Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το πείραμα του Ερατοσθένη στο 7ο δημοτικό σχολείο της Πάτρας

Το πείραμα του Ερατοσθένη στο 7ο δημοτικ...

Δείτε ΦΩΤΟ

Την εκπαιδευτική δράση «Το πείραμα του Ερατοσθένη» υλοποίησε στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών η εκπαιδευτικός Πηνελόπη Φραντζή την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018 (κατά την εαρινή ισημερία) με τους μαθητές των τάξεων Δ-Ε-ΣΤ και την συνεργασία της εκπαιδευτικού Λαμπρινής Ντόκα.

Η δράση της μέτρησης της περιφέρειας της Γης ήταν ένα από τα 10 πιο όμορφα πειράματα στην ιστορία της φυσικής (σύμφωνα με το περιοδικό Ρhysics World, New York 2002), που μπορούν να πραγματοποιηθούν στο προαύλιο κάθε σχολείου. Τέσσερα δημοτικά σχολεία της Πάτρας έλαβαν μέρος στη δράση. Οδηγίες για την εκτέλεση του πειράματος δόθηκαν από το ΕΚΦΕ Σερρών.

 

Λίγα λόγια για την Ερατοσθένη: ο Ερατοσθένης γεννήθηκε στην Κυρήνη της Βόρειας Αφρικής τον 3ο αιώνα (276 -194 π.Χ.). Στο έργο του αποτυπώνεται ο εγκυκλοπαιδικός και  διεπιστημονικός χαρακτήρας της  Αλεξανδρινής επιστήμης. Ανέπτυξε μέθοδο για την εύρεση πρώτων αριθμών, γνωστή ως το κόσκινο του Ερατοσθένη.

Το βασικό ερώτημα που τέθηκε στους μαθητές ήταν: Μπορείς να υπολογίσεις το μήκος της περιφέρειας της Γης από την αυλή του σχολείου σου χωρίς να ταξιδέψεις; Με εργαλεία: μια ράβδο έως ένα μέτρο, το χάρακα, το μολύβι, το χαρτί και το μοιρογνωμόνιο αλλά κυρίως την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών κατάφεραν να απαντήσουν στο ερώτημα!

 

Οι μαθητές εφαρμόζοντας τη μέθοδο του Ερατοσθένη προσπάθησαν να πειστούν ότι η επιστήμη είναι μια προσπάθεια για την κατανόηση του κόσμου και πως οι ανακαλύψεις βασίζονται στη λογική, τα μαθηματικά, την παρατήρηση και την μέτρηση.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις