Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Το τελευταίο καμίνι της Πάτρας, καίει στην οδό Ερμού - Εκπληκτικές κατασκευές, όπως γίνονταν πριν εκατοντάδες χρόνια - ΦΩΤΟ

Το τελευταίο καμίνι της Πάτρας, καίει στ...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Δείτε τις εικόνες

Σκαλιστά δημιουργήματα, αληθινά έργα τέχνης, σπαθιά αλλά ακόμη και γεωργικά εργαλεία, αντικρύζει κανείς, ψηλά στην οδό Ερμού.  Εκεί όπου κάποιοι συντηρούν άσβεστη τη φλόγα της δουλειάς τους, μαζί μαζί και εκείνη στο καμίνι, το οποίο ίσως είναι και το τελευταίο σε ολόκληρη την Αχαΐα.

Όλα όσα βρίσκονται μέσα σε αυτό το σιδηρουργείο έχουν φτιαχτεί στο χέρι. 

Με τον σίδηρο να έχει κοκκινήσει από τη θερμοκρασία στην οποία έφθασε μέσα στο καμίνι, ο γιος του κ. Παύλου Γραμματικόπουλου, συνεχίζει το επάγγελμα του πατέρα του και χτυπά το σίδερο για να το φέρει στο επιθυμητό σχήμα.

Το μεράκι υπερνικά τα εμπόδια της εποχής, με τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες, τις κοπές μέσω laser και άλλες τεχνικές. Μπορεί να χρειαστούν ακόμη και εβδομάδες για να φτιαχτεί ένα χειροποίητο σπαθί. Σαν και αυτό που κρέμεται στην πρόσοψη του παραδοσιακού σιδηρουργείου της οδού Ερμού.

Ατσάλι και ορείχαλκος, λιώνουν στο καμίνι ενώ ο κ. Γραμματικόπουλος δέχεται παραγγελίες ακόμη και από το εξωτερικό.

Η δουλειά είναι περιστασιακή. Λίγοι οι παραδοσιακοί πελάτες που προτιμούν το σιδηρουργείο. Άλλοι επισκευάζουν γεωργικά εργαλεία και εξαρτήματα και κάποιοι άλλοι αρέσκονται σε ειδικές παραγγελίες.

Ο κ. Γραμματικόπουλος βάζει τα σίδερα μέσα στο αμόνι. Εκεί παραδοσιακά και με την προώθηση αέρα στα κάρβουνα - παλαιότερα χρησιμοποιούσαν φυσερό- το σίδερο κοκκινίζει.

Οταν φθάνει στην επιθυμητή μορφή - θερμοκρασία το ακουμπάει στο αμόνι που έχει δίπλα ακριβώς ώστε να ξεκινήσει η επεξεργασία. Με σφυριά ακόμη και καλέμια γίνεται η παραμόρφωση του μετάλου, μαζί και η χάραξή του.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight