Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

H Ελένη Τσαλιγοπούλου μιλά στο thebest για την ψυχική υγεία και τραγουδά με ελεύθερη είσοδο απόψε στην Πάτρα

H Ελένη Τσαλιγοπούλου μιλά στο thebest γ...

Στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου , στις 9.30 μ.μ.

H Ελένη Τσαλιγοπούλου επιστρέφει σήμερα στην Πάτρα και στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου της, συναντά επί σκηνής τρεις εξαιρετικούς μουσικούς και προτείνει μαζί τους μία νέα "ανάγνωση" σε κάποια από τα πιο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια!

Ένα ξεχωριστό Ιατρο-εκπαιδευτικό Συνέδριο στην Πάτρα για το Ευ Ζην

Τραγούδια πολύτιμα που αποτελούν τη μουσική μας περιουσία, τραγούδια από την παράδοση, το ρεμπέτικο και το λαϊκό, τραγούδια των σπουδαιότερων συνθετών μας, τραγούδια κλασσικά αλλά και ολοκαίνουργια θα γεμίσουν τη σκηνή στο πλαίσιο του Ιατρο-εκπαιδευτικού Συνεδρίου με τίτλο:«Νέοι και Αγωγή Υγείας: Το Ευ Ζην υπόθεση όλων μας».

Δωρεάν συναυλία με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και το "Τρίο" της!

 

Όλα μπερδεύονται γλυκά σε μία συναρπαστική μουσική αλχημεία, μέσα από τη δημιουργική επιδεξιότητα των μουσικών που τη συνοδεύουν αλλά και τις καθηλωτικές ερμηνείες της σπουδαίας ερμηνεύτριας.

Ο Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου στις κιθάρες, ο Άκης Κατσουπάκης στο πιάνο και ο Αποστόλης Τσαρδάκας στο κανονάκι, τον μπαγλαμά και τον τζουρά, δημιουργούν μαζί με την Ελένη Τσαλιγοπούλου ένα καινούργιο μουσικό τοπίο, προσφέροντας μία διαφορετική, φρέσκια ακρόαση σε τραγούδια πάντα αγαπημένα και πάντα ευπρόσδεκτα.

Πρόκειται γία παράσταση που όχι μόνο αναδεικνύει την αισθαντικότητα, τη δύναμη και το πάθος της Τσαλιγοπούλου ως ερμηνεύτριας αλλά και την ικανότητα των ίδιων των τραγουδιών να μεταλλάσσονται και να εξελίσσονται όταν ερμηνεύονται από δεξιοτέχνες, ανανεωτικούς και δημιουργικούς μουσικούς.

Λίγο πριν τη συναυλία με ελεύθερη είσοδο για όλους η Ελένη Τσαλιγοπούλου μίλησε στο thebest.gr.

Της Κώνσταντίνας Τσίχλα

 

 

 

Πώς πήρατε την απόφαση να βρίσκεστε σήμερα στην Πάτρα;

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό το Συνέδριο γίνεται για πρώτη φορά κι αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία των νέων. Αυτό είναι πού σημαντικό. H Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Αθηνά Χριστοπούλου, κατάφερε να χτίσει κάτι πολύ όμορφο.

Η ψυχική υγεία είναι αυτό που με ευαισθητοποίησε και αποφάσισα να είμαι απόψε στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Όντως ο άνθρωπος πρέπει να ενδιαφέρεται και να ψάχνει για το θέμα της ψυχικής υγείας από νωρίς για να υπάρχει μία ηρεμία.

Δεν είναι μόνο η σωματική υγεία που πρέπει να προσέχουμε, είναι και η ψυχική. Εγώ δίνω μεγάλη βάση σε αυτό γιατί έτσι μπορεί να αποφευχθούν τα ναρκωτικά και γενικότερα το αυτοκαταστροφικό στοιχείο που υπάρχει στον άνθρωπο. Όσο είναι νέος κάποιος και έχει άγνοια κινδύνου, είναι πιο έντονο.

Έχετε συναντήσει ιστορίες ψυχικής υγείας που θα ήταν άλλη η κατάληξη αν υπήρχε η κατάλληλη ενημέρωση;

Βέβαια. Δεν είναι κάτι που μπορεί μόνο η οικογένεια να βοηθήσει. Είμαι σίγουρη ότι όσο πιο πολύ ακούγεται η ιστορία της ψυχικής υγείας τα παιδιά ευαισθητοποιούνται και κάνουν focus σε αυτό.

Εαν είμαστε σε μία κοινωνία που δε δίνουμε σημασία σε αυτό -που είματε σε μία τέτοια κατάσταση- γίνονται πράγματα σκληρά. Τα παιδιά στις μικρές ηλικίες... είναι σκληρά. Στα σχολεία γίνονται τρομερά πράγματα.

Είστε μητέρα ενός παιδιού... που σήμερα έχει μεγαλώσει βέβαια... Σας προβλημάτισαν ποτέ τέτοια θέματα;

Βέβαια. Και γι' αυτό είμαι και ευαισθητοποιημένη. Και πραγματικά με μεγάλο κόπο προσπάθησα να κάνω πράγματα πάνω σε αυτό το κομμάτι, έχοντας χάσει κάποια ως μητέρα σε σχέση με αυτό που λέμε ψυχική υγεία του παιδιού μου, το οποίο πέρασε μία δύσκολη εφηβεία.

Από μόνη μου δε μπορούσα να βοηθήσω. Έκανα ότι ήταν δυνατόν από την πλευρά μίας μητέρας αλλά πιστεύω ότι αν υπήρχε από τότε μία ευαισθητοποίηση θα ήταν καλύτερα.

Τι κάνει καλύτερη τη δική σας ψυχική υγεία;

Μέσα από το τραγούδι έχω νικήσει πολλά πράγματα. Από πυρετό μέχρι μεγάλη στεναχώρια. Η σκηνή με έναν τρόπο, με ένα «τσακ» σου παίρνει αυτό που σε βασανίζει. Εκτονώνεις αυτό που σου συμβαίνει.

Έχω μία καλύτερη ψυχική υγεία μέσα από τη σκηνή και το live

 

Ένας λόγος που αισθάνομαι πολύ τυχερή που ασχολούμαι με το τραγούδι είναι αυτός. Ότι μπορώ να έχω μία καλύτερη ψυχική υγεία και μέσα από τη σκηνή, το live να εκτονώνω οτιδήποτε δυσάρεστο συμβαίνει. Ποτέ δε θα είμαι χειρότερα από ένα live.

Τα τελευταία χρόνια τα πράγματα έχουν δυσκολέψει και δεν είναι όπως παλιά που τραγουδούσαμε πέντε φορές την εβδομάδα. Αυτό ήταν και ανάγκη. Τώρα αισθάνομαι ότι δεν αναλωνόμαστε τόσο οι τραγουδιστές. Εγώ τραγουδάω 30 χρόνια περίπου και ξέρω πως δεν είναι ωραίο να βλέπεις συνέχεια και συνέχεια το ίδιο πρόσωπο.

Σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει η νέα σας δισκογραφική δουλεια...

Μετά από πολλά χρόνια θα βγει καινούργιος δίσκος μέχρι το τέλος του μήνα. Θα έχει τραγούδια στα οποία έχω γράψει τη μουσική αλλά έχει και τραγούδα του Γιώργου Ανδρέου, του Νίκου Ζούδιαρη, του Κώστα Λειβαδά, του Σταύρου Σιόλα αλλά και νέων δημιουργών.

Η δουλειά αυτή θα έχει τίτλο «Των φίλων τα σπίτια». Όλα αυτά τα χρόνια με τη φιλιά και το διάλογο κάναμε 16 τραγούδια. Μπορεί κανείς να με πει και τρελή που σε μία τέτοια εποχή για τη δισκογραφία θα κυκλοφορήσουμε 16 τραγούδια.

Άρα βλέπω δύο πράγματα. Από τη μία, επιστρέφετε ως δημιουργός και από την άλλη, ότι οι μεγάλες αγάπες δε τελειώνουν.

Είναι σημαντικό αυτό που συνέβη, να έχω αυτούς τους δημιουργούς κοντά μου. Έxω μαζί τους μία σχέση ζωής... μία σχέση σοβαρή που κάνε όλο αυτό να φαίνεται οικείο.

Με τους δημιουργούς των τραγουδιών μου υπάρχει σχέση ζωής

 

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου ως δημιουργός...

Όλα αυτά τα χρόνια έχω δημιουργήσει ένα μουσικό κόσμο. Είναι όλα αυτα που εχω αγαπήσει από τα μήκη και πλάτυ της ελληνικής, μουσικής, και όχι μόνο. Δεν είναι όμως ότι δε θέλω να τραγουδήσω στο μέλλον ένα ολόκληρο album ενός άλλου συνθέτη.

Απλά μου αρέσει -που και που-να καταγράφω τις ιδέες μου.

Έχετε αγωνία για το album;

Κάθε φορά που υπάρχει ένα νέο album υπάρχει η ίδια αγωνία. Από το 1988... μέχρι σήμερα. Όσο μεγαλώνεις- και δεν είσαι το νέο ταλαντούχο κορίτσι- τόσο λιγότερα είναι τα πράγματα  που σου συγχωρούνται. Όταν όμως είμαι ήσυχη με αυτό που έχω κάνει που μενει να δω αν θα αρέσει σους ακροατές. Και θέλω να αρέσει.

Όμως μετά από τόσα χρόνια δε θέλω να αποδείξω αν έχω καλή φωνή αλλά να μπορώ να κερδίζω το τρίλεπτο συναίσθημα του κάθε τραγουδιού. Να είμαι ειλικρινής σε αυτό το συναίσθημα.

Θέλω μέσα στο live μου να περάσω περισσότερα τραγούδια. Νομίζω πως μόνο έτσι κερδίζεται πια ένα νέο album. Οχι τόσο από τις πωλήσεις, το ίντερνετ το οποίο είναι εδώ που τα λέμε και λίγο χαοτικό.

Θα βρουν τρόπο οι καλλιτέχνες να ξεπεράσουν αυτή τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική δισκογραφία;

Πρέπει. Πρέπει να βρουν τρόπο όσοι μπλέκονται, οι εταιρείες κλπ. να πληρωνονται για τη δουλειά του. Με τα δικαιώματα των καλλιτεχνών έχουν γίνει άσχημα πράγματα. Είναι σα να λέμε στους δημιουργούς ότι δε μπορούν να το κάνουν όλο αυτό επαγγελματικά, ότι πρέπει να έχουν μία δεύτερη δουλειά.

Πού έγινε το λάθος με την ΑΕΠΙ;

Αυτό που λέμε εξέλιξη. Η εξέλιξη δε φέρνει μόνο ωραία πράγματα. Από τη στιγμή που άρχισε να χάνει το cd την αξία του και να δωρίζεται μέσα από εφημερίδες και περιοδικά έχασε την αίγλη του. Πολύ σωστά τα τελευταία χρόνια-και εύχομαι να συνεχιστεί- αν ανεβαίνει το βινύλιο. Αυτός είναι ο τρόπος να ακούς μουσική. Αλλιώς χάνεεται η μισή πληρπφορία και ο κόπος της παραγωγής.

Τι υπάρχει στα καλοκαιρινά σχέδια;

Συναυλίες με τη μπάντα μου!

Συντελεστές:

Ελένη Τσαλιγοπούλου: ερμηνεία
Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου: κιθάρες
Άκης Κατσουπάκης: πιάνο
Αποστόλης Τσαρδάκας: κανονάκι, μπαγλαμά, τζουρά


Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight