Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Όταν η Τέχνη αλλάζει τον δημόσιο χώρο της Πάτρας – Διεθνείς graffiti-street καλλιτέχνες δημιουργούν, χάρη στον εθελοντισμό και τις χορηγίες

Όταν η Τέχνη αλλάζει τον δημόσιο χώρο τη...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Το κόστος του κάθε έργου δεν είναι καθόλου μικρό

Μπορεί η αμφιλεγόμενη από πολλούς Τέχνη του δρόμου – γκράφιτι να αλλάξει την αισθητική του δημόσιου χώρου μιας πόλης; Στο ερώτημα αυτό, την καλύτερη απάντηση, δίνουν τα έργα που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο του Street Art Festival Patras.

Το διεθνές φεστιβάλ φιλοξενεί κάθε χρόνο, διεθνούς φήμης καλλιτέχνες του δρόμου, οι οποίοι μεταμορφώνουν τις άχαρες επιφάνειες των πολυκατοικιών της πόλης, με εντυπωσιακά γκράφιτι, που αποτελούν καλλιτεχνικά αριστουργήματα.

Αυτή την περίοδο στο πλαίσιο του 3ου Street Art Festival Patras, καλλιτέχνες του γκράφιτι έχουν εγκατασταθεί στην Πάτρα και έχουν πιάσει, αφιλοκερδώς, δουλειά και το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα είναι ήδη ορατό.

Το εντυπωσιακό γκράφιτι στη Γούναρη, που ήδη κεντρίζει τους περαστικούς! Διεθνούς φήμης ο δημιουργός του! ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

 

Τι γίνεται όμως μέχρι να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα; Ποιο είναι το οικονομικό κόστος; Ποια είναι η στάση των τοπικών φορέων μπροστά σε αυτή την προσπάθεια; Πόσο άραγε έχουν υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια που δίνει στην πόλη χρώμα και μία γερή νότα ζωντάνιας.

Πρόκειται για μία διοργάνωση που μόνο καλό κάνει στην εικόνα της Πάτρας καθώς σε αυτήν συμμετέχουν καλλιτέχνες που είναι γνωστοί διεθνώς και έχουν συζητηθεί πολύ για τις δημιουργίες τους.

Μέχρι τα τέλη του Ιουνίου θα έχουν δημιουργηθεί άλλα 10 γκράφιτι. Ήδη μία αρκετά γνωστή καλλιτέχνιδα που έχει έρθει από το Λος Άντζελες, με τη βοήθεια της Αμερικανικής Πρεσβείας, ολοκλήρωσε στην οδό Πάφου 1 (και Έλληνος Στρατιώτου).

Εθελοντισμός και χορηγίες για να έχουμε τα γκράφιτι

Μιλώντας όμως με τον υπεύθυνο του Φεστιβάλ Κλεομένη Κωστόπουλο καταλάβαμε ότι τα πράγματα μόνο εύκολα δεν είναι. Το όλο εγχείρημα, που αποτελεί ίσως την πιο ευφάνταστη διοργάνωση στην πόλη, στηρίζεται στον εθελοντισμό και τις χορηγίες.

Ένα από τα ωραιότερα graffiti της Πάτρας βρίσκεται στην Ιωάννου Βλάχου - ΦΩΤΟ

"Οι καλλιτέχνες δουλεύουν δυστυχώς εθελοντικά από το πρωί μέχρι το βράδυ με το κάθε γκράφιτι να χρειάζεται δύο εβδομάδες για να ολοκληρωθεί. Για όλη τη διαδικασία χρειάζονται 300.000 – 350.00 ευρώ με τα έξοδα να καλύπτονται από τους χορηγούς. Κι αν το ποσό φαίνεται μεγάλο σκεφτείτε ότι μόνο το ανυψωτικό μηχάνημα κοστίζει 100 ευρώ την ώρα και δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ (για δύο μήνες) και ότι χρειάζονται για τα γκράφιτι 800 λίτρα χρώμα.

 

300.000 – 350.00 ευρώ τα έξοδα της διοργάνωσης

 

Στον καθένα από αυτούς τους χορηγούς αναλογούν από 60.000- 70.000 ευρώ. Πρόκειται για την εταιρία ανυψωτικών μηχανημάτων Χρυσανθόπουλος Α.Ε.,τη βιομηχανία χρωμάτων VECHRO και την Katools. Ουσιαστικά στηρίζουν αυτή την προσπάθεια καθώς πιστεύουν στον πολιτισμό, σε αυτό που κάνουμε, στο όραμα μας, και στη σύγχρονη τέχνη. Χωρίς αυτές τις χορηγίες και την εθελοντική εργασία τίποτα δε θα μπορούσε να γίνει. Όλα γίνονται ανταποδοτικά.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε, κάποια στιγμή, και άλλες μεγάλες πατρινές εταιρείες να θελήσουν να συμμετέχουν σε όλο αυτό.

Το γκράφιτι του WD στη Γούναρη, άλλαξε την αισθητική όλης της περιοχής! ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Μπορεί τα Φεστιβάλ να είναι σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όμως είμαστε επιφυλακτικοί καθώς τις προηγούμενες φορές δε βρήκαμε ιδιαίτερη στήριξη και ανταπόκριση. Φέτος βλέπουμε κάποια θετικά δείγματα. Από την άλλη ο Δήμος, αν και ζητήσαμε τη βοήθεια του, όχι μόνο δεν πρόσφερε κάτι αλλά προσπάθησε να παρακωλύσει το όλο εγχείρημα" ανέφερε ο Κλεομένης Κωστόπουλος.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις