Δύο απολαυστικές καλοκαιρινές συνταγές με κεράσια: Κλάφουτι και ζελέ με προσέκο

La cuisinière

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

12/06/2018 16:04

Μοιραστείτε το άρθρο:


Δύο απολαυστικές καλοκαιρινές συνταγές με κεράσια: Κλάφουτι και ζελέ με προσέκο  Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή
 

Κεράσια, κομψά μικρά φρουτάκια..!!

Τα κερασάκια, που τα μικρά κοριτσάκια τα φορούν για σκουλαρίκια, οι Dolce & Cabanna τους αφιέρωσαν μία ολόκληρη καλοκαιρινή συλλογή τους αποτυπώνοντάς τα σε παπούτσια μέχρι και φουστάνια και η Louis Vuitton διακόσμησε την κλασσική της σειρά Monogram με μία συλλεκτική έκδοση.

Η καταγωγή του φρούτου έρχεται από την Μικρά Ασία και συγκεκριμένα από τον Εύξεινο Πόντο, στην πόλη της Κερασούντας, απ’ όπου και διαδόθηκαν σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχουν μαρτυρίες που αναφέρουν ότι καλλιεργήθηκαν πρώτη φορά στην Κίνα πριν από 3.000 χρόνια.

Είναι φρούτο που αγαπούν όλοι με σπουδαίες ελληνικές ποικιλίες, το Πετροκέρασο Αχαΐας, το Τραγανό Κομοτηνής, την Φράουλα Βόλου κλπ. Πλούσιο σε βιταμίνες, θρεπτικά στοιχεία και με πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Περιέχουν βιταμίνες A & C και εδώδιμες ίνες, ενώ έχουν λίγες θερμίδες με 60-70 kcal/ 100gr.

Σας προτείνω δύο συνταγές καλοκαιρινές διαφορετικές, μία Γαλλική παραδοσιακή και μία Ιταλικής επιρροής.

Τα κλάφουτι είναι μέρος της ζαχαροπλαστικής κουλτούρας των Γάλλων, είναι παραδοσιακό γλυκό με καταγωγή από την περιοχή Limousin. Φτιάχνονται πάντα με φρέσκα φρούτα κυρίως καλοκαιρινά. Μοιάζουν σαν μια ωραία κρέμα παχουλούτσικη ή σαν ένα κρεμώδες κεϊκάκι και διατηρούν μια υφή όπως της φλαν. Είναι γλυκά αλλά και ελαφρώς ξινούτσικα, με ωραία καραμελωμένη ζαχαρωμένη επιφάνεια. Η κλασσική συνταγή παρασκευάζεται με μαύρα κεράσια, αλλά τα συναντάμε με φρέσκα βερίκοκα, ροδάκινα, δαμάσκηνα και άλλα καλοκαιρινά πυρηνόκαρπα φρούτα.

Το ζελέ, δροσερό και ελαφρύ, ήταν ανέκαθεν η αδυναμία των μικρών, με τη συνταγή που σας προτείνω θα γίνει και των μεγάλων, αφού φυλακίζει στο «γυάλινο» εσωτερικό του, το άρωμα και τη γεύση του Prosecco.

Καλή επιτυχία!

ΚΛΑΦΟΥΤΙ ΚΕΡΑΣΙΩΝ

Χρόνος Προετοιμασίας: 20′ - Χρόνος ψησίματος 25’

ΥΛΙΚΑ ( ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ )

  • 6 αυγά βιολογικά
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 1 lt γάλα πλήρες
  • 1 λωβό βανίλιας
  • 70 γρ. αλεύρι
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 500 γρ. κεράσια ώριμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνoυμε με τον φούρνο στους 200οC.

Σ ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά κι προσθέτουμε τα 230 γρ. από την ζάχαρη. Τα χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να έχουμε ένα κρεμωδες και αφράτο μίγμα. Ρίχνουμε το αλεύρι και το ενσωματώνουμε.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με την βανίλια μέχρι να βράσει και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Αναμιγνύουμε το γάλα με το μίγμα αυγών- ζάχαρης – αλευριού.

Πλένουμε πολύ καλά τα κεράσια και βγάζουμε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο...

Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και τοποθετούμε στον πάτο τα κεράσια. Ενσωματώνουμε το μίγμα των αυγών προσέχοντας να μην λιώσουμε τα κεράσια.

Ψήνουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου μας για 30 ’ μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσοκίτρινο χρώμα.

Τρία λεπτά πριν το τέλος, πασπαλίζουμε την επιφάνεια του γλυκού με την υπόλοιπη ζάχαρη.

Το σερβίρουμε ελαφρώς χλιαρό και εάν θέλουμε το συνοδεύουμε με μία άγλυκη σαντιγί.

Τι πίνουμε;

Ένα ημίγλυκο αφρώδες ροζέ κρασί, όπως το Deus Rosato της Cavino.

ΖΕΛΕ ΜΕ ΚΕΡΑΣΙΑ & PROSECCO

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ

  • 1 μπουκάλι prosecco ροζέ ξηρό
  • 150gr ζάχαρη
  • 25gr ζελατίνη (σε φύλλο)
  • 500gr κεράσια χωρίς το κουκούτσι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τη ζελατίνη σε ένα μπολάκι με κρύο νερό να μαλακώσει.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το prosecco, τη ζάχαρη και τα κεράσια για να βράσουν. Μόλις πάρει τη πρώτη βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα μας και βράζουμε για 5’-6’ μόνο.

Στύβουμε τα φύλλα ζελατίνης, αποσύρουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα μας.

Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Γεμίζουμε μία φόρμα μεταλλική ή πλαστική με ψηλά τοιχώματα και τοποθετούμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 3-4 ώρες.

Για να το ξεφορμάρουμε βουτάμε την φόρμα για μερικά δευτερόλεπτα σε ζεστό νερό και αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα. Στολίζουμε με κερασάκια και σερβίρουμε.

TIP:

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι άλλο αφρώδες κρασί θέλετε λευκό ή ροζέ.

Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ημίγλυκο κρασί, αλλά σε αυτή τη περίπτωση θα ελέγξετε πόσο γλυκό είναι το αποτέλεσμα και θα προσθέσετε πολύ λιγότερη ζάχαρη.

Τι πίνουμε;

Εάν παρασκευάσουμε το ζελέ μας με λευκό κρασί, ο Αχαϊκός αμπελώνας προσφέρει ένα πολύ ωραίο αφρώδες ημίγλυκο κρασί, το Placebo, από την οινοποιία Κολλυπέρα.

 

Το thebest.gr δεν υιοθετεί κατ' ανάγκην, τα σχόλια των αναγνωστών και σε περιπτώσεις υβριστικών, χυδαίων και ανακριβών πληροφοριών θα τα διαγράφει.

Δημοσιεύτηκε: 12/06/2018 16:04

Τυπώθηκε: 19/08/2018 18:18

Από: www.thebest.gr/news/index/viewStory/489955

thebest.gr © 2018






κλείσιμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πέθανε ο Θανάσης Πετσίνης- Σε πένθος η Ναύπακτος Πέθανε ο Θανάσης Πετσίνης- Σε πένθος η Ναύπακτος
Πάτρα: Άρπαξαν τα ξημερώματα το χρηματοκιβώτιο ξενοδοχείου –Χτύπησαν τον φύλακα- Τρεις οι ληστές που ήταν όμως λιγάκι... άτυχοι Πάτρα: Άρπαξαν τα ξημερώματα το χρηματοκιβώτιο ξενοδοχείου –Χτύπησαν τον φύλακα- Τρεις οι ληστές που ήταν όμως λιγάκι... άτυχοι
Αυτοί είναι οι κανόνες ασφαλούς χρήσης για κινητά και Wi-Fi Αυτοί είναι οι κανόνες ασφαλούς χρήσης για κινητά και Wi-Fi
Πάτρα: Τον Σεπτέμβριο παραδίδεται στην κυκλοφορία η Μίνι Περιμετρική Πάτρα: Τον Σεπτέμβριο παραδίδεται στην κυκλοφορία η Μίνι Περιμετρική
Πάτρα: Καταστηματάρχης υπερέβη το ωράριο λειτουργίας και συνελήφθη Πάτρα: Καταστηματάρχης υπερέβη το ωράριο λειτουργίας και συνελήφθη
ΑΥΤΟ είναι το προσκλητήριο Ρέμου-Μπόσνιακ -ΟΛΕΣ οι λεπτομέρειες του επερχόμενου γάμου ΑΥΤΟ είναι το προσκλητήριο Ρέμου-Μπόσνιακ -ΟΛΕΣ οι λεπτομέρειες του επερχόμενου γάμου
Πάτρα: Κινητοποίηση της αστυνομίας για 19χρονο που απείλησε ότι θα αυτοκτονήσει στη γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου Πάτρα: Κινητοποίηση της αστυνομίας για 19χρονο που απείλησε ότι θα αυτοκτονήσει στη γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου
Κηδείες που θα γίνουν την Κυριακή 19 και την Δευτέρα 20 Αυγούστου Κηδείες που θα γίνουν την Κυριακή 19 και την Δευτέρα 20 Αυγούστου
Η topless Ρία Αντωνίου "ζάλισε" την Κίμωλο Η topless Ρία Αντωνίου "ζάλισε" την Κίμωλο
Έφυγε ξαφνικά στα 30 της η δημοσιογράφος Νατάσα Βαρελά Έφυγε ξαφνικά στα 30 της η δημοσιογράφος Νατάσα Βαρελά