Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

“Η ευκαιρία Ante Portas ”

“Η ευκαιρία  Ante Portas ”

του Κώστα Καρπέτα, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής. Ανάπτυξης & Επιχειρηματικότητας

Η Ελλάδα ανέκαθεν θεωρούσε και θεωρεί τον τουρισμό βασικό πυλώνα της εθνικής της οικονομίας. Το εντυπωσιακό της γεωγραφικό ανάγλυφο και τα μεγάλης ιστορικής σημασίας μνημεία της πιστοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αίσθηση που αυτή η χώρα, σχεδον αβίαστα και χωρίς επιτήδευση, καλλιεργεί στους επισκέπτες της× το δέος μιας τεράστιας κληρονομιάς που σχεδόν μυθοποιεί το θαυμασμό για το απαράμιλλο φυσικό της κάλλος. Σε αυτόν, επομένως, το δρόμο οφείλουμε να πορευτούμε αξιοποιώντας τη γοητεία του ελληνικού τοπίου, αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Περιφέρειά μας στον τουριστικό τομέα.

Ειδικότερα, σήμερα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχει κατορθώσει να χτίσει μια ισχυρή δυναμική στην οικονομία της φιλοξενίας. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, σημείωσε κατά το 1ο τρίμηνο του 2018 θεαματική άνοδο στα βασικά μεγέθη ταξιδιωτικών εισπράξεων και διανυκτερεύσεων, ανεβαίνοντας στην 4η θέση μεταξύ των Ελληνικών Περιφερειών.

Προς αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί επιτακτική ανάγκη να πορευτούμε αξιοποιώντας το θετικό momentum της περιοχής μας. Γι’ αυτό και στόχος μας πρέπει να είναι η συνεχής αναβάθμιση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και των ξενοδοχειακών μονάδων.

Για την τριετία 2019-2021 έχουμε ήδη προετοιμάσει το νέο σχέδιο τουριστικής προβολής, προκειμένου να διευρύνουμε τις ευοίωνες προοπτικές που διανοίγονται μπροστά μας.

Εκτός αυτού, έχουμε ήδη διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο μάρκετινγκ και επικοινωνίας με τα πιο σύγχρονα μέσα. Πιο συγκεκριμένα, λειτουργεί πολύγλωσσο τουριστικό portal (western-greece.com), διανέμεται δωδεκασέλιδο έντυπο σε πέντε γλώσσες, προβάλλονται δεκαεννέα βίντεο για τη Δυτική Ελλάδα και για κάθε προορισμό και εμπειρία, καθώς, επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη στοχευμένη διαδικτυακή καμπάνια προβολής των τουριστικών προορισμών της Δυτικής Ελλάδας.

Επιπροσθέτως, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατέλαβε για το έτος 2017 την 1η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα EDEN-  ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ- με θέμα τον Πολιτιστικό Τουρισμό, όπου η Πάτρα αναγνωρίστηκε ως ένας ιδανικός τόπος με πλούσια ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία, επιτυγχάνοντας, με αυτό τον τρόπο, πολλαπλά οφέλη για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη τόσο της πόλης όσο και της ευρύτερης περιοχής. Μέσω αυτής της διάκρισης, το τελευταίο τρίμηνο η Πάτρα, ως Ευρωπαϊκός Προορισμός Αριστείας, εμφανίζεται στη μεγαλύτερη ιστοσελίδα τουριστικής προβολής της Ευρώπης, με περισσότερες από 5,5 εκατομμύρια θεάσεις ανά έτος.

Αξίζει, επιπλέον, να αναφερθεί ότι οι αφίξεις επιβατών διαρκώς αυξάνονται σε όλους τους αναπτυξιακούς πόλους της Δυτικής Ελλάδας (λιμάνια, αεροδρόμια). Η ανάληψη δε μιας σημαντικής πρωτοβουλίας μέσω της λειτουργίας γραφείων τουριστικής πληροφόρησης στο αεροδρόμιο Αράξου καθώς και στα λιμάνια Πάτρας και Κυλλήνης έχει κατά κοινή ομολογία συντελέσει  στην ανάθμιση των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών.

Με αυτά τα δεδομένα και σε συνδυασμό με τη λειτουργία, εδώ και ένα χρόνο, δύο σημαντικών εθνικών οδικών αξόνων, αυτών της Ιονίας και της Ολυμπίας Οδού, πολλαπλασιάζονται οι δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, επιτρέποντας έτσι την εύκολη και γρήγορη πρόσβαση προς τους τουριστικούς προορισμούς της Περιφέρειάς μας από το σύνολο σχεδον της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Αυτές τις θετικές προοπτικές της περιοχής μας φαίνεται να αφουγκράζονται οι επενδυτές, γι’ αυτό και το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν θεωρείται πολύ υψηλό. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σήμερα έχουν κατατεθεί 266 προτάσεις στο χρηματοδοτικό εργαλείο του «ΕΠΑνΕΚ», επιθυμώντας να επενδύσουν στην ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων και καταλυμάτων στη Δυτική Ελλάδα. Και τούτο, αποτελεί ακόμη μια απόδειξη των μελλοντικών προοπτικών που διαφαίνονται για την ανάπτυξη της περιοχής μας, καθώς και του στοχευμένου, μεθοδικού και αποδοτικού σχεδιασμού που πραγματοποιείται στον τομέα της βιομηχανίας της φιλοξενίας.

Τα οφέλη μιας τέτοιας εξέλιξης, με τη δημιουργία νέων σύγχρονων καταλυμάτων και την αναβάθμιση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών, είναι πολλαπλά. Τέτοιες επενδύσεις δύνανται να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να διαμορφώσουν επιχειρηματικές συνέργειες με τοπικές επιχειρήσεις για τη διάθεση των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων μας.

Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται δημιουργούν ένα κλίμα εξωστρέφειας και αισιοδοξίας. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος διαθέτει πλέον και την εμπειρία και το σχέδιο για να καταφέρει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της νέας εποχής, θέτοντας τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη και προβολή του τουριστικού προϊόντος. Παράλληλα, χτίζει συμμαχίες και προχωρά σε συνεργασίες που βελτιώνουν τις υποδομές της περιοχής και αξιοποιούν τις δυνατότητές της.

Απαραίτητη, λοιπόν, προϋπόθεση για να υλοποιήσουμε τους παραπάνω στόχους και να εκμεταλλευτούμε την “ante portas ευκαιρία” που μας παρουσιάζεται, αποτελεί η καλλιέργεια κλίματος συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ θεσμικών φορέων, αυτοδιοίκησης, επιχειρηματιών και της κοινωνίας των πολιτών, αφήνοντας στην άκρη μικροσκοπιμότητες και προσωπικές πολιτικές και βάζοντας το «Εμείς» πάνω από το «Εγώ».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις