Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τουρκία: Εκλογικός θρίαμβος για τον Ερντογάν- Αμφισβητεί τα αποτελέσματα η αντιπολίτευση- "Ο κόσμος με έκανε περήφανο", δηλώνει ο σουλτάνος

Τουρκία: Εκλογικός θρίαμβος για τον Ερντ...

Αναταραχή στην γείτονα

22:43 Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου αργά το βράδυ της Κυριακής, οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία αμφισβήτησαν το αποτέλεσμα που δίνουν τα τουρικά ΜΜΕ. Είπαν πως θα συνεχίσουν όλη τη νύχτα να δουλεύουν και να παρακολουθούν την καταμέτρηση των ψήφων.

Σύμφωνα με εκείνους, μέχρι στιγμής ο Ερντογάν προηγείται με 51,7% και ο Ιντζέ ακολουθεί με 33,6% αλλά, σύμφωνα πάντα με εκείνους, έχει ανοιχτεί το 39% από τις κάλπες!

"Όλοι αυτοί που συμμετείχαν, όλους τους υποψήφιους, θέλω να τους ευχαριστήσω. Κανένας για να κρύψει την αποτυχία του, ρίχνοντας σκιά στα αποτελέσματα των εκλογών, ελπίζω δεν θα ρίξει καμία σκιά.

Ο κόσμος με έκανε περήφανο. Η Τουρκία με ποσοστό 80% περίπου συμμετείχε στις εκλογές κι έδωσε μάθημα Δημοκρατίας. Όταν γίνονται εκλογές με 30% και 40%, προσπαθούν να δώσουν μάθημα στην Τουρκία οι χώρες που βγάζουν αποτελέσματα με λιγότερο από 50% συμμετοχή, τους προσκαλώ να πάρουν μαθήματα από τις τουρκικές εκλογές", είπε ο Ερντογάν.

 

 

21:58 Με την ενσωμάτωση στο 93,7%, τα ποσοστά είναι τα εξής:

Ερντογάν: 53,2%

Ιντζέ: 30,5%

Ακσενέρ: 7,5%

Ντεμιρτάς: 7,6%

 

 

21:35 Με την ενσωμάτωση στο 91,3%, τα ποσοστά είναι τα εξής:

Ερντογάν: 53,5%

Ιντζέ: 30,4%

Ακσενέρ: 7,5%

Ντεμιρτάς: 7,6%

 

21:17 Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης προηγείται στις βουλευτικές εκλογές, με ποσοστό 44,34%, με καταμετρημένο το 70,5% των ψήφων, μετέδωσαν τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια. Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) ακολουθεί με ποσοστό 21,47%.

Για τις προεδρικές εκλογές, με καταμετρημένο άνω του 80% των ψήφων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 54,27% ενώ ο Μουχαρέμ Ιντζέ του CHP λαμβάνει 29%.

Ωστόσο, μια πλατφόρμα της αντιπολίτευσης, η οποία διεξήγαγε μια δική της καταμέτρηση βασιζόμενη σε αποτελέσματα που συγκέντρωσαν οι παρατηρητές της στα εκλογικά τμήματα, έδινε λίγο νωρίτερα στον Ερντογάν ποσοστό μόνο 43,5% και στον Ιντζέ 33,9%. Τα ποσοστά αυτά προέκυπταν από την καταμέτρηση του 12% των ψήφων.

21:03 Θρίαμβος για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποδεικνύεται ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία. Με την ενσωμάτωση στο 75,9%, τα ποσοστά είναι τα εξής:

Ερντογάν: 54,8%

Ιντζέ: 29,6%

Ακσενέρ: 7,5%

Ντεμιρτάς: 7%

 

 

20:30 Με καταμετρημένες τις ψήφους του 60,0% της επικράτειας για τις προεδρικές εκλογές ο Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με 55,8%, και τον ακολουθεί ο κ. Μουχαρέμ Ιντζέ με 28,9%. Η Μεράλ Άκσενερ βρίσκεται στο 7,5%, ο Ντεμιρτάς στο 6,6% και ο Καραμολάογλου στο 0,9%.

Με καταμετρημένες τις ψήφους του 47,3% της επικράτειας για τις βουλευτικές εκλογές πρώτο κόμμα είναι το Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με 46,0%, δεύτερο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό με 20,2%, τρίτο το Εθνικιστικό Κίνημα με 12,0% , τέταρτο το Καλό Κόμμα με 9,4% και ακολουθούν το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών με 9,4% και το Κόμμα Ευτυχίας του Καραμολάογλου με 1,4%.

20:00 Βίαια περιστατικά αναφέρθηκαν σε ορισμένες περιοχές της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας σήμερα για τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στη χώρα. Ένα στέλεχος της αντιπολίτευσης και δήμαρχος σε πόλη της ανατολικής Τουρκίας, ο Μεχμέτ Σιντίκ Ντουρμάζ, σκοτώθηκε σε διαπληκτισμό μεταξύ δύο οικογενειών, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Iyi ("Καλό"), Αϊτούν Τσιράι, μέσω του Twitter.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στο επεισόδιο αυτό, στην περιοχή Καρατσομπάν του Ερζερούμ, έχασε τη ζωή του άλλο ένα άτομο.

Στο μεταξύ, ένας εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), ο Μπουλέντ Τεζτσάν, ανέφερε ότι παρατηρητές των εκλογών στην επαρχία Σανλιούρφα δέχτηκαν"απειλές και επιθέσεις" προκειμένου να μην πλησιάσουν στα εκλογικά τμήματα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην επαρχία Σουρούτς ένοπλοι κυκλοφορούσαν ελεύθερα και δημιουργούσαν "απειλητική ατμόσφαιρα".

Η φιλοκυβερνητική πλατφόρμα dokuz&8haber έκανε επίσης λόγο για παρατυπίες στη Σανλιούρφα και σε άλλες επαρχίες. Η Σανλιούρφα θεωρείται προπύργιο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ενώ στο Σουρούτζ πλειοψηφεί το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

19:57 Πέφτει το ποσοστό του Ταγίπ Ερντογάν παραμένει όμως σταθερά αρκετά πάνω από το 50%. Τα νεώτερα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

 

Ερντογάν: 56,6%

Ιντζέ: 28,5%

Ακσενέρ: 7,5%

Ντεμιρτάς: 6,3%

 

19:14 Σύμφωνα με τη Daily Sabah, ο Ερντογάν φαίνεται ότι κερδίζει και την Κωνσταντινούπολη. Με καταμετρημένο το 32% στην επικράτεια, ο Ερντογάν λαμβάνει 57,7%, ο Ιντζέ 27,8%, η Ακσενέρ με 7,5% και ο Ντεμιρτάς με 5%.

 

19:08 Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του πρακτορείου Ανατολή και την καταμέτρηση στο 27,2%:

Ερντογάν: 58,33%

Ιντζέ: 27,28%

Ακσενέρ: 7,58%

Ντεμιρτάς: 5,69%

18:50 Συνεχίζεται η ροή των πρώτων αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία και την καταμέτρηση σχεδόν στο 20%, ο Ερντογάν λαμβάνει ποσοστό άνω του 60%!

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Ερντογάν 60,12%

Ιντζέ 25,59%

Ακσενέρ 7,81%

 

 

18:10 Με καταμετρημένο το 9,2% των ψήφων (σ.σ. χωρίς τα εκλογικά τμήματα σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα), τα πρώτα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών είναι:

52,56% Ερντογάν

26,33% Ιντζέ

11,8% Ντεμιρτάζ

7,2% η Ακσενερ

Για να υπάρχει μια σαφής εικόνα, πάντως, χρειάζεται να έχει καταμετρηθεί το 25% των ψήφων

 

 

 

 

 

17:30 Έκλεισαν οι κάλπες στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Τουρκία. Η ψηφοφορία σ' αυτή τη χώρα των 81 εκατομμυρίων κατοίκων ολοκληρώθηκε επισήμως στις 5 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Στην Τουρκία δεν πραγματοποιούνται δημοσκοπήσεις στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων (exit polls) και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το βράδυ.

Νεκρός έπεσε ο επικεφαλής του IYI Partisi (Καλό Κόμμα), της Μεράλ Ακσενέρ, στην επικράτεια του Ερζερούμ. Οι νεκροί, σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά είναι τρεις.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από την Τουρκία, ο Μεχμέτ Σιντίκ Ντουρμάζ, έχασε τη ζωή του όταν σε έναν καυγά, με αφορμή τις εκλογές, βγήκαν όπλα και ο δράστης δεν δίστασε να του πάρει τη ζωή, μέσα στο Γυμνάσιο ISE, στην επαρχία Καρατσομπάν.

Ένα στέλεχος του Καλού Κόμματος, ο Χουσνού Γιλάν, ανέφερε ότι στο συγκεκριμένο Γυμνάσιο έφτασαν 24 άτομα από το υπουργείο Εσωτερικών. «Δεν τους ακολουθήσαμε, διαφωνήσαμε με τον ερχομό τους. Αργότερα ένας νέος, μέλος του AKP και υποψήφιος στο Ερζερούμ, τον οποίο δεν ξέρω ήρθε και ξεκίνησε καυγάς. Έπεσαν πυρά. Ο Γιλμάζ έπεσε νεκρός, όπως και δύο ακόμα πολίτες».

Στο μεταξύ μια τριμελής αντιπροσωπεία του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF), στην οποία συμμετείχε η γερουσιαστής Κριστίν Πρινό, συνελήφθη σήμερα στο Άγκρι της Τουρκίας ενώ τα μέλη της είχαν φθάσει στη χώρα ως παρατηρητές των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Η τουρκική εξουσία θέλει έτσι να πνίξει όλες τις φωνές που καταγγέλλουν τις μαζικές νοθείες που γίνονται, ιδιαίτερα ισχυριζόμενη στο Twitter πως 'τα μέλη της αντιπροσωπείας ήταν ψεύτικοι παρατηρητές που επιχειρούσαν να χειραγωγήσουν τις εκλογές'», καταγγέλλει το PCF.

Εξάλλου το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε πως δικαστικές διαδικασίες άρχισαν σε βάρος 10 ξένων που κατηγορούνται, σύμφωνα με το πρακτορείο, ότι επιχείρησαν να προσποιηθούν τους διεθνείς παρατηρητές.

Σύμφωνα πάντα με το Ανατολή, τρεις Γάλλοι, τρεις Γερμανοί και τρεις Ιταλοί περιλαμβάνονται στους συλληφθέντες.

Ο Τόμας Ράιμερ, εκπρόσωπος της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που έχει αναπτύξει εκλογικούς παρατηρητές στην Τουρκία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «δεν έχει καμιά πληροφορία» ότι πρόκειται για μέλη της αποστολής του.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις