Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πήγαμε στο φράγμα του Πείρου, ένα τεράστιο έργο για την Πάτρα -ΦΩΤΟ

Πήγαμε στο φράγμα του Πείρου, ένα τεράστ...
Σταθόπουλος Τάσσος
[email protected]

Αντίστροφη μέτρηση για τη λειτουργία του

Αντίστροφα μετρά για ένα από τα τελευταία μεγάλα δημόσια έργα της Πάτρας που δεν έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται στη φάση του σχεδιασμού (νέο τρένο, Πατρών - Πύργου, ανάπλαση Ανω πόλης / ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων / ανάδειξη Ρωμαϊκού Σταδίου).

Ο λόγος για το φράγμα Πείρου - Παραπείρου που θα λύσει αφενός μεν οποιαδήποτε θέμα επάρκειας υδροδότησης της πόλης για δεκαετίες, αφετέρου την άρδευση όλου του νότιου κάμπου της Αχαΐας.

Το thebest.gr πήγε στο σημείο κατασκευής του έργου, 26 χλμ από το κέντρο της Πάτρας και πραγματικά πρόκειται για ένα τεράστιο σε όγκο και σημασία έργο!

Οι φωτογραφίες είναι χαρακτηριστικές!

Όπως έγινε γνωστό πριν λίγες ημέρες, το β’ μισό του 15 Νοεμβρίου οι εργασίες ουσιαστικά ολοκληρώνονται κι έτσι θα ακολουθήσει η «έμφραξη».

Τούτο σημαίνει ότι το φράγμα θα αρχίσει να γεμίζει από το νερό της βροχής. Για να γεμίσει πλήρως απαιτούνται δύο χειμώνες, νωρίτερα όμως μέχρι την Άνοιξη του 2019 θεωρείται ότι θα έχει αρκετό νερό για να χρησιμοποιηθεί.

Μάλιστα από τον αρμόδιο υπουργό, Χρήστο Σπίρτζη, είχαμε τη δέσμευση ότι επίσης μέσα στον μήνα θα καταθέσει σχέδιο για τον Φορέα Διαχείρισης του Φράγματος. Στο σχήμα που θα δημιουργηθεί θα συμμετέχουν το κράτος, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και καταρχήν οι τρεις Δήμοι που θα υδροδοτηθούν (Πάτρας, Ερυμάνθου και Δυτική Αχαΐας).

Πρόκειται για ένα τεχνικό έργο που στην ουσία αφορά δύο ξεχωριστά φράγματα: το Φράγμα Αστερίου και το Φράγμα Βαλμαντούρας.

Το έργο είναι αρχικού προϋπολογισμού 130 εκατομμυρίων ευρώ, δημοπρατήθηκε το 2005 και η κατασκευή του ξεκίνησε το 2006 από την Μηχανική Α.Ε. Το έργο κατά το παρελθόν έχει συναντήσει πολλά εμπόδια και προβλήματα που έχουν καθυστερήσει την ολοκλήρωση των εργασιών του.

Με την αποπεράτωση του φράγματος θα δημιουργηθεί μια τεχνητή λίμνη που με τα νερά της θα κατακλύσει το χωριό Τόσκες, ευρισκόμενο στις ανατολικές απολήξεις του Κομποβουνίου και στις νότιες παρυφές της πεδιάδας των Φαρρών, και το οποίο από το το 2009 έχει ερημώσει γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει χωμάτινο φράγμα ταμίευσης στο χωριό Αστέρι, χαμηλό φράγμα υδροληψίας από σκυρόδεμα στην Βαλμαντούρα και αγωγό μεταφοράς νερού ο οποίος θα είναι κατασκευασμένος από χαλυβδοσωλήνες και θα οδηγεί τη συλλεγμένη ποσότητα νερού από το μικρό φράγμα της Βαλμαντούρας του Πείρου ποταμού στον ταμιευτήρα του φράγματος στην περιοχή του Αστερίου.

Για την κατασκευή του φράγματος χρειάστηκε να φτιαχτεί νέο τμήμα της Εθνικής Οδού Πατρών - Τριπόλεως, καθώς στο συγκεκριμένο σημείο η οδός περνούσε μέσα από την λεκάνη συλλογής των υδάτων.

Από το ύψος του νέου δρόμου, οι οδηγοί ήδη απολαμβάνουν από ψηλά το φράγμα, το οποίο μάλιστα Περιφέρεια και Δήμος Ερυμάνθου σκοπεύουν να αξιοποιηθεί και σε επίπεδο αγρο-τουρισμού, περιηγητικού και εναλλακτικού τουρισμού.

Πλέον το πιο δύσκολο είναι η διαχείρισή του. Στην περίπτωση που κάποιος από τους Δήμους δεν θέλει να συμμετάσχει στον Φορέα Διαχείρισης, τότε το μερίδιό του θα το κρατάει η πολιτεία. Θυμίζουμε ότι μέχρι τώρα η δημοτική Αρχή της Πάτρας έχει καταρχήν αρνηθεί να συμμετέχει στον Φορέα.

Επίσης το κράτος θα αναλάβει για τρία χρόνια το λειτουργικό κόστος του φράγματος, ενώ οι θέσεις εργασίας θα καλυφθούν από την απόσπαση υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες.

Με την παρέλευση της τριετίας ο Φορέας θα μπορεί πλέον, να κάνει προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ και να αναλάβει, από τα έσοδα που θα έχει, το κόστος λειτουργίας του φράγματος.

Σε κάθε περίπτωση με αυτό το έργο δεν προβλέπεται να πούμε το νερό - νεράκι!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις