Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: «Με το βλέμμα των άκρων», ενάντια στον ρατσισμό και τις διακρίσεις - ΦΩΤΟ

Πάτρα: «Με το βλέμμα των άκρων», ενάντια...

Με "όχημα" την ποίηση και την τέχνη

Το δικό τους ηχηρό μήνυμα ενάντια στον  ρατσισμό και τις κάθε είδους διακρίσεις έδωσαν οι μαθητές και οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση «Με το βλέμμα των άκρων» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Μαρτίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών και διοργανώθηκε από το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων της ΔΔΕ Αχαΐας, διά της υπεύθυνης κ. Ευφροσύνης Κωσταρά, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας. Στην εκδήλωση που έγινε στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας κατά του Ρατσισμού 2018 (19-25 Μαρτίου 2018) και της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης 2018 συμμετείχε το θεατρικό εργαστήρι της Πολυφωνικής, οι κωφοί καλλιτέχνες απόφοιτοι της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων Πάτρας και τα Ειδικά Τμήματα και Λυκειακές Τάξεις Κωφών και Βαρηκόων του 18ου Γυμνασίου Πατρών.

Η δράση εντάχθηκε στην ενεργοποίηση του Δήμου Πατρέων ως μέλους στο διεθνές δίκτυο «Διαπολιτισμικές πόλεις» (InterCultural Cities-ICC), στο δίκτυο "ALDA: European Association for Local Democracy”, καθώς επίσης και στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά του ρατσισμού 2018». Υποστηρίχθηκε από την Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Πάτρας – ΑΔΕΠ ΑΕ και διασυνδέθηκε με το δίκτυο “UNITED” και το διακρατικό έργο URBACT III / “ARRIVAL CITIES”.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν και απηύθυναν χαιρετισμό η Τμηματάρχης Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων Αχαΐας κ. Γεωργία Αλεξόπουλου, η Προϊσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης Δυτ. Ελλάδας κ. Σοφία Χριστοπούλου, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας κ. Γεώργιος Αφράτης, η Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας κ. Ευφροσύνη Κωσταρά, ενώ από τον Δήμο Πατρέων η Υπεύθυνη του Πάρκου Εκπαιδευτικών Δράσεων κ. Ήρα Κουρή και η Τοπική Συντονίστρια Πάτρας δικτύων FAIC, ALDA, ICC κ. Χρύσα Γεραγά. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης η κ. Ειρήνη Ανδρικοπούλου, Φιλόλογος, Διερμηνέας της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών, ο Διευθυντής του 18ου Γυμνασίου Πατρών κ. Ευστράτιος Μαρίνος, εκπρόσωποι του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών και Βαρηκόων Πάτρας και των κωφών καλλιτεχνών αποφοίτων της ΑΣΚΤ, και μέλη του θεατρικού εργαστηρίου της Πολυφωνικής με υπεύθυνη την κ. Αθηνά Καλλιμάνη-Γεωργιτσοπούλου.

Σκοπός της δράσης ήταν η εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό, μέσα από την επαφή με επιλεγμένα εκθέματα των συλλογών του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών, να γνωρίσουν πτυχές της πολυπολιτισμικής Πάτρας των ρωμαϊκών χρόνων, που αποτελούσε σημαντικό πολυεθνικό και κοσμοπολίτικο κέντρο, με σημείο αναφοράς τις φυλετικές, κοινωνικές και θρησκευτικές διακρίσεις, και να απολαύσουν ποιητικά έργα και ένα θεατρικό – μουσικό δρώμενο σχετικά με το μήνυμα της αντιρατσιστικής εβδομάδας.

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε σε δύο μέρη:

Α΄ μέρος: Θεματικές περιηγήσεις που έγιναν παράλληλα στη νοηματική γλώσσα σε επιλεγμένα εκθέματα των μόνιμων εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου στην περιοδική έκθεση ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ των κωφών καλλιτεχνών αποφοίτων της ΑΣΚΤ.

Β΄ μέρος: Απόδοση ποιημάτων με θεματική το ρατσισμό και τις διακρίσεις από μαθήτριες του 18ου Γυμνασίου Πατρών στη νοηματική γλώσσα και μέλη του θεατρικού εργαστηρίου της Πολυφωνικής.

Θεατρική παράσταση  «Ηomo homini lupus»

Το κοινό απόλαυσε στο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου την κινηματική θεατρική παράσταση του θεατρικού εργαστηρίου της Πολυφωνικής, με 49 μέλη επί σκηνής. Το θεατρικό δρώμενο περιελάμβανε αποσπάσματα από:
«ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ»  του Σπύρου Λ. Βρεττού («Ένας αόριστος άνθρωπος»)
«Ξέρει να Σκέφτεται» του Μπέρτολτ  Μπρεχτ
«Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος» του Τάσου Λειβαδίτη
«Ο άνθρωπος δεν είναι νησί» του John Donne

Δραματουργική επεξεργασία-Σκηνοθεσία:
Αθηνά Καλλιμάνη-Γεωργιτσοπούλου
Κιθάρα -  Φλάουτο:
Σέργιος Σοϊλές
Σόλο τραγούδι:
Χρύσα Αβραμοπούλου
Ενδυματολογική επιμέλεια: Δόμνα Τεκτωνίδου
Επιμέλεια φωτογραφικού υλικού: Γιάννης Παππάς

Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές της εκδήλωσης και όλους τους συμμετέχοντες, στις μαθήτριες του 18ου Γυμνασίου Πατρών για την υπέροχη απόδοση στη νοηματική γλώσσα των ποιημάτων και στα μέλη του θεατρικού εργαστηρίου της Πολυφωνικής για την εξαιρετική παράσταση που κατάφερε να συγκινήσει και να μεταδώσει ένα ηχηρό μήνυμα για το πώς η τέχνη αναζητά το συνάνθρωπο για τον άνθρωπο που πάσχει είτε ως πρόσφυγας, είτε ως θύμα του πολέμου, είτε ως θύμα των κάθε είδους διακρίσεων και του ρατσισμού.».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις