Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάνω από 200 φοιτητές έχουν συμμετάσχει στην ομάδα UoP Racing του Πανεπιστημίου Πατρών

Πάνω από 200 φοιτητές έχουν συμμετάσχει ...

Η ομάδα έχει φτιάξει το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό όχημα υψηλών επιδόσεων στην Ελλάδα

Το Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών & Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών, συμβαδίζοντας με τις τάσεις της νέας εποχής για την αυτοκινητοβιομηχανία και στοχεύοντας στην καλλιέργεια και ανάδειξη νέων ταλέντων εντός των ελληνικών πανεπιστημίων, έχει ξεκινήσει εδώ και 6 χρόνια μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα προσπάθεια δημιουργίας ηλεκτροκίνητων μονοθέσιων οχημάτων υψηλών επιδόσεων, σχεδιασμένων και κατασκευασμένων αποκλειστικά από προπτυχιακούς φοιτητές, στο πλαίσιο της ομάδας Formula Student «UoP Racing».

Οι διαγωνισμοί Formula Student απευθύνονται σε φοιτητές Πολυτεχνικών Σχολών, με σκοπό τον σχεδιασμό και κατασκευή μονοθεσίων, λειτουργώντας ως κατηγορία υπό κλίμακα της Formula 1. Επιπλέον των αγωνιστικών δοκιμασιών, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Πρυτανείας, οι ομάδες αξιολογούνται και σε παραμέτρους σχετικές με τον σχεδιασμό και την κατασκευή του μονοθέσιου, το κόστος του, καθώς και την ικανότητά τους να παρουσιάσουν ένα ικανοποιητικό επιχειρηματικό πλάνο για την παραγωγή του. Κύριος στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η καινοτόμος έρευνα, αλλά κυρίως η μάθηση μέσα από την πράξη.

Με τον τρόπο αυτό δίνεται ευκαιρία στα μέλη της ομάδας να γνωρίσουν σε βάθος το αντικείμενο ενασχόλησής τους, αποκτώντας άμεση και έμπρακτη επαφή με ένα ευρύ φάσμα της επιστήμης, συμπληρώνοντας τις θεωρητικές γνώσεις τους, και αναπτύσσοντας νέες ιδέες.

Η ομάδα ιδρύθηκε το 2001, όντας πρωτοπόρος τόσο σε Ελληνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ασχολούμενη αρχικά με μονοθέσια εφοδιασμένα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Στα τέλη του 2011, η ομάδα πραγματοποίησε μία πρωτοποριακή στροφή στην ηλεκτροκίνηση. Αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής είναι δύο πλήρως ηλεκτρικά μονοθέσια οχήματα, σχεδιασμένα και κατασκευασμένα αποκλειστικά από Έλληνες φοιτητές.

Η αρχή έγινε με το UoP4e, το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό όχημα υψηλών επιδόσεων στην Ελλάδα, με το οποίο το 2014 η ομάδα κατάφερε να αποσπάσει την 1η θέση στον διαγωνισμό Formula Student Czech. Η συνέχεια έγινε με το UoP5e καθώς και την εξελιγμένη εκδοχή του, το UoP5evo, με το οποίο η ομάδα κατέκτησε την 1η θέση μεταξύ ηλεκτροκίνητων μονοθεσίων το καλοκαίρι του 2017 στον διαγωνισμό της Μ. Βρετανίας.

Το 90% των εξαρτημάτων τα οποία αποτελούν τα μονοθέσια είναι σχεδιασμένα και κατασκευασμένα από μέλη της ομάδας. Γίνεται χρήση τόσο προηγμένων υλικών, διεργασιών, αλλά και τεχνολογιών, προκειμένου να αυξηθούν οι επιδόσεις του μονοθέσιου, μειώνοντας παράλληλα την κατανάλωση ενέργειας.

Κύριος καρπός της προσπάθειας αυτής, όμως, είναι το έμψυχο δυναμικό. Από την δημιουργία της το 2001, περισσότεροι από 200 προπτυχιακοί φοιτητές έχουν συμμετάσχει στην ομάδα, αποκομίζοντας πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες στον σχεδιασμό και κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων υψηλής τεχνολογίας, γεγονός που τους κατατάσσει μεταξύ των μηχανικών υψηλής εξειδίκευσης στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Στόχος του Εργαστηρίου Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού αποτελεί η συνέχεια αυτής της προσπάθειας η οποία και με την συνεχή υποστήριξη του Πανεπιστημίου Πατρών διαγράφει μία επιτυχημένη πορεία δεκαεπτά ετών.

Αναλυτικά: http://www.uopracingteam.com/

*Η φωτ. είναι από την σελίδα της ομάδας UoP Racing στο facebook.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις