Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Δύο απολαυστικές καλοκαιρινές συνταγές με κεράσια: Κλάφουτι και ζελέ με προσέκο

Δύο απολαυστικές καλοκαιρινές συνταγές μ...

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

Κεράσια, κομψά μικρά φρουτάκια..!!

Τα κερασάκια, που τα μικρά κοριτσάκια τα φορούν για σκουλαρίκια, οι Dolce & Cabanna τους αφιέρωσαν μία ολόκληρη καλοκαιρινή συλλογή τους αποτυπώνοντάς τα σε παπούτσια μέχρι και φουστάνια και η Louis Vuitton διακόσμησε την κλασσική της σειρά Monogram με μία συλλεκτική έκδοση.

Η καταγωγή του φρούτου έρχεται από την Μικρά Ασία και συγκεκριμένα από τον Εύξεινο Πόντο, στην πόλη της Κερασούντας, απ’ όπου και διαδόθηκαν σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχουν μαρτυρίες που αναφέρουν ότι καλλιεργήθηκαν πρώτη φορά στην Κίνα πριν από 3.000 χρόνια.

Είναι φρούτο που αγαπούν όλοι με σπουδαίες ελληνικές ποικιλίες, το Πετροκέρασο Αχαΐας, το Τραγανό Κομοτηνής, την Φράουλα Βόλου κλπ. Πλούσιο σε βιταμίνες, θρεπτικά στοιχεία και με πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Περιέχουν βιταμίνες A & C και εδώδιμες ίνες, ενώ έχουν λίγες θερμίδες με 60-70 kcal/ 100gr.

Σας προτείνω δύο συνταγές καλοκαιρινές διαφορετικές, μία Γαλλική παραδοσιακή και μία Ιταλικής επιρροής.

Τα κλάφουτι είναι μέρος της ζαχαροπλαστικής κουλτούρας των Γάλλων, είναι παραδοσιακό γλυκό με καταγωγή από την περιοχή Limousin. Φτιάχνονται πάντα με φρέσκα φρούτα κυρίως καλοκαιρινά. Μοιάζουν σαν μια ωραία κρέμα παχουλούτσικη ή σαν ένα κρεμώδες κεϊκάκι και διατηρούν μια υφή όπως της φλαν.  Είναι γλυκά αλλά και ελαφρώς ξινούτσικα, με ωραία καραμελωμένη ζαχαρωμένη επιφάνεια. Η κλασσική συνταγή παρασκευάζεται με μαύρα κεράσια, αλλά τα συναντάμε με φρέσκα βερίκοκα, ροδάκινα, δαμάσκηνα και άλλα καλοκαιρινά πυρηνόκαρπα φρούτα.

Το ζελέ, δροσερό και ελαφρύ, ήταν ανέκαθεν η αδυναμία των μικρών, με τη συνταγή που σας προτείνω θα γίνει και των μεγάλων, αφού φυλακίζει στο «γυάλινο» εσωτερικό του, το άρωμα και τη γεύση του Prosecco.

Καλή επιτυχία!

ΚΛΑΦΟΥΤΙ ΚΕΡΑΣΙΩΝ

Χρόνος  Προετοιμασίας: 20′ -  Χρόνος ψησίματος 25’

ΥΛΙΚΑ  ( ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ )

  • 6 αυγά βιολογικά
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 1 lt γάλα πλήρες
  • 1 λωβό βανίλιας
  • 70 γρ. αλεύρι
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 500 γρ. κεράσια ώριμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνoυμε με τον φούρνο στους 200οC.

Σ ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά κι προσθέτουμε τα 230 γρ. από  την ζάχαρη. Τα χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να έχουμε ένα κρεμωδες και αφράτο μίγμα. Ρίχνουμε το αλεύρι και το ενσωματώνουμε.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με την βανίλια μέχρι να βράσει και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Αναμιγνύουμε το γάλα με το μίγμα αυγών- ζάχαρης – αλευριού.

Πλένουμε πολύ καλά τα κεράσια και βγάζουμε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο...

Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και τοποθετούμε στον πάτο τα κεράσια. Ενσωματώνουμε το μίγμα των αυγών προσέχοντας να μην λιώσουμε τα κεράσια.

Ψήνουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου μας για 30 ’ μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσοκίτρινο χρώμα.

Τρία λεπτά πριν το τέλος, πασπαλίζουμε την επιφάνεια του γλυκού με την υπόλοιπη ζάχαρη.

Το σερβίρουμε ελαφρώς χλιαρό και εάν θέλουμε το συνοδεύουμε με μία άγλυκη σαντιγί.

Τι πίνουμε;

Ένα ημίγλυκο αφρώδες ροζέ κρασί, όπως το Deus Rosato της Cavino.

ΖΕΛΕ ΜΕ ΚΕΡΑΣΙΑ & PROSECCO

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8  ΑΤΟΜΑ

  • 1 μπουκάλι prosecco ροζέ ξηρό
  • 150gr ζάχαρη
  • 25gr ζελατίνη (σε φύλλο)
  • 500gr κεράσια χωρίς το κουκούτσι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τη ζελατίνη σε ένα μπολάκι με κρύο νερό να μαλακώσει.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το prosecco, τη ζάχαρη και τα κεράσια για να βράσουν. Μόλις πάρει τη πρώτη βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα μας και βράζουμε για 5’-6’ μόνο.

Στύβουμε τα φύλλα ζελατίνης, αποσύρουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και τα ενσωματώνουμε  στο μείγμα μας.

Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Γεμίζουμε μία φόρμα μεταλλική ή πλαστική με ψηλά τοιχώματα και τοποθετούμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 3-4 ώρες.

Για να το ξεφορμάρουμε βουτάμε την φόρμα για μερικά δευτερόλεπτα σε ζεστό νερό και αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα. Στολίζουμε με κερασάκια και σερβίρουμε.

TIP:

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι άλλο αφρώδες κρασί θέλετε λευκό ή ροζέ.

Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ημίγλυκο κρασί, αλλά σε αυτή τη περίπτωση θα ελέγξετε πόσο γλυκό είναι το αποτέλεσμα και θα προσθέσετε πολύ λιγότερη ζάχαρη.

Τι πίνουμε;

Εάν παρασκευάσουμε το ζελέ μας με λευκό κρασί, ο Αχαϊκός αμπελώνας προσφέρει ένα πολύ ωραίο αφρώδες ημίγλυκο κρασί, το Placebo, από την οινοποιία Κολλυπέρα.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life