτυχημένη δημοσιογράφος– πολεμική ανταποκρίτρια. Της τυχαίνει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη την οποία για να φέρει εις πέρας θα πρέπει να παραμείνει κλινήρης για μεγάλο χρονικό διάστημα, πράγμα εντελώς αντίθετο με την καθημερινότητα της.

Αν μια γυναίκα θέλει να γίνει μητέρα, θα γίνει

Συνδιαλέγεται με το παιδί της, του λέει τι ακριβώς συμβαίνει στον κόσμο, τι θα γίνει αν έρθει στον κόσμο, ποια είναι τα πράγματα για τα οποία μιλάει ο κόσμος. Του μιλάει για τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, την οικογένεια... και του «πετάει το μπαλάκι». Αν καταφέρεις να γεννηθείς, γεννήθηκες… Αν όχι, μην γεννηθείς ποτέ.

Η ηρωίδα αποβάλλει και στο τελευταίο μέρος του έργου έρχεται αντιμέτωπη με τη συνείδηση της. Αυτή η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη την οδήγησε να κάνει ότι δεν πρέπει να κάνει με αποτέλεσμα να αποβάλει.

Πριν από εφτά χρόνια είχατε παίξει πάλι το έργο το οποίο είχε αποσπάσει βραβείο … Τι έχει αλλάξει από τότε;

Το γεγονός ότι έγινα μητέρα άλλαξε την αφετηρία του ρόλου, της ηρωίδας μέσα μου. Έχει μετατοπιστεί η συναισθηματική αφετηρία της ηρωίδας μου.

Έχω νιώσει το πετσί μου ότι αν μια γυναίκα θέλει να γίνει μητέρα, θα γίνει. Ό, τι και να της πει ο οποιοδήποτε. Αν δε θέλει, δε θα γίνει. Η απόφαση της μητρότητας είναι γυναικεία, αν δε συντρέχει λόγος υγείας.

Πέρα, από το γεγονός ότι μέσα σε αυτά τα χρόνια έγινα μητέρα, έχει παίξει ρόλο το ότι ζω επτά χρόνια παραπάνω χρόνια σε αυτό τον πλανήτη και σε αυτή την χώρα της κρίσης όπου υπάρχει πλήρης κατάργηση αξιών και ιδανικών.

Τι σας εξοργίζει περισσότερο σε αυτό;

Υπάρχουν πολλά που με εξοργίσουν και είναι όλα κάτω από την ίδια ομπρέλα, του τι σημαίνει για κάποιον άνθρωπο το να ζει σε αυτό τον κόσμο.

Τι υπάρχει στα μελλοντικά σας σχέδια;

Θα ξεκινήσω μία τηλεοπτική εκπομπή που έχει να κάνει με την ευζωία αλλά δεν μπορώ να προδώσω κάτι παραπάνω. Επίσης συζητάω για μία μουσική παράσταση και θα κάνω και μία μεγάλη κοινωνική καμπάνια.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Μάνος Πετούσης

Κείμενο : Μάρω Μπουρδάκου

Παίζει η Ζέτα Δούκα.

Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης

Διεύθυνση παραγωγής: Ντίνος Λέλος

Οργάνωση παραγωγής: Όψεις Πολιτισμού.

Info

Διάρκεια παράστασης: 76 λεπτά χωρίς διάλειμμα.

Είδος παράστασης : Κοινωνικό

Πρόγραμμα παραστάσεων: Σάββατο 12 & Κυριακή 13 Ιανουαρίου, ώρα 21.00.

Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος 15 € & Φοιτητικό, ανέργων 13 €.

Προπώληση στο: «Λιθογραφείον».

Πληροφορίες-Κρατήσεις: 2610328394, 6939835990.

 

Το thebest.gr δεν υιοθετεί κατ' ανάγκην, τα σχόλια των αναγνωστών και σε περιπτώσεις υβριστικών, χυδαίων και ανακριβών πληροφοριών θα τα διαγράφει.

Δημοσιεύτηκε: 12/01/2019 13:06

Τυπώθηκε: 17/01/2019 03:09

Από: www.thebest.gr/news/index/viewStory/514186

thebest.gr © 2019


κλείσιμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πάτρα: «Λουκέτο» στην ψησταριά ΨΗΤΟτεχνίες –ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Πάτρα: «Λουκέτο» στην ψησταριά ΨΗΤΟτεχνίες –ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ
Δύο τοιχογραφίες της Πάτρας ανάμεσα στις καλύτερες του κόσμου για το 2018! ΦΩΤΟ Δύο τοιχογραφίες της Πάτρας ανάμεσα στις καλύτερες του κόσμου για το 2018! ΦΩΤΟ
Ο Παναγιώτης Κεφάλας από την Πάτρα είναι ο πιλότος που αγνοείται – Άκαρπες οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο Μεσολόγγι Ο Παναγιώτης Κεφάλας από την Πάτρα είναι ο πιλότος που αγνοείται – Άκαρπες οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο Μεσολόγγι
Άφαντος ο 23χρονος που πυροβόλησε ιδιοκτήτη επιχείρησης στην Τριών Ναυάρχων της Πάτρας Άφαντος ο 23χρονος που πυροβόλησε ιδιοκτήτη επιχείρησης στην Τριών Ναυάρχων της Πάτρας
Πάτρα: Μπήκε σε επιχείρηση της Τριών Ναυάρχων και πυροβόλησε έναν άνδρα- Στο Νοσοκομείο το θύμα Πάτρα: Μπήκε σε επιχείρηση της Τριών Ναυάρχων και πυροβόλησε έναν άνδρα- Στο Νοσοκομείο το θύμα
Δωρεάν πάρκινγκ 400 θέσεων λειτουργεί από σήμερα στον  Άγιο Διονύσιο της Πάτρας - ΦΩΤΟ Δωρεάν πάρκινγκ 400 θέσεων λειτουργεί από σήμερα στον Άγιο Διονύσιο της Πάτρας - ΦΩΤΟ
Κάτοικος Πατρών ο πιλότος του μονοκινητήριου - Συνεχίζονται οι έρευνες στη θάλασσα, κοντά στο Μεσολόγγι - ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ Κάτοικος Πατρών ο πιλότος του μονοκινητήριου - Συνεχίζονται οι έρευνες στη θάλασσα, κοντά στο Μεσολόγγι - ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ
Πέθανε ο ηθοποιός Γιώργος Τζωρτζής - Ο έρωτας της ζωής του που ξεκίνησε από τα Καλάβρυτα... Πέθανε ο ηθοποιός Γιώργος Τζωρτζής - Ο έρωτας της ζωής του που ξεκίνησε από τα Καλάβρυτα...
Μαζεύουν τα τασάκια καταστηματάρχες της Πάτρας, ενόψει ελέγχων για το κάπνισμα - Πόσο είναι τα πρόστιμα  Μαζεύουν τα τασάκια καταστηματάρχες της Πάτρας, ενόψει ελέγχων για το κάπνισμα - Πόσο είναι τα πρόστιμα
Έφυγε από το χέρι της μητέρας της η 8χρονη, που χτυπήθηκε από δύο αυτοκίνητα  - Συγκλονισμένη η Κέρκυρα -  ΒΙΝΤΕΟ Έφυγε από το χέρι της μητέρας της η 8χρονη, που χτυπήθηκε από δύο αυτοκίνητα - Συγκλονισμένη η Κέρκυρα - ΒΙΝΤΕΟ