Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Ο Φώτης Δούβρης στο περιοδικό Best: «Είχα από μικρός… κόλλημα με τα ηλεκτρονικά»

Ο Φώτης Δούβρης στο περιοδικό Best: «Είχ...

Του Φάνη Βγενόπουλου - photo: Νίκος Ψαθογιαννάκης

Εξήντα οκτώ χρόνια μετά την ίδρυσή του και με καταγεγραμμέ­νους 74.000 πελάτες (!), το κατάστημα ηλεκτρικών συσκευών «Δού­βρης» συνεχίζει με επικεφαλής τον Φώτη Δούβρη. Τον συναντήσαμε και του ζητήσαμε να θυμηθεί τα πρώτα του βήματα στο μαγαζί.

Η επαφή σας με την οικογενειακή επιχείρηση πότε ξεκίνη­σε και με ποιόν τρόπο;

Η επαφή μου με την οικογενειακή επιχείρηση ξεκίνησε σε ηλικία 7 – 8, στα 1979, 1980. Μάλιστα, θυμάμαι ότι, τότε, ο πατέρας μου, ο οποίος μου είχε προτείνει να πηγαίνω στο μαγαζί και να βοηθώ όταν δεν είχα σχολείο, μου έδινε χαρτζιλίκι μόνο για τις ημέρες που δούλευα και όχι για αυτές που δεν ήμουν στο μαγαζί. Ξεσκόνισμα, κουβάλημα, περιτύλιγμα δώρων, ήταν οι βασικές μου δουλειές. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν, της ανταμοιβής για την προσπάθεια που έκανα- τον οποίο προσπαθώ και εγώ να ακολουθήσω με τα παιδιά μου- ξεκίνησε η επαφή μου με την οικογενειακή μας επιχείρηση, που και τότε βρισκόταν, πιο μικρή βέβαια, στο ίδιο σημείο με σήμερα.

Τι θυμάστε πιο έντονα από εκείνη την περίοδο της ζωής σας;

Τις τηλεοράσεις Telefunken, που τότε είχαμε φέρει στο μαγαζί! Είχα μάθει να τις συντονίζω και ο πατέρας μου με έστελνε μαζί με τους πελάτες στα σπίτια τους, για να τις συντονίσω. Θυμάμαι ότι οι πελάτες νόμιζαν ότι ο πατέρας μου, τους κορόιδευε, όταν τους έλεγε πάρτε τον Φώτη να σας συντονίσει την τηλεόραση και να μου τον ξαναφέρετε στο μαγαζί! Μάλιστα, είχα μάθει τόσο καλά τον συντονι­σμό, ώστε τους έδινα και οδηγίες από το τηλέφωνο για τα κουμπιά που έπρεπε να πατήσουν για να γίνει ο συντονισμός της συσκευής.

Η απόφαση να αναλάβετε την οικογενειακή επιχεί­ρηση ήταν μονόδρομος;

Ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων. Από μικρός είχα κλίση στα ηλεκτρονικά. Θυμάμαι πως στο μαγαζί, ασχο­λούμουν με τα στερεοφωνικά. Τους άλλαζα συνδεσμολογίες, τις ξαναέφτιαχνα, κτλ. Με τον αδελφό μου Χρήστο, πιτσιρι­κάδες, ασχολούμασταν με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, τους λεγόμενους «πειρατικούς». Είχαμε μάλιστα και δικό μας σταθμό, στο σπίτι μας, τον οποίο είχαμε φτιάξει μόνοι μας! Και οι δυο είχαμε «κόλλημα» με τα ηλεκτρονικά και έτσι απο­φασίσαμε να σπουδάσουμε ηλεκτρολογία. Βέβαια, όταν ανα­λαμβάνεις τη διοίκηση ενός καταστήματος, δεν είναι μόνο τα ηλεκτρονικά, είναι και η διοίκηση. Για αυτό και με βοήθη­σαν οι σπουδές διοίκησης επιχειρήσεων που έκανα, μετά τις σπουδές στα ηλεκτρονικά. Κάπως έτσι, ήρθε η εμπλοκή με την επιχείρηση.

 

Ο πατέρας μου, όταν πήγαινα σχολείο, μου έδινε χαρτζιλίκι μόνο για τις ημέρες που δούλευα στο μαγαζί


Πόσο διαχειριστήκατε τη μετάβαση εσείς και ο πα­τέρας σας;

Η μετάβαση έγινε με πολύ ωραίο και ομαλό τρόπο, όταν εγώ ήμουν 30 με 35 ετών. Στην αρχή συμφωνήσαμε να απου­σιάζει για κάποιες ημέρες από το μαγαζί, λίγες στην αρχή και όσο περνούσε ο καιρός περισσότερες, ώστε οι πελάτες, οι προμηθευτές, το προσωπικό, να απευθύνονται σε μένα και με τον καιρό όλοι κατάλαβαν ότι ο Φώτης, είναι στη θέση του Νίκου και μπορεί να δώσει λύσεις.

Βέβαια, αυτή η μετάβαση είχε και δυσκολίες. Θυμάμαι ότι ο πατέρας μου, μου είχε δώσει τα μπλοκ των επιταγών για τους προμηθευτές. Πράγματι, τον πρώτο μήνα όλα εξελίχθηκαν φυσιολογικά, τον δεύτερο μήνα, όμως, οι προμηθευτές στα­μάτησαν να εμφανίζονται σε μένα για να πάρουν τις επιταγές για τα εμπορεύματά τους. Το γεγονός αυτό, φυσικά, μου έκα­νε μεγάλη εντύπωση, μέχρι που είδα πως ο πατέρας μου, έκο­βε ο ίδιος επιταγές! Τότε, παραδέχθηκε πως όταν μου έδινε τα μπλοκ των επιταγών, είχε κρατήσει και ένα ο ίδιος. Μετά από αυτό, του πρότεινα να ξαναπάρει όλα τα μπλοκ και να αναλά­βει τη διαχείριση, μέχρι να νοιώσει έτοιμος πως ήρθε ο και­ρός να μου δώσει τη σκυτάλη. Πράγματι, δύο χρόνια περίπου μετά από αυτό το περιστατικό, με δική του πρωτοβουλία, μου έδωσε – κανονικά αυτή τη φορά – τη διοίκηση του καταστή­ματος. Βέβαια, ο πατέρας μου, είναι παρών κάθε ημέρα στο μαγαζί και αυτό του έχω ζητήσει. Να βρίσκεται στο μαγαζί μέχρι τέλους. Αυτό που μου κάνει τρομερή εντύπωση, είναι πως όταν ζητώ τη συμβουλή του σε θέματα της επιχείρησης, μου δίνει –σχεδόν πάντα– ιδέες και λύσεις από μια διαφορε­τική οπτική γωνία.Το ίδιο συμβαίνει και με το θείο μου, τον Χρήστο.

Η αφετηρία της ιστορίας της οικογένειας Μπαλατή στον χώρο του παιδικού και εφηβικού ενδύ­ματος ξεκινά το 1975. Σαράντα τρία χρόνια μετά, τα ρούχα που παράγουν διοχετεύονται σε όλη την Ελλάδα, ενώ τα τέσσερα αδέρφια, η Μαίρη, η Βίκυ, ο Κωνσταντίνος και η Χριστίνα έχουν πάρει την σκυτάλη. Τα καταστήματα Νick είναι πλέον τρία και θα ακολουθήσει κι άλλο ένα, αλλά αυτή τη φορά με ρούχα που θα αφορούν αποκλειστικά τον άνδρα. Από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας, τον θυμόμαστε μέσα σε ένα μαγαζί με τόπια υφάσματα ρούχα και συναναστροφή με κόσμο μας λέει η Μαίρη Μπαλατή, οδηγώντας μας από το χθες, στο σήμερα του δικού τους επιχειρείν.

Πώς ξεκινά η ιστορία της οικογενειακής σας επιχείρησης;

«Όλα ξεκίνησαν το 1975 όταν οι γονείς μας Νίκος και Χαρά Μπαλατή δημιούργησαν τη βιοτεχνία παιδικών και εφηβικών ρούχων NICK ανοίγοντας το πρώτο κατάστημα λιανικής στην Πάτρα και παράλληλα διοχέτευαν τα ρούχα που παρήγαγαν σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα 43 χρόνια μετά, τα τέσσερα αδέρφια, η Βίκυ, ο Κωνσταντίνος η Χριστίνα, κι εγώ, συνεχίζουμε με ζήλο και σεβασμό αυτό που ξεκίνησαν οι γονείς μας, έχοντας όμως κάνει πέρα από τα ρούχα δικής μας κατασκευής και συνεργασίες με όλες τις επώνυμες εταιρείες παιδικών και εφηβικών ρούχων. Προσφάτως μπήκαμε και στην αγορά του ανδρικού και γυναικείου casual ρούχου, ρούχα δηλαδή για όλη την οικογένεια.

Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε τρία καταστήματα στην Πάτρα, το κεντρικό μας Αγυιάς 96, ένα στο κέντρο της πόλης Ερμού 79 και ένα στην Ανθείας 154.

Μεγαλώσατε μέσα στην επιχείρηση. Τι θυμάστε και τι κρατήσατε από τότε για το δικό σας σήμερα όπου συνεχίζετε εσείς την πορεία της;

«Από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας, τον θυμό­μαστε μέσα σε ένα μαγαζί με τόπια υφάσματα ρούχα και συναναστροφή με κόσμο. Ένα από τα βασικά που μάθαμε κυρίως από τους γονείς μας και που έχουμε κρατήσει είναι ότι κάθε επιτυχημένη σχέση και δουλειά εν γένει, βασίζε­ται στο σεβασμό, στην ειλικρίνεια, στη συνέπεια και στην υπευθυνότητα. Αξίες που μάθαμε, οι οποίες διέπουν τις διαπροσωπικές μας σχέσεις αλλά και τη σχέση μας με τον πελάτη».

Τι μπορεί να βρει ο πελάτης στα καταστήματά σας;

«Εκτός από τα ρούχα δικής μας παραγωγής οι πελά­τες μας μπορούν να βρουν όλες τις επώνυμες εταιρείες παιδικών, εφηβικών – ανδρικών ρούχων. Marasil, Sprint, Nameit kids, Ebitafashion, trax, Joyce, dreams, Spark, Can-can, Paco-co, Madmext, Oxygen, Vanhipster είναι μερικές από τις εταιρείες που δουλεύουμε καθώς και πολλές άλ­λες. Μεγάλη ποικιλία σε ρούχα για όλα τα παιδιά και για τους γονείς δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα σε συνδυασμό με τις ανταγωνιστικές τιμές. Στις συλλογές μας υπάρχουν σειρές από οργανικό βαμβάκι χωρίς τη χρήση χημικών ή τοξικών βαφών, σεβόμενοι τους μικρούς μας φίλους αλλά και το περιβάλλον».

 

Από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας, τον θυμόμαστε μέσα σε ένα μαγαζί με τόπια υφάσματα

 

Θυμάστε κάτι χαριτωμένο ή παράξενο από τους μικρούς σας πελάτες;

«Οι μικροί μας φίλοι, μας εκπλήσσουν ευχάριστα καθη­μερινά με τα νάζια και τις αντιδράσεις τους. Η καθημερινή επαφή μαζί τους αποτελεί πηγή χαράς για εμάς».

Τι προτιμούν τα παιδιά; Οι νέες γενιές έχουν άποψη και την υποστηρίζουν, περισσότερο σε σχέ­ση με τις παλαιότερες;

«Τα παιδιά σήμερα έχουν τελείως διαφορετικά και πε­ρισσότερα ερεθίσματα από ότι είχαν οι προηγούμενες γε­νιές γι αυτό και όχι μόνο έχουν άποψη, αλλά ξέρουν και την υποστηρίζουν. Ξέρουν τι θέλουν, είτε επειδή έχουν διαμορφώσει κάποια στοιχεία της προσωπικότητάς τους, είτε επειδή έχουν επιρροές από τον περίγυρό τους και τις τάσεις της μόδας που επικρατούν κάθε φορά. Γενικά τα παιδιά είναι πολύ καλά ενημερωμένα και προτιμούν κυρί­ως άνετα καθημερινά ρούχα.

Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό Best που κυκλοφορεί

Η ταλαντούχα Μυρτώ Κιούρτη και ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα στο σπίτι και τη διακόσμηση

Νέλλα Ιωάννου και Κωνσταντίνα Καμπισοπούλου - Patras Fashion Power

Η παιδική μόδα στο Best που κυκλοφορεί... Η πιο γλυκιά φωτογράφιση

Κάναμε πρόβα νυφικού και φορέσαμε τα καλύτερα μονόπετρα - ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ από το Best που κυκλοφορεί

Διαλέξαμε όλη τη μόδα των γιορτών από το περιοδικό Best που κυκλοφορεί - ΔΕΙΤΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Γιορτάζουμε 10 χρόνια Best με το μεγαλύτερο τεύχος που βγάλαμε ποτέ

Τα καλύτερά μας χρόνια! Γιορτάζουμε τα 10 χρόνια BEST με το πιο προσωπικό και νοσταλγικό editorial

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight